©Reuters
©Reuters

Novaka više umorilo čekanje, nego Argentinac: Besprekornom koncentracijom do drugog kola Vimbldona

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.07.23. | 18:20

Srpski as slavio u tri seta - 6:3, 6:3, 7:6(4)

Više od tri i po sata je morao da provede Novak Đoković na Centralnom terenu na Vimbldonu, ali ne zbog neizvesnosti meča sa Argentincem Pedro Kaćinom, već zbog problema koje je domaćin imao sa ventilacijom i sušenjem nakvašenog terena. Ipak, svo to odugovlačenje nimalo nije poremetilo srpskog asa koji je držao koncentraciju na maksimumu i na prilično siguran način stigao do drugog kola - 6:3, 6:3, 7:6(4).

Novak je imao apsolutnu kontrolu meča, ali je jasno da je još uvek daleko od željenog nivoa igre, što je i dobra stvar, s obzirom na to da će tek uslediti okršaji sa mnogo jačim protivnicima od 68. tenisera na svetu. Predstojeći rival srpskom igraču biće Australijanac Džordan Tompson, koji je u uzbudljivom meču savladao Brendona Nakašimu sa 3:2 u setovima.

Izabrane vesti

Kaćin je tokom čitavog meča uspeo da napravi samo jedan brejk, i to u trećem gemu prvog seta, ali mu to nije bilo od prevelikog značaja, pošto je Đoković odgovorio istom merom već u narednom i ubrzo prelomio situaciju u svoju korist.

Pauza između prvog i početka drugog seta trajala je 81 minut. Novak je taj period iskoristio za dobru zabavu, pa je u jednom trenutku čak i mahao peškirom kako bi pomogao tehničkoj službi da osuši nakvašene delove terena. Da mu je pauza pogodovala, pokazuje i činjenica da je Đoković najbolje servirao u drugom setu, tokom kojeg je osvojio tri gema bez izgubljenog poena, dok je osvajao brejkove u prvom i devetom gemu, čime je rutinski duplirao vođstvo u setovima.

Argentinac je svoju praktično najveću priluku da se vrati u život imao na početku trećeg seta, kada je propustio dve brejk lopte i mogućnost da stigne do prednosti. Novak je stabilizovao svoj servis, a potom tražio šansu da dođe do brejka kojim bi i definitivno prelomio meč. Prvi set je trajao 42, drugi 32, a treći tačno 60 minuta, a sve to zbog činjenice što je Maćin koristio poslednje atome snage kako bi se nekako umešao u borbu za osvajanje makar jednog seta.

Uspeo je Argentinac u devetom gemu da se vrati iz 0:30 i izjednači na 5:5, a potom i da izbori taj-brejk. Ipak, vezao je jedva loša servisa na otvaranju, pa je Đoković došao do vođstva od 3:0 i 5:1, posle čega Argentincu više nije bilo spasa, ako je uspeo da priđe na 4:6. Srpski as se u taj-brejku napravio u prepoznatljivu mašinu koju je ne moguće skrenuti sa željenog pravca, iako je i tu bilo određenih oscilacija u Novakovoj igri.

Meč je na kraju efektivno trajao dva sata i 14 minuta, a Đoković je nastavio tradiciju preskakanja prve prepreke na Vimbldonu.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara