(©Reuters)
(©Reuters)

Novak ekspres vozi kroz Rim: Đokovićeva 1.000. pobeda za novo masters finale

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.05.22. | 22:18

Srpski as pobedio Ruda (2:0), igraće protiv Cicipasa za trofej

Po mnogo kategorija Novak Đoković je već obezbedio sebi mesto u teniskoj večnosti, a večeras se pridružio još jednom probranom društvu. Srpski as postao je tek peti igrač u Open eri koji je ostvario 1.000 pobeda u karijeri.

Kao što smo do pre godinu dana brojali koliko će mu biti potrebno vremena da postane najbolji u istoriji po broju nedelja na tronu, sada eto novog zadatka: računanje do kojeg mesta u teniskom panteonu će Novak stići po broju pobeda do kraja karijere.

Izabrane vesti

Đoković je pobedom nad Kasperom Rudom (6:4, 6:3) došao do jubilarca i ujedno protutnjao do novog masters finala bez izgubljenog seta. Najbolji teniser sveta je i sada rekorder po broju osvojenih turnira iz kategorije 1.000 sa 37 pehara, a u nedelju će se protiv Stefanosa Cicipasa boriti da taj bilans uveća za još jedan.

Ako je Rim poslednja prolazna stanica na putu ka Rolan Garosu, koji je Đoković označio kao svoj glavni cilj za deo sezone na šljaci, onda Novak i njegovi navijači imaju mnogo razloga za optimizam. Pre manje od mesec dana, na Serbian openu, srpski as je izgledao kao igrač daleko od solidne, a kamoli vrhunske, najbolje forme, od nivoa na kojem nijedan rival ne može da mu parira, ali sada, nedelju dana pre starta Otvorenog prvenstva Francuske, neka je druga priča.

Malo je nedostajalo Đokoviću i u Madridu protiv Alkaraza, poen-dva, da se plasira u finale mastersa, ali večeras je napravio korak napred i izborio mesto u meču za trofej. Pehar u džepu iz Večnog grada bio bi ogromna doza sada već ionako velikog samopouzdanja u grudima prvog reketa sveta.

Silno motivisan da večeras upiše 1.000. pobedu u karijeri, Novak je krenuo u meč kao brzi voz. Dok dlanom o dlan, najbolji teniser sveta je vodio 4:0! Delovalo je da ni „d“ od drame neće biti u drugom polufinalu, Rud je imao velike probleme da uhvati korak sa razigranim Đokovićem.

Sve je savršeno funkcionisalo u Novakovoj igri, forhend ga je služio, servis je radio kao sat, a skraćene dijagonale su bile oružje na koje rival nije imao odgovor. Kada je došao do prednosti od 5:2, Novak je imao prvu malu krizu, dozvolio je Norvežaninu da mu vrati jedan brejk i da zapreti prilaskom na 5:4. Ali, posle toga ponovo ja nagazio gas i spakovao prvi set u džep.

Očekivano, u drugom se vodila ravnopravnija borba. Obojica igrača su uspevala da čuvaju svoje servis gemove sve do 3:3. Brojni teniski analitičari znaju da kažu da je sedmi gem često preloman u setu, a tako se ispostavilo i večeras. Nije uspeo Đoković da iskoristi dve brejk lopte (15:40), ali mu je treća bila srećna – 4:3. Otvoren put ka pobedi Novak je prigrlio: uzeo je dva naredna gema i izborio plasman u drugo finale u 2022. godini.

Finale u nedelju biće deveti duel Đokovića i Cicipasa. Novak vodi 6:2 u pobedama, a jednu je ostvario prošle godine u Rimu, u četvrtfinalu, kada je slavio posle maratonska tri seta (4:6, 7:5, 7:5). Bio je to, ispostavilo se, samo uvod u njihov još žešći okršaj u finalu Rolan Garosa...


tagovi

Novak Đokovićatp rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara