Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Novakova grupa u Torinu: Jedan ga nikad nije dobio, s drugim sredio račune, trećeg "mlati" gde stigne

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.11.23. | 16:24

Najbolji teniser planete izbegao Danila Medvedeva u grupnoj fazi završnog mastersa gde će mu rivali biti Siner, Rune i Cicipas

Novak Đoković od 12. do 19. novembra u Torinu počinje pohod na sedmu titulu u 2023. godini, ali i odbranu pehara na završnom mastersu. Za razliku od prošle sezone žreb mu je na severu Italije servirao potpuno drugačiju grupu nego lani. Tada je Novak Đoković do polufinala išao preko Andreja Rubljova, Feliksa Ože Aljasima i Tejlora Frica, dok će mu ove godine rivali biti, makar na papiru, daleko teži. U zelenoj grupi sa najboljim teniserom svih vremena nalaze se Janik Siner, Holger Rune i osvajač završnog mastersa iz 2019. godine Stefanos Cicipas.

Izbegao je Novak Đoković Danila Medvedeva kao potencijalno najopasnijeg rivala na betonskoj podlozi (Sa Alkarasom nije ni mogao u istu grupu) i kao jedinog čoveka koji ga je ove sezone dobio na betonu! Bilo je to još u prvom delu sezone u Dubaiji i ostao je taj poraz jedini Novakov na tvrdoj podlozi u 33 meča u 2023. godini. Neka, za početak Medvedev pravi probleme Alkarasu, Rubljovu i Zverevu sa kojima se nalazi u crvenoj grupi.

Izabrane vesti

Fučovič (1,50) Kotov (2,41)

Ali da vratimo fokus na Novakovo društvo u Torinu. Sudar sa Janikom Sinerom na minulom mastersu u Parizu sprečila je odluka Italijana da se povuče (zbog katastrofalne organizacije) i sačuva telo za završni masters. Prema svemu viđenom, momak iz Južnog Tirola je posle Novaka, Alkarasa i Medvedeva najviše prikazao u 2023. godini, ali Novaka nikada nije srušio. A sudarili su se tri puta - u Monte Karlu 2021, kao i na prethodna dva Vimbldona. Prošle godine Novak je protiv Italijana morao da juri dva seta zaostatka. Dakle, biće im ovo prvi sudar na betonu.


Kada je reč o Holgeru Runeu, mladi lav iz Danske je do pre nedelju dana imao pozitivan skor u međusobnim okršajima sa Novakom i bio je u seriji od dve pobede. Pekao je onaj poraz iz finala Pariza prošle godine, ali je Đoković na istom mestu godinu dana kasnije vratio 20-godišnjaku milo za drago, sredio račune i pokazao da je i dalje gazda.

Za kraj, Stefanos Cicipas, čovek koji verovatno ima najveće komplekse od Novaka Đokovića. Igrali su 13 puta, Beograđanin slavio u 11 navrata. Jedina dva meča Đoković je izgubio u prva tri međusobna okršaja sa Atinjaninom, takom 2018. i 2019. godina, a već godinama samo produžava seriju koja je narasla na deset pobeda - polovinu je izvojevao u finalima. Legendarno je ono iz finala Rolan Garosa od pre dve sezone kada je, nakon što je izgubio prva dva seta, u nastavku meča razmontirao Grka, a preko Cicipasa je došao i do 10. titule na Australijan Openu ove godine.

Podsetimo, za svaku pobedu u grupnoj fazi završnog mastersa dobija se po 200 ATP poena, što znači da je Novaku samo jedan trijumf dovoljan da osmi put u karijeri obezbedi kraj sezone kao prvi na svetu. Pobeda u polufinalu donosi 400 bodova, a ona u borbi za pehar 600. Dakle, osvajanje turnira sa maksimalnim brojem pobeda donosi 1.500 poena i neverovatnih 4.801.500 dolara.

Samo dva čoveka u istoriji podgla su po šest pehara na završnom mastersu - Novak Đoković i Rodžer Federer, dok Rafael Nadal recimo nema niti jednu titulu. Nadamo se da će od 19. novembra rekorder biti samo jedan čovek.

ZELENA GRUPA: Đoković, Siner, Cicipas, Rune

CRVENA GRUPA: Alkaras, Medvedev, Rubljov, Zverev


tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara