""
""

A od kuma – olimpijsko zlato za penziju!

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.08.16. | 17:05

Teško da će iko stići ovakvo dostignuće tandema Gocić - Nikić

Vaterpolisti Srbije trijumfom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zaokružili su najuspešniji ciklus u istoriji ove igre. Olimpijsko zlato donelo je toliko radosti celoj naciji, ali ujedno je i označilo kraj reprezentativnih karijera dvojice velemajstora igre u bazenu – kapitena Živka Gocića i Slobodan Nikića.

Izabrane vesti

Inače, njih dvojica su kumovi, pa sve nekako ima dodatnu simboliku i težinu u ovom slučaju. Obojici je to olimpijsko zlato izmicalo godinama i konačno su završili i svoju potragu za tim svetim gralom vaterpola.

Njih dvojica su zajedno osvojili ukupno 55 medalja i verovatno na svetu ne postoji nijedan sportski tandem koji ima više trofeja u svojim vitrinama.

Nikić je inače bio jedini igrač u ovoj generaciji koji je već nastupio u finalu Olimpijskih igara, ali se to završilo porazom od Mađarske u Atini. Sada mu se sve vratilo, a u 12 godina između pomenuta dva finala smestilo se toliko toga.

Slobodan Nikić rođen je 1983. godine u Zrenjaninu, a osvojio je sa reprentacijama Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije ukupno 29 medalja. Nećete biti iznenađeni ako vam kažemo da je od toga čak 21 bilo zlatno odličje.
“Nikad teže nismo osvojili zlatnu medalju. Ogromna je zasluga Dejana Savića. Kakav šmeker, kakav tip. Bodrio nas je sve vreme. Ovo je predivan kraj reprezentativne karijere. Sve smo osvojili“, prokomentarisao je Nikić posle pobede nad Mađarima u olimpijskom finalu.

A on je baš, baš sve osvojio. Krenimo redom: pet titula evropskog šampiona, tri titule svetskog prvaka i naravno, ovo olimpijsko zlato. Tu je i devet trofeja u Svetskoj ligi, dva FINA kupa, a ima i zlato sa Mediteranskih igara. Nikić u kolekciji ima četiri srebra – po jedno olimpijsko, svetsko, evropsko i iz Svetske lige.

Kada je u pitanju klupska karijera, kao i većina reprezentativaca, počeo ju je u Partizanu. Igrao je i za Niš, Jadran iz Herceg Novog, Olimpijakos, Pro Reko, Kamolji i Galatasaraj.

Kum Živko Gocić stariji je godinu dana od Nikića, rođen je 1982. godine, a otprilike u isto vreme je počeo karijeru u Partizanu.
“Bilo je divno biti deo ove priče. Ovo su šampioni. Bilo je teško, ali kao što je Manda, rekao digli smo se iz pepela poput feniksa. Gotovo je, na najlepši način. Hvala drugovima, trebalo je ovo izdržati“, sa suzama u očima je rekao Gocić novinarima u Rio de Žaneiru.

On ima “samo“ 26 medalja. I u njegovoj kolekciji je pet evropskih zlata, plus dve titule svetskog prvaka. Tu su dva i Svetska kupa, Mediteranske igre i 10 zlata u Svetskoj ligi. Naravno, i ovo olimpijsko zlato od sinoć. Gocić ima samo jedno srebro, sa Svetskog prvenstva 2011. godine, kao i tri četiri bronze – dve olimpijske, odnosno po jednu evropsku i iz Svetske lige.

Teško da će iko stići ovakvo dostignuće kumovskog tandema, a njima ostaje da uživaju u reprezentativnoj penziji kao olimpijski, svetski i evropski vladari.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Živko Gocićvaterpolovaterpolisti SrbijeSrbijaSlobodan NikićRio 2016OI Rio 2016.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara