vest

0

Tuče i huligani obeležili vikend: Stradali igrači, deca, lekari, redari... (VIDEO)

22.10.2012 16:55 | mozzartsport.com

Okršaji na terenu i tribinama su viđeni u Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Kipru, Francuskoj, Italiji...

Dve nedelje se čekalo da posle reprezentativne pauze počne klupski fudbal širom Evrope, ali umesto fudbalskih majstorija, minuli vikend je ostao u znaku divljanja huligana, ali i igrača. U nekolicini evropskih zemalja, huligani su imali svoj pir. U nekima su se i igrači istakli skandaloznim ponašanem.

Krenimo od petka i bruke koju je svetu servirala kolevka fer pleja: Engleska. Kod „boraca za pravdu i istinu“ se desio nezapamćen skandal: huligan je uleteo na teren tokom meča Šefild Venzdeja i Lidsa, došao do golmana Kirklenda i udario ga pesnicom direktno u lice. Scena koja je sam vrh piramide huliganstva. Da se ovo ne daj bože desilo u Srbiji, verovatno bi Englezi zahtevali da interveniše i Savet bezbednosti i NATO.

Divljalo se i u još jednoj „sređenoj“ i demokratskoj zemlji. Najveći derbi Nemačke ili „bitka za Rur“ između Borusije i Šalke je donela i sukobe navijača dva komšijska kluba. Navijačke grupe su se sukobile pre meča, a policija je morala da koristi i suzavac i vodene topove da bi ih smirila. Epilog: oko 300 uhapšenih navijača i velika materijalna šteta. Navodno su navijači Šalkea bili ti koji su prvi napali pristalice Borusije i izazvali haos.

Ništa mirnije nije bilo ni u komšijskoj Austriji. Više od 200 huligana sukobilo se u Beču uoči velikog gradskog derbija između Rapida i Austrije. Prema informacijama policije, sukob su započeli pristalice Rapida. Huligani Rapida su prilikom dolaska na stadion izbegli policijsku kontrolu i upali među navijače Austrije. Izbila je masovna tuča, u kojoj je povređeno i jedno dete. Neredi su prestali tek kada je na tribinu stiglo 800 pripadnika policijskih snaga, ali i njima je trebalo mnogo vremena da uvedu mir.

Iz Austrije idemo u Sloveniju. I tamo je odigran derbi prvenstva, ali i tamo su huligani bili u centru pažnje. Maribor je u svom Ljudskom vrtu dočekao Olimpiju. Policija je imala pune ruke posla jer je susret obeležilo divljanje navijača na obe strane, policijska akcija pražnjenja tribine i slike pretučenih navijača. Počelo je u 34. minutu utakmice kad su gostujući navijači Olimpije zapalili baklje i počeli ih bacati na teren. Policija je okružila njihov sektor na tribini, a jedan od navijača prilikom te akcije pao je preko ograde. U pauzi između dva poluvremena navijač Maribora ušao je na teren, došao do tribine gde su navijači Olimpije i bacio baklju među njih. Gostujući navijači iz Ljubljane odgovorili su bacanjem baklji na teren i čupanjem stolica kojima su gađali policiju. Ubrzo je policija dobila naredbu da isprazni tribinu sa navijačima Olimpije. Došlo je do masovne tuče, a policija nije birala sredstva kako bi odgovorila na napade navijača.

Žestoko je bilo i na Kipru gde su se sastali Omonija i Anortozis. U trenutku dok je jedan igrač Anortozisa primao lekarsku pomoć na terenu, navijači Omonije su ga gađali topovskim udarom i tom prilikom su povređeni igrači, redari, lekari...

U Francuskoj je odigran derbi Korzike između Ajačija i Bastije, a meč je finišu bio prekinut zbog tuče između igrača dva tima, što je bio povod navijačima da krenu sa rafalom pirotehnika sa tribina...

U Italiji se strahovalo od dolaska vatrenih Napolitana u Torino na derbi Juventus – Napoli, a na kraju se sve još i dobro završilo s obzirom na dosije Napolijevih navijača. Pošto ih je policija dobro izolovala, uspeli su samo da demoliraju toalete na Juventusom satdion i namerno izazovu poplavu.

Na kraju, podsetimo se i okršaja u Podgorici gde su crnogorski Varvari napali navijače Partizana...

Inače, u Srbiji ovog vikenda nije bilo huliganskih ispada, a recimo i to da su navijači Zvezde na najmirniji mogući način iskazali neslaganje sa regionalnom ligom u fudbalu.

komentari

Prelom
25.10.2012 15:48
Pa naravno da je bilo mirno kod nas, kad su naši huligani bili na privremenom radu u Austriji, Sloveniji...
NS
22.10.2012 19:30
Srbija bre sluzi za primer ovim ostalima tzv demokratama!!
0 komentara

najnovije vesti

iz drugog ugla

srpski sinovi

prelazzi

PRELAZZI: Lude Šeširdžije

Luton je na Vembliju 1988. doživeo vrhunac, ali je pad bio bolan. Ne baš strmoglav, više je naličio na dugo propadanje oko kojeg se širi miris truleži

ludi tiket