Mari u suzama najavio kraj karijere

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.01.19. | 08:54

Oproštaj moguće već posle Australijan opena

stužujuća vest ovog jutra stiže iz Melburna, gde se 31-godišnji Britanac Endi Mari priprema za učešće na Australijan openu. Vrlo moguće svom poslednjem takmičarskom turniru.
„Vrlo se loše osećam, mučim se dugo. Pod konstantim bolovima sam 20 meseci. Uradio sam sve što sam mogao da rešim probleme sa kukom, ali bol je prejak. Još u decembru sam rekao timu da ovako neće moći“, poručio je Marej koji će se možda odlučiti na još jednu operaciju problematičnog kuka, "Postoji mogućnost za još jednu operaciju, mnogo ozbiljniju nego ovu što sam uradio, a to je da mi zaštite kontaktnu površinu kuka tako da ne bih imao strašne bolove koje sad trpim čime bi mi se značajno popravio kvalitet života. Neki sportostis su to uradili i vratili su se takmičenju, ali iopet mnogi nisu. Ako budem pristao na taj hirurški zahvat bičće samo zbog kvaliteta života."

On bi voleo da se od tenisa oprosti kod kuće na Vimbldonu. "Voleo bih da u Londonu završim karijeru, ali nisam siguran da ću u tome uspeti", objektivan je Marej uz najavu da je Australijan open vrlo moguće njegov poslednji turnir, "Glavni problem je bol, jer sa fizilčim limitima mogu da se izborim, ali sa bolom više ne"

Izabrane vesti

Sa trofejem Vimbldona

Endi Mari je u karijeri osvojio tri grend slem trofeja (US Open i dva Vimbldona), dve zlatne medalje sa Olimpijskih igara - u Londonu (2012) i Rio de Žaneiru (2016) i jedan Dejvis kup (2015). Na kraju 2016. je od već previše umornog Novaka Đokovića bukvalno preoteo prvo mesto na ATP listi pobedivši ga u finalu završnog mastersa u Londonu. Na liderskoj poziciji zadržao se narednu 41 sedmicu, ali ga je prvo povreda lakta, a potom i sve jača inflamaciju kuka koju vuče već nekoliko godina učinila svoje, Narednih meseci, sve do odlaska na operaciju početkom 2018. su bili tek njegova "labudova pesma". Poslednju od 45 ATP titula osvojio je krajem februara 2017. u Dubaiju. 

Mari je preksinoć odigrao test meč baš sa Đokovićem u Melburnu, ne bi li video gde je sa formom i zaista je delovao kao "treća liga" u odnosu na prvog igrača sveta. Sve vreme je imao problema sa kretanjem i jasno je bilo da će mu, ukoliko ikada stigne do starog nivoa, trebati pravo malo čudo. Ono što je kod njega najpozitivnije je to što je beskompromisni borac, tako da ovo možda i nije konačan oproštaj. Ako ništa, može da se oproba i u dublu sa rođenim bratom Džejmijem. 

Škotski as je zabeležio 663 pobede na ATP turu uz samo 190 poraza, a od turnirskih nagrada je zaradio malo preko 61 milion dolara Kraljica Elizabeta ga je proglasila vitezom 2017. Najveći rivali u karijeri su mu bili Novak Đoković (11-25 u međusobnim susretima), Rafael Nadal (7-17) i Rodžer Federer (11-14). Mari, koji je trenutno 230. na ATP listi u prvom kolu Australijan opena igra protiv 22. nosioca, Španca Roberta Bautiste Aguta.

Od legendarnog "hinglandera" iz Danblejna, koji je u osnovnoj školi preživeo masakr 1996. kada je Tomas Hamilton ubio 16 njegovih drugara, oprašta se ceo sportski svet, uz nadu da će se stvari ipak promeniti.

Foto: Reuters


tagovi

Endi Mari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara