Naleti vetra su pravili probleme igračima i gledaocima na početku meča
Naleti vetra su pravili probleme igračima i gledaocima na početku meča

Novak izgubljen u crvenoj izmaglici, Medvedev bolji u tri seta za polufinale sa Lajovićem

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.19. | 15:31

Najbolji teniser sveta danas tokom skoro celog meča u Monte Karlu pružio jednu od najslabijih partija u 2019, ali je i pored toga uspeo da uzme jedan set, što je bilo sve od njega

Ono što je najavljivao u prva tri obračuna sa Novakom Đokovićem koje je nakon snažnog i hrabrog otpora ipak prepuštao starijem i uspešnijem kolegi, Danil Medvedev je konačno ostvario u četvrtfinalu Monte Karla. Odlični, mladi Rus možda i nije najzaslužniji za uspeh protiv danas uglavnom veoma slabog prvog reketa sveta, ali ga je svakako zavredeo te će u polufinalu nakon trijumfa nad Noletom od 6:3, 4:6 i 6:2 igrati protiv Dušana Lajovića. Nažalost, ništa od već viđenog "srpskog polufinala".

Odmah na startu meča, koji je obeležilo nekoliko naleta vetra koji su podizali crvenu prašinu od šljake, naš as je bukvalno prepustio svoj servis gem Moskovljaninu, ali ni u nastavku seta ništa nije bolje delovao. Šta više, na momente je izgledao kao da je zalutao na teren, a posebno kada je jedan lagan smeč zakucao bukvalno sebi pod noge za tri vezane brejk lopte protivnika u četvrtom gemu koje ovaj nekim čudom nije iskoristio.

Izabrane vesti

U tom periodu meča Medvedev je u suštini samo čekao da Novak pogreši, a ovaj je to radio kao da ga plaćaju za to. Pritom je bio očajan na prijemu servisa, te je Rus lagano branio svoje gemove. Čak 14 neiznuđenih grešaka, uz samo dva vinera imao je Nole nakon prvih šest gemova, što dovoljno govori u kakvom je rastrojstvu igrao.

I kada se činilo da se konačno budi i da preuzima inicijativu nakon nekoliko gromovitih, a ravnih forhenda koji su slali lopticu na osnovnu liniju, ponovo pad, smešni promašaji i novi brejk za kraj prvog seta koji je sasvim zasluženo otišao na drugu stranu uz čak 21 neiznuđenu grešku prvog reketa sveta.

Sličan je bio i razvoj situacije u drugom setu u kojem je Medvedev i dalje igrao mudro čekavši da Novak "omane", a greške su se ređale kao na traci iako je naš as uspeo da ga malo pritisne. Ali, nedovoljno za preokret. Do prvog brejk poena, tačnije dva vezana došao je tek nakon sat vremena igre pri rezultatu 1:1 u drugom setu, ali nije uspeo da ih iskoristi. Izborio se i za treću, nakon odlične dropke koju Rus nije vratio u teren, te je zbog besne reakcije dobio opomenu sudije. Novak je namirisao krv, ponovo ga izazvao savršenim drop-šotom koji je Medvedev ovaj put uspeo da stigne, ali potonji lob nije.

To je bio "kriptonit" koji je načeo Rusa, jer je Nole iznovao i iznova nastavljao da ga teroriše dropkama na koje ovaj uglavnom nije imao odgovor. Delovalo je da je "moskvič" krenuo da klizi nizbrdo, dok je naš "jugo" polako dobijao na snazi i pre svega želji da se nadigrava.

Međutim, Rus je u četvrtom gemu zaključnog seta ponovo prvi "pustio krv" i poveo sa 3:1 i tu konačno prelomio susret četvrtfinala . Do kraja je uspeo da uzme još jedan servis gem Novaku, čime je potvrdio dominaciju koju je imao tokom skoro celog ogleda sa prvim reketom sveta, Novak je vratio odmah taj jedan brejk, ali im odmah potom ispustio svoj za kraj i razočaravajući poraz. 

I pored poraza u četvrtfinalu, Đoković, koji je zabeležio čak 47 neiznuđenih grešaka, uz samo 21 viner je napravio korak više u odnosu na prošlu godinu, te je sakupio 180 poena, od čega mu se 90 dodaje na ukupni konto, pa mu je prvo mesto na ATP listi zagarantovano u narednom periodu od nekoliko sedmica. Ali, ukoliko želi da sačuva tron do kraja godine, moraće mnogo bolje da igra u ovom delu sezone na crvenoj šljaci evropskih turnira, ne bi li sakupio dovoljno poena za deo godine kada brani sve i svašta, između ostalog i dva grend slema (Vimbldon i US Open). A to znači da mora da podigne pre svega voljni momenat, jer je u Monte Karlu od prvog meča izgledao kao da je tu u prolazu, a ne da je došao da se takmiči i to u svom dvorištu, bukvalno. Pred njim su u narednom periodu mastersi u Rimu i Madridu, kao i Rolan Garos kojim se završava ovaj deo sezone u kom brani samo 765 od mogućih 4.000 poena.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Danil MedvedevATP Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara