Labudova pesma Dejvis kupa

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.11.18. | 09:51

Prvog dana poslednjeg finala prestižnog takmičenja u klasičnom formatu program počinje od 14 č susretom Šardi - Ćorić, nakon čega sledi Conga - Čilić

Slučajno ili ne, ali svakako poetski simbolično - poslednje izdanje istorijskog formata finala Dejvis kupa počinje danas, na već čuveni "crni petak", a igraju ga Francuska i Hrvatska na stadionu "Pjer Moro" u Lilu. Poslednji obračun za čuvenu "salataru"u ovom formatu, pošto od iduće sezone kreće novi sistem pod patronatom privatnog fonda "Kosmos" gde je glavni pokretač štoper Barselone i Španije, Đerar Pike

Nema sumnje, biće ovo jedno od najizjednačenijih finala jednog od najstarijih i najprestižnijih sportskih takmičenja u poslednje vreme. Francuzi imaju prednost domaćeg terena koji nosi sa sobom i odabir podloge. Ovaj put to je šljaka, koja bi trebala da zaustavi, pre sveg Marina Čilića i njegove paklene serve. Ali opet, tu je Borna Ćorić... Dosta toga će kod domaćina zavisiti od Žoa Vilfreda Conge koji se još nije vratio u punu formu, pošto je Luka Puj potpuno van iste i moguće da neće ni igrati.

Izabrane vesti

Što se tiče prvog današnjeg meča veoma iskusni Žeremi Šardi vodi sa 2-1 protiv Ćorića, ali verujemo ipak da mladi Hrvat ima savim dobru priliku za pobedu. U dobroj formi je završio ATP sezonu i nema razloga da tako ne bude i u Lilu.

Sudar dana imaju Čilić i Conga. Hrvat je apsolutni favorit, ne samo zato što ima međusobnu prednost 5-2 nego i što igra jedan od najbojih tenisa na sveti, za razliku od Francuza koji je trenutno 259. na listi. Conga, pak odlilčno igra "na krilima publike" koja će najverovatnije ispuniti stadion i napraviti lčudu atmosferu. Probelm sa ovim igralištem je što je ga je praktično nemoguće ugrejatio, tako da se igrači često žale na hladnoću, a na terenu se pojavljue i vetar što celu atmosferu čini pomalo divljom za beli sport.

Conga i Čilić

Ali upravo to su draži Dejvis kupa zbog koje ovo takmičenje traje od 1900. godine. Inače, Francuska je jedna od najuspešnijih reprezentacija u DC-u pošto je u Svetskoj grupi provela 36 godina (prve SAD sa 37), osvojivši pritom 10 titula, poslednju prošle godine. Naši susedi su bili prvaci ovog takmičenja samo 2005, ali u poslednje dve decenije ipak Hrvatska postiže nešto bolje rezultate od dopmaćina finala.

Za domaćine će u subotnjem dublu nastupati Pjer Ig Erber i Nikola Maju, a za Hrvate sasvim očekivano Ivan Dodig i Mate Pavić. Za sada prvi meč poslednjeg dana odmeravanja, u nedelju dakle, igraju Šardi - Čilić, a završni Conga - Ćorić. Tokom sva tri dana program počinje od 14 časova, a selektori Janik Noa i Željko Karajan imaju pravo na promenu nominacije pre početka meča.

*kvote su podložne promenama

FOTO: Reuters


tagovi

Marin ČilićŽo Vilfred CongaŽeremi ŠardiBorna ĆorićJanik Noabet analiza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara