Novak Đoković (© AFP)
Novak Đoković (© AFP)

Đokovićev "mamba mentalitet": Veruj u sebe, sada je trenutak!

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.07.22. | 00:46

"Neko koga sam mnogo voleo i poštovao, Kobi Brajant i njegov čuveni "Mamba mentaliti", on je često pričao u tome", rekao je Novak posle plasmana u polufinale Vimbldona

Samo najveći mogu da pronađu snagu kada su na ivici ponora, kada je poraz očigledan svima. Metalna snaga i vera u sebe odvaja one najbolje od dobrih i prosečnih. Takav je Novak Đoković! Pokazao je Srbin taj mentalitet na najvećoj pozornici na svetu - Vimbldonu. U četvrtfinalu je mladi Italijan imao dva seta prednosti, svi su već videli senzacionalan trijumf, ali onda... preokret za pamćenje. Od 0:2 do 3:2 i plasman u još jedno polufinale.

Izabrane vesti

"Možeš ti to. Veruj u sebe. Sada je trenutak. Zaboravi na ono što se dogodilo. Počinje novi meč. Idemo, majstore, objašnjavao je Novak u razgovoru za Sport Klub kako se motivisao u najtežim momentima.

Pomenuo je Novak legendarno sportistu. Ime koje svi dobro znamo.

"Neko koga sam mnogo voleo i poštovao, Kobi Brajant i njegov čuveni "Mamba mentaliti", on je često pričao u tome. Nešto univerzalno što nas spaja u svim sportovima je mentalni momenat gde ti moraš sebe da ubediš da možeš i moraš bolje. Da si pozitivan i da sebe izvučeš iz te situacije i iz ponora u kom si se našao. To je verovatno još više izraženo u individualnom sportu. U timskim sportovima postoji neko ko može da te podigne i podrži. Ja imam svoj tim, ali koučing je zabranjen, tako da ja sam moram da nađem rešenje i da se izvadim iz te situacije."

Sva ta vera u sebe se na kraju isplatila.

"Na engleskom postoji izreka "fake it till you make it" (pretvaraj se dok to ne postigneš), i koliko god neprirodno i veštački meni izgledalo dok sam se gledao u ogledalo i izgovarao te stvari, znao sam da to ima svoju snagu i vibraciju, i da će da se isplati. Činjenica da sam bio u tim situacijama mnogo puta mi je dala još više poverenja u to što sam radio da će uroditi plodom. Naravno, to nije garancija da će uvek da se dogodi, ali imaš bolju šansu."

U polufinalu Novaka čeka okršaj sa Kameronom Norijem. On je prvi Britanac koji je stigao do polufinala još od Endija Mareja 2016. godine. Biće to drugi medjusobni duel Djokovića i Norija, a srpski teniser je slavio u prvom.


tagovi

Novak Đokovićatp Vimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara