(©Reuters)
(©Reuters)

Njujork slavi novu grend slem šampionku: Koko Gof srušila Sabalenku i osvojila US open (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.09.23. | 00:28

Biće Beloruskinja prva na WTA listi od ponedeljka, ali je veče na Flešing Medouzu bilo rezervisano za stvaranje nove junakinje američkog tenisa

Bila je Koko Gof 15-godišnja devojčica kada je postala najmlađa teniserka u istoriji glavnog žreba Vimbldona. Najavljivana je kao naslednica sestara Vilijams i jedna od najvećih nada američkog sporta. Nije njen napredak išao očekivanom brzinom u prethodnih nekoliko godina, ali je vanserijski potencijal pokazala u punom sjaju verovatno prvi put u karijeri, baš u 143. izdanju US opena. Devojka s Floride trijumfovala je u finalu poslednjeg grend slema u sezoni protiv novog svetskog broja jedan Arine Sabalenke 2:1 (2:6, 6:3, 6:2), nakon dva časa i šest minuta igre.

Čekala je Gof skoro godinu i po dana na novu šansu za osvajanje nekog od četiri najprestižnija pehara u svetu tenisu, nakon poraza od Ige Švjontek u finalu Rolan Garosa 2022. Kao da je bilo predoređeno da zablista tamo gde je najvoljenija i gde je njen uspon najiščekivaniji. Čitav stadion Artur Eš poklonio se novoj heroini ovog kultnog terena, nakon što je Amerikanka preokretom pobedila najuspešniju teniserku u dosadašnjem toku 2023. godine.

Izabrane vesti

Osvojila je Sabalenka prvi set, imala sve u svojim rukama, po svim parametrima dominirala i nije izgledalo da bi išta moglo da krene po zlu za devojku iz Minska. Pravi slom krenuo je od četvrtog gema drugog seta, kada je Gof oduzela servis protivnici i zaigrala tenis života. Delovala je Sabalenka fizički iscrpljeno počevši od sredine tog dela igre, ali je i Gof nastavila u ritmu prepoznatljivom za njene slavne sunarodnice poput Serene i Venus.

Čim je krenula s neiznuđenim greškama, Sabalenki nije bilo povratka. Uvukla se nervoza u Arinu, a kada je tako, ona se najčešće manifestuje ogromnim padovima i kvalitativnim disproporcijama u njenoj igri kako meč odmiče. Nije bila lišena takvih padova Sabalenka ni večeras. Parirala je joj je tinejdžerka snažnim udarcima i ravnopravnim nadmetanjem u razmenama, a najjače oružje Beloruskinje okrenulo se protiv nje kao i mnogo puta ranije. Slala je loptice i po nekoliko metara u aut, i čini se da je u odlučujući set ušla bez ikakve vere u pobedu.

Startovala je Gof treći set vođstvom od 4:0, a dva brejka prednosti bili bi nenadoknadivi i bolje raspoloženoj Sabalenki. Zatražila je medicinski tajm-aut šampionka ovogodišnjeg Australijan opena u želji da nešto promeni. Vrištala je u peškir od besa u tim trenucima, a to što bar nije delovala ravnodušno bio je pozitivan signal za njene fanove. Po povratku sa pauze, pokazala je dašak života time što je vratila jedan brejk i smanjila na 4:2. Bio je njen period dobre igre samo prolazna stanica na putu Amerikanke ka tituli, u trenucima kada je Gof očekivano bila ophrvana tremom pred osvajanje ovako važne titule. Čim se pribrala, ponovo je Koko zaličila na Serenu s početka dvehiljaditih i privela meč kraju za erupciju na Artur Ešu.

Koko Gof je postala 11. teniserka koja je kao tinejdžerka postala Grend slem šampionka, a prva nakon Eme Radukanu koja je to takođe učinila na US openu, pre tačno dve godine .Titula za 19-godišnju devojku iz Delrej Biča, označila je završetak šestogodišnjeg posta za američke tenisere na otvorenom prvenstvu SAD-a i trijumfa Sloun Stivens 2017.

Sabalenka će od ponedeljka svrgnuti Igu Švjontek i preuzeti od Poljakinje čelo ženskog teniskog karavana, s nešto više od 1000 poena prednosti. Ipak, za sada 25-godišnjakinja ostaje na samo jednoj grend slem tituli u karijeri (Australijan open 2023).

Ispostavilo se da smo u 2023. godini dobili četiri različite osvajačice najvećih turnira, od kojih je za njih tri to bila prva u karijeri (Sabalenka Autralijan open, Vondrušova Vimbldon i Gof US open), dok je Švjontek na Rolan Garosu došla do četvrtog grend slem trofeja.



tagovi

Arina SabalenkaKori GofUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara