NAŠE FINALE

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.07.18. | 11:43

Dobro znate o čemu se radi - Novak Đoković od 15 časova protiv gorostasnog Kevina Andersona za četvrtu titulu na Vimbldonu, 13. grend slem trofej i ozvaničenje povratka "u igru"

Kakav sportski dan! Kakvo sportsko popodne pre svega za stanovnike ovdašnjih prostora, pa i za ostatak planete. Dva najveća finala dva najveća sporta u timskoj i pojedinačnoj konkurenciji, fudbalu i tenisu. Naravno, u pitanju su bitke koje će se voditi u dve evropske prestonice, ruskoj i engleskoj.

RASPORED 13. DANA VIMBLDONA

Izabrane vesti

"Program" počinje, možemo slobodno reći "našim" finalom od 15 časova kada Novak Đoković kreće po četvrtu titulu na Vimbldonu, a dva sata docnije na moskovski stadion Ližnjiki istrčavaju Hrvati i Francuzi u borbi za Zlatni globus. Kakav dan i za sportsko klađenje!

Ovde ćemo se baviti samo tenisom i tim "našim" finalom, pandan onom "komšijskom". Priče o na cionalizmu, jugoslovenstvu i još jednom dokazu da su "jugosloveni" možda i najveća sportska "nacija" na svetu ostavimo po strani i fokusirajmo se samo na odmeranje Novaka Đokovića i Kevina Andersona.

Ovo će biti njihov sedmi međusobni obračun, a naš as vodi sa 5-1, što sigurno dosta znači. Poslednji put su se sastali upravo na Vimbldonu pre tri godine kada je Đoković uspeo da se vrati nakon dva izgubljena taj-brejka. Južnoafrikanac je otprilike tada počeo uspon do Top 10 gde realno i pripada.

PREMIJE- u funtama (1,13 evra)

Pobednik    2.250.000
Finale         1.125.000
Ukupan nagradni fond   34.000.000 

Gorostasni 32-godišnjak iz Johanesburga. visok 203 cm igra tenis svog života i ako je ikada imao pravu priliku da pobedi Novaka na nekom grend slemu onda je to sada. I na upravo tom mestu, jer trava je ta koja njegovim paklenim servisima daje posebnu težinu. Toliku da mu je govoto nemoguće oduzeti servis kada ga krene. Uvideo je to i Rodžer Federer u četvrtfinalu, pa potom i Džon Izner u polufinalu, onom sada već istorijskom od šest sati i 35 minuta koje je završeno u petom setu koji je brojao 50 gemova!

ATP ŽREB

Nije lako bilo ni Đokoviću, šta više! Bilo je to pakleno dvodnevno odmeravanje sa Rafom Nadalom koje je trajalo ukupno pet sati i 17 minuta. Za razliku od Južnoafrikanaca, Srbin nije imao dan odmora, već vezuje tri "radna dana", tako da je u tom segmentu sigurno u minusu u odnosu na protivnika, što bi moglo da ima značajan uticaj ukoliko meč potraje. O tome treba obratiti posebnu pažnju ako se kladite LIVE i ako želite da odigrate na malo veću kvotu.

Ako uzme trofej svrstaće se u samu elitu sa četiri i više pehara sa londonskog grend slema, a više od njega imaće samo još Bjorn Borg (5), Pit Sampras (6) i naravno Federer (8). Prvo njegovo grend slem finale nakon skoro dve godine povreda, duhovnog lutanja, operacija i menjanja stručnog štaba ima zaista posebnu težinu. On ga želi, mnogo ga želi, tako da nema sumnje da će dati sve od sebe.

ATP BODOVI 

Pobednik    2.000
Finale         1.200

Biće to i borba dva igrača koji svoju pripremu posebno baziraju na psihi, pa tako Anderson duguje uspon u formi i čuvenom psihologu Aleksisu Kastoriju, koji je ranije radio sa Endijem Marijem i Simonom Halep. Mir kojim vlada sobom pogurao ga je u potpuni preokret protiv Federera i do iscrpljujućeg trijumfa nad Iznerom. On je u ta dva meča sigurno doživeo sitne povrede, jer su bili izuzetno naporni, ali ovo je finale Vimbldona i na njega se ide i sa "jednom nogom".

Ključ ovog meča će biti Andersonovi servisi i Novakov odgovor na njih. Ako Južnafrikanac ne bufde na najvišem nivou u tom segmentu igre, ili ukoliko naš as uspe da ga uštopuje, pobednik je jasan. Nadamo se da će tako i biti.

 

Praktično kao i svaki put kada stigne do borbe za titulu Novak piše istoriju tenisa. Pa tako sada ide po 13. grend slem trofej, čime bi definitivno zaseo na četrvtu poziciju večne liste ispred Roja Emersona, Ovim finalom Novak Đoković je "sa fanfarama" najavio povratak u vrh, a sa eventualnom titulom na najvećem i najprestižnijem teniskom turniru na svetu - to bi bilo to. Sve sumnje njegovih navijača i "navijača" razvejane su. Ovo je, ne zaboravite "naše finale".

ŠAMPIONI VIMBLDONA OD 2000: 
2000. SAMPRAS, 2001. IVANIŠEVIĆ, 2002. HJUIT, 2003. FEDERER, 2004. FEDERER, 2005. FEDERER, 2006. FEDERER, 2007. FEDERER, 2008. NADAL, 2009. FEDERER, 2010. NADAL, 2011. ĐOKOVIĆ, 2012. FEDERER, 2013. MARI, 2014. ĐOKOVIĆ, 2015. ĐOKOVIĆ, 2016. MARI, 2017. FEDERER.

***kvote su podložne promenama

Foto: Action IMAGES


tagovi

Kevin Andersonbet analiza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara