Olga je maturirala: Danilovići su dobili novog šampiona, a Srbija teniserku za budućnost!

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.07.18. | 14:50

Naša mlada igračica osvojila prvi WTA turnir i to sa samo 17 godina savladavši vršnjakinju Potapovu usred Moskve

Olga Danilović je napravila rezultat karijere osvojivši u Moskvi prvi WTA turnir u kratkoj karijeri. Naša 17-godišnja teniserka je u finalu savladala vršnjakinjiu, domaću igračicu Anastaziju Potapovu sa 2:1, po setovima 7:5, 6:7 (1) i 6:4. Ruska prestonica je definitivno srećna za našu Fed kup reprezentativku koja je pre dve godine u njoj postala šampionka Evrope za igračice do 16 godina.

Slabo je otvorila meč u Moskvi Beograđanka dozvolivši protivnici da odmah povede sa 2:0. Ali, želja za pobedom i pre svega borben duh, očigledno joj sazdan duboko u genima, vratili se Danilovićevu u set, a potom je i servirala za isti pri rezultatu 5:4. Katastroflano je odigrala taj gem i dozvolila protivnici da "preživi",  a onda ponovo onaj borbeni duh i poništenje izjednačenja fanstastičnim napadima iz bekhenda i forhenda. Prvi set je uzet uz glasan urlik oduševljena iz Olginog grla.

Izabrane vesti

Očigledno po kvalitetu veoma izjednačene protivnice oprezno su ušle u drugi set, a na samom startu nešto odučnija je bila Potapova koja je morala da pruži makismum ne bi li opstala u finalu. Primetio je to bivši Fed kup selektor Dejan Vraneš, koji je u Moskvi "glumio" trenera našoj teniserki koja se razvija u akademiji Aleksa Koreče u Kataloniji, gde na nju posebno pazi Huan Lizarituri, kratko je posavetoao Danilovićevu šta i kako nakon čega je ona odigrala nešto ozbiljnije. U tom delu meču, za razliku od početka, nije bilo ni brejk prilika, a kamoli brejkova sve do osmog gema kada je Olga krunisala fantastičan gem. Kao i u prvom setu, i u drugom se Olga mučila kada je trebala da završi turnir, te propustila meč loptu, a onda i dozvolila protivnici da izjednači. Propuštene prilike definitivno su zakočile, Olgu koja je krenula da pravi atipične greške, Na svu sreću uspela je da se domogne taj-brejka, ali je tu nastavila sa slabom igrom te ga je završila sa samo jednim osvojenim poenom. Neiskustvo koje je uzrokovala paniku u njenoj glavi tu je odigralo glavnu ulogu, što se da očekivati kada je igračica ovako mlada.

Besna na sebe i svesna gluposti koje je napravila u strahu od pobede, Beograđanka je krenula da igra mnogo fokusiranije tako da je odmah na početku poslednjeg dela meča došla do brejka. Nažalost, njeno vođstvo nije dugo trajalo pošto je ponovo, odigrala slabo na svoj servis. Drama se odigrala na samom, kraju meča, kada je prvo Olga odbranila svoj gem za 5:4, a onda propustila još tri meč lopte. Četvrta je bila i odlučujuća.

Na putu do finala Danilovićeva nije imala nimalo lak posao. Šta više, krenulo je loše pošto je nesrećno izgubila u poslednjem kolu kvalifikacija, da bi joj je onda otvorila prilika dok se bukvalno pakovala. Stigao joj je poziv od organizatora da se otvorilo mesto u žrebu, a onda je, kao srećna gubitnica naređala: Slovakinju Anu Karolinu Šmjedlovu, pa Kaju Kanepi (osma nositeljka), te 10. igračicu sveta, Nemicu Juliju Gerges, u polufinalu supertalentovanu Beloruskinju Aljaksandru Sasnovič (petak nositeljka), a u finalu Potapovu.

Osim pehara i 163.265 evra nagrade Olga Danilović je iz ruske prestonice donela 280 WTA poena što je katapultira vrlo blizu Top 100 na svetskoj lestvici, a ukoliko ovako nastavi ko zna gde bi mogla da stigne. Porodica Danilović je, čini se izrodila još jednog velikog šampiona nakon njenog oca Predraga. Drčnost, odlučnost, ali ineverovatne fizičke predispozicije nasledila je Olga od tate, jednog od najboljih košarkaša koje je Stari kontinent izrodio. Sva je prilika da  bi ćerka lako mogla da ga nadmaši ukoliko nastavi.

Foto: Viktor Červakov


tagovi

Olga DanilovićPredrag Danilović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara