Novak od sjaja do očaja, Čilić mu oteo pehar iz ruku

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.06.18. | 18:45

Srpski as ponovo bez dovoljno sreće, koncentracije i energije...

Novak Đoković ponovo nije uspeo.

Iako ga je do prve titule posle bezmalo godinu dana čekanja - još od trijumfa nad Gaelom Monfisom u Istbornu prošlog jula - delilo sve tri poena u taj-brejku drugog seta, Đoković je poklekao pod udarom Marina Čilića i ostao bez trofeja posle velike drame u kojoj su ga sreća, koncentracija i energija napustili...

Izabrane vesti

Čilić je u vrlo zanimljivom okršaju posle više od tri časa igre uspeo da napravi spektakularni preokret i slavi sa 2:1 u setovim (5:7, 7:6(4), 6:3) i tako drugi put zaredom nadigrao srpskog asa posle više od sedam godina provedenih u potčinjenom položaju. Čovek koji je onim trijumfom u četvrtfinalu turnira u Parizu 2016. najavio sunovrat Đokovićeve karijere ponovo je iskoristio protivnikove trenutke potpune slabosti i učinio da srpski as u neverici posmatra kako mu tlo izmiče pod nogama, a samim tim i titula koja je bila nadohvat ruke.

Meč protiv najboljeg hrvatskog tenisera bio je izuzetno uzbudljiv i tesan od prvog, pa gotovo do poslednjeg gema. Tokom susreta viđena su samo dva velika brejka, a prvi od njih Đokoviću je u dvanaestom gemu doneo prvi set. Doduše, onim daleko bitnijim Čilić je sebi trasirao put do titule, čime se iskupio za onaj poraz na istom terenu pre samo godinu dana u finalu protiv Felisijana Lopeza... Treba istaći, ovo je veliki dan za hrvatski tenis, pošto je samo nekoliko sati ranije Borna Ćorić pokorio Hale i savladao Rodžera Federera čime je švajcarskog velemajstora svrgnuo s vrha ATP liste

Što se meča u Kvinsu tiče, prvi set bio je vrlo čvrst i dinamičan. Nijedan igrač nije dozvolio da mu protivnik oduzme servis, što je bila posledica vrlo koncentrisane i smirene igre na oba kraja terena. Ipak, Đokovićev performans u petom gemu lansirao je srpskog asa na pravi put, a nedugo zatim i velikog vođstva u finalu. Novak svom takmacu nije dozvolio da uzme ni poen u tom, po mnogima ključnom petom gemu, ali se pravi rasplet zapravo dogodio dva gema kasnije. 

Čilić je tada bio vrlo blizu brejka, imao je tri gem lopte, ali je Đoković je uspeo da se izvuče, uzvrati udarac i produži dramu. Hrvat kasnije nije uspeo da iskoristi još dve brejk lopte, Novak je ostao miran i koncentrisan, zbog čega je na kraju bio nagrađen gemom.

Luda partija viđena je i do samog kraja prvog seta. Đoković je vrlo lako mogao da iskoristi prvu brejk, ujedno i set loptu i činilo se na trenutak da je u tome i uspeo, ali je Čilić brzo zatražio video proveru posle čega se pokazalo da je njegova lopta ipak zakačila liniju. Čilić je novom duplom servis greškom omogućuo Đokoviću da stigne do treće set lopte, a ovog puta nije bilo greške.

Đoković je drugi set odigrao s mnogo uspona i padova, a taman kada se učinilo da je na pragu osvajanja titule bez izgubljenog seta, Čilić je uspeo da se trgne i potpuno vrati u meč. Posle dvanaest odličnih gemova ušlo se u taj-brejk gde je Đoković pokazao neke briljantne poteze, ali i da je pred njim i dalje dug put do potpunog povratka u prepoznatljivu formu. Novak je uspeo vrlo brzo da dođe mini-brejka, onda i potvrdi svoja naredna dva servisa i tako povede sa 4:1. Ali, ubrzo je potonuo... Čilić se vratio, zaređao šest vezanih poena, uključujući i velika dva mini-brejka, koji su najavili Đokovićevu kapitulaciju u drugom setu.

Treći i odlučujući set pokazao je da je Đoković i dalje nedovoljno spreman da bude onaj koga svi dobro pamtimo. Čilić je svaki servis odrađivao gotovo rutinski, dok je Đoković imao dosta problema da odradi posao kada su loptice bile kod njega, što mu je oduzimalo dosta energije i na kraju onemogućilo da se protivniku suprotstavi još jače. Videlo se da je Đoković potonuo psihički, ali i fizički... Sve do osmog gema izgledalo je da bismo ponovo mogli da gledamo taj-brejk, ali je upravo taj period igre odlučio pitanje pobednika. Đoković je spasao jednu brejk loptu, drugu nije mogao. Posle toga dalje se nije moglo. Čilić je deveti, ujedno i poslednji gem trećeg seta odradio „s nulom“.

Čiliću je ovo tek treći pehar u karijeri sa nekog turnira iz Serije 500, dok je Đokoviću ovo bilo prvo učešće u Kvinsu posle osam godina, odnosno prvo finale na istom turniru posle ravno deset godina. Tada ga je nadigrao Rafa Nadal...

ATP KVINS - FINALE

Nedelja

Novak Đoković - Marin Čilić 1:2 (7:5, 6(4):7, 3:6)

Foto: Action Images


tagovi

Novak ĐokovićMarin ČilićATP Kvins

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara