Sicilijansko iznenađenje: Povređeni Novak nije mogao dalje

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.06.18. | 19:10

Praktično anonimni Marko Čekinato ostvario i petu grend slem pobedu u karijeri zahvaljujući odličnoj igri, ali i problemu sa lopaticom našeg asa i velike borbe plasirao se u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković je drugu godinu zaredom zaustavljen u četvrtfinalu Rolan Garosa, grend slema kojeg je osvojio pre tačno dve godine. Njega je na opšte iznenađenje, odličnom igrom, ali i zbog povrede vrata i ramena, kao i problemom sa desnom potkolenicom potpuno neočekivano izbacio Italijan Marko Čekinato, trenutno 72. igrač na svetskoj lestvici. Meč je završen rezultatom 6:3, 7:6 (3),1:6 i 7:6 (11). 

Izabrane vesti

Italijan je prvi došao do brejka u prvom setu i maštovitom igrom prilično namučio Noleta koji je "mekano" ušao u susret stalno čekajući, a ne stvaravši prilike. Opasni Sicilijanac, koji nije imao šta da izgubi u ovom meču gađao je i pogađao. Igrao je zapravo koliko mu je naš as dopustio, a dopustio mu je previše, tako da je sigurnom i dominantnom igrom uzeo prvi deo meča. Preslab forhend zbog već pomenute povrede nije dozvolio Novaku da nastavi sa dobrim, pre svega sigurnim igrama na Rolan Garosu i zakucao ga tamo gde je bio i prošle godine - u četvrtfinalu.

Već u prvom gemu drugog seta Čekinato je imao priliku za novi brejk i odmah ju je iskoristio strpljivom igrom koja je izvukla grešku od Srbina. Publika, koja je dotle (tradicionalno) navijala za slabijeg igrača, shvatila je da je đavo odneo šalu i onda je listom krenula da podržava Đokovića, što mu je dodatno pomoglo da se, barem na kratko "izvuče iz kanala". Uzvratio je Nole u četvrtom gemu i došao do egala, a i konačno mu se to desno rame malo opustilo i dozvolilo mu da igra onako kako ona najbolje zna - napadački. Samim tim ga je malo i krenuo servis koji je u prvom setu bio više nego bledunjav, te je imao i tri brejk prilike da uzme set pri vođstvu od 6:5, ali se Sicilijanc nekako izvukao. To ga je, naravno osokolilo za taj-brejk, nastavio je da servirao "kao lud", a i Nole je naglo popustio te je Italijan sasvim zasluženo otišao na 2:0.

Odmah na početku trećeg seta Đoković je uzeo brejk jer je bilo već očigledno da igra uglavnom bolji tenis od protivnika, tako da to nije bilo veliko iznenađenje. Pitanje je bilo koliko i jedan i drugi mogu da podnnesu fizički tako težak meč, što se videlo i u stalnim brejk-prilikama na obe strane. Čekinato je odmah izjednačio, da bi naš as u narednom gemu vratio stvari na svoje mesto i nastavio da gazi do 6:1.

U pauzi između setova Đoković je tražio ponovo pomoć medicinske ekipe, ali ovaj put zbog desne potkolenice. To mu nije smetalo da nastavi u istom ritmu i da prvi dođe do brejka u četvrtom delu ovog veoma interesantnog susreta. I kada je trebalo da izjednači, to jest da zatvori set pri vođstvu od 5:2 dozvolio je serijom grešaka protivniku da se potpuno vrati i čak ga ugrozi. Sve je rešeno ponovo u taj-brejku koji je pripao Italijanu, ali nakon još čudnih, neiznuđenih grešaka Srbina.

Bilo kako bilo, Novak je tako barem odbranio 360 ATP poena, malo podigao formu i samopouzdanje i ako zaleči rame sve će uskoro stati na svoje. Zanimljivo je da je ovo prvi poraz Đokovića od nekog italijanskog tensera još od 2004. kada je u Umagu od njega bio bolji Filipo Volandri.

A šta tek reći o Marku Čekinatu?! Momak koji pre ovog Rolan Garosa nije zabeležio niti jednu grend slem pobedu našao se među četiri najbolja na jednom od najprestižnijih teniskih takmičenja na svetu! Pored toga postao je prvi Italijan u polufinalu nekog grend slema nakon čak četiri decenije pauze. A ako nastavi ovako možda mu se i smeši finale u Bulonjskoj šumi jer u polufinalu igra protiv Dominka Tima koji ume da doživi nagli pad u najvažnijim mečevima.

Sutra su na redu preostala dva susreta četvrtfinala, a igrauju ih aktuelni i desetostruki šampion Rafael Nadal protiv Argentinca Dijega Švarcamana i Hrvat Marin Čilić protiv poznatijeg Gaučosa, Huana Martina del Potra.

Foto: Action IMAGES


tagovi

Rolan GarosATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara