(©Reuters)
(©Reuters)

Na semaforu 22:22 – Rafa favorit u Parizu, Nole u Londonu, a u Njujorku sve otvoreno

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.01.23. | 13:13

Čeka nas spektakularna trka do kraja godine

To svet tenisa nikada nije video. Na semaforu stoji: Rafael Nadal 22 grend slem trofeja, a od danas mu uz rame na tom tronu stoji Novak Đoković – 22.

Trka za Najvećeg svih vremena (GOAT) tek sada dobija ubrzanje i postaje borba u dvoje, jer je veliki Rodžer Federer otišao u penziju sa 20 osvojenih „mejdžora“.

Izabrane vesti

Ako su grend slemovi taj ključni kriterijum u GOAT trci (a, ne bi trebalo da su jedini, pogotovo što su svi ostali na Novakovoj strani), onda nas čeka spektakularna 2023. godina, koja bi mogla da presudi ko će sam stajati na tom teniskom Olimpu.

Novak Đoković je iskoristio prednost „domaćeg terena“, na kojem mu nisu dali ni da igra pre godinu dana. Deseti put u karijeri je postao šampion Australijan opena, više nego ijedan teniser u istoriji.

Na meniju su do kraja godine ostala tri grend slema: Rolan Garos, Vimbldon i US open. Pa da vidimo kako tamo tradicionalno stoje stvari.

ROLAN GAROS

Koliko god Rafael Nadal izgledao loše na kraju prošle i na početku ove sezone, jasno je kao dan da će na Rolan Garos doći maksimalno spreman, da proba makar i poslednji put (kako je to najavio Saša Zverev) da u svojoj kući podigne još jedan grend slem trofej i da time ponovo pobegne Novaku Đokoviću.

Došao i sa jednom nogom, Bik sa Majorke je uvek favorit broj jedan u Parizu, jer se na toj šljaci oseća kao Antej dok dodiruje majku Zemlju. Podloga u Gradu svetlosti mu daje neku snagu kakva nikada i nigde nije viđena. Bilans sve govori: Nadal je 14 puta bio šampion Rolan Garosa.

Uz svo poštovanje mladim lavovima, kojima se oguliše zubi pokušavajući da ugrabe neki grend slem pehar pored starih vukova, najveća opasnost za Nadala u Parizu je – Đoković. On je jedan od retkih koji ga je i pobeđivao na Rolan Garosu. Srpski gigant je dva puta osvajao Otvoreno prvenstvo Francuske i ukoliko bi žreb ove godine „dozvolio“ da se nađu na suprotnim stranama kostura, mogli bismo da gledamo neverovatno finale.

VIMBLDON

Odlaskom Rodžera Federera u penziju, Novak Đoković je postao najveći, jedini favorit za titule na Vimbldonu. Srpski gigant je sedam puta osvajao trofej u Londonu, jedan ga još deli da izjednači rekord koji drži Švajcarac.

Novak od 2018. godine nije izgubio meč na Vimbldonu i to sve govori koliki je favorit kada ponovo dođe na londonsku travu. Njegova dodatna prednost je što konkurencija uglavnom ne zna da igra na toj podlozi. Đokovićevi rivali za titulu poslednjih godina, osim penzionisanog Federera, bili su Nik Kirjos, Mateo Beretini i Kevin Anderson. Momci koji, ipak, nisu baš krem belog sporta.

Ništa novo neće biti ni ove godine, Novak Đoković je favorit broj jedan za osmu krunu na Vimbldonu.

US OPEN


Novak Đoković neće igrati na predstojećoj američkoj turneji (Indijan Vels i Majami), ali bi, prema najavama, mere protiv korone u Severnoj Americi trebalo da budu ukinute u aprilu. Što znači da bi ove godine trebalo da igra na US openu.

A, taj poslednji grend slem u godini je neka čudna „živuljka“ kada je srpski as u pitanju. Iako se igra na betonu, koji je Novakova omiljena podloga, nije mu toliko taličan koliko bi se očekivalo.

Na stranu što je tu izgubio od Danila Medvedeva priliku da osvoji Grend slem, što nikom nije uspelo više od pola veka, na stranu i što je doživeo suspenziju jer je pogodio linijskog sudiju lopticom, nego čak Nadal ima više osvojenih trofeja u Njujorku od Novaka. Španac je četiri puta bio šampion, poslednji put 2019, dok je srpski as tri puta bio prvak (poslednji put 2018.). A, Đoković je čak šest puta u karijeri gubio finale ovog turnira!

US open je specifičan i po tome što su tri poslednja šampiona bila neki novi pobednici: Dominik Tim 2020, Danil Medvedev godinu dana kasnije i Karlos Alkaras prošle godine. Tako da, kada je poslednji grend slem turnir u godinu u pitanju – sve je otvoreno.

Trka je danas krenula sa istih startnih pozicija, čeka nas apsolutni spektakl do kraja 2023.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalVimbldonRolan GarosUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara