"Stadion Karaiskaki"
"Stadion Karaiskaki"

Ako ne uđu u Ligu šampiona neće im oprostiti! Šta donosi Vuković, zašto nema Zdjelara, kako je Hasi dobio posao umesto Đukića...

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.07.17. | 13:51

Olimpijakos potrošio 8.500.000 evra na pojačanja, gazda naredio grupnu fazu posle sezone u kojoj je imao pet trenera

Stadion Karaiskaki

Jedna sezona bez Lige šampiona i odmah - frka. Tako je u Pireju okarakterisana takmičarska 2016/2017, iako je Olimpijakos na kraju uzeo titulu. Ne dominantno kao minulih šest godina, koliko traje neprekidna vladavina grčkim fudbalom, još kad se na to dodaju potresi unutar tima i česte smene trenera, jedan trofej izgleda nedovoljno naspram očekivanja armije navijača.

Izabrane vesti

Zato je gazda Evangelis Marinakis naredio da se pod obavezno uđe u elitni kup. Prva prepreka crveno-belima na tom putu biće beogradski Partizan. Naravno, pod uslovom da crno-beli, kao što se i očekuje, uspešno završe posao u drugoj rundi i posle 2:0 u Humskoj 1 potvrde eliminaciju Budućnosti i u Podgorici.
Toliko je grešaka napravio Olimpijakos minule sezone da još jednu ne bi oprostio. U tom cilju, prvi čovek kluba je rešio da dovede novog trenera i da na transfere igrača zasad potroši oko 8.500.0000 evra. Veruje se da će to biti dovoljno da se prođe ova stepenica. Do dvomeča sa Partizanom, Olimpijakos verovatno nikog više neće dovoditi, a onda će, u zavisnosti od žreba, gledati gde i kako da se pojača pred plej-of“, referiše iz Atine Dimitris Vergos, novinar SDNA, jednog od uticajnijih sportskih medija u zemlji Helena.

Pre nekoliko godina protiv Arsenala u Ligi šampionaOdmah po okončanju minule sezone krenulo je veliko provetravanje na Karaiskaiju. Klub je prodao Dimitriosa Siovasa španskog Leganjesu za 3.000.000 evra i njegovog imenjaka Kolovosa Mehelenu za svega 700.000 evra, Cimikas i Vijana su otišli na pozajmice u Utreht i Bragu, čuveni Argentinac Esteban Kambjaso je postao slobodan u izboru nove sredine, a ugovori su istekli i plejmejkeru Alehandru Domingezu i Manuelu di Kosti.
„Tim je značajno promenjen. Prvo je došao trener Besnik Hasi. A na njegovo insistiranje angažovan je Vadis Ođiđa Ofoe. Reč je o centralnom vezisti pristiglom iz Legije za 2.500.000 evra. Njega je upravo Hasi tražio, jer mu je bio jedan od glavnih igrača u Varšavi. Samo da podsetimo da je Ođiđi nekoliko dana pre potpisa za Olimpijakos propao transfer u Krasnodar. Dečko je bio na lekarskim pregledima i nije ih prošao. Od njega se očekuje da donese stabilnost na sredini terena, gde je tokom proleća najviše škripalo u igri posle odlaska Luke Milivojevića u Kristal Palas“.

Ofoe i Marselo iz RealaOđiđa Ofoe je prošle sezone namestio 12 golova u šampionskom pohodu Legije. Isto je plaćen koliko i Emanuel Emenike, od koga se očekuju golove. Mada, valja podsetiti da Nigerijac, pristigao iz Fenerbahčea (samo četiri gola prošle sezone) nije bio prva opcija crveno-belih. Jurili su Dijumersija Mbokanija, međutim, špic kijevskog Dinama nije prošao lekarske i posao je propao.
„Kadar je značajno ojačan dovođenjem Mehdija Karsele iz Granade (pozajmica) i Panajotisa Tahcidisa za 1.000.000 evra iz Torina. Došao je i Leonardo Kurtis iz Janjine, a pre dva dana potpisao je Jagoš Vuković. Vaš reprezentativac je bio velika Hasijeva želja, dugo ga je jurio, pregovori su bili naporni i prema onome što se može čuti, Jagoš će sigurno biti u prvih 11. Koliko sam shvatio, Hasi smatra da je Vuković odličan u vazduhu i da više može da doprinese u igri, odnosno u začetku akcija, jer ima miran pas i dosta akcija trebalo bi da kreće baš od njega“.

VukovićNa drugog srpskog internacionalca, Sašu Zdjelara, koji se vratio sa pozajmice u Majorki, Olimpijakos, izgleda, ne računa ozbiljno.
„Tako mi deluje. Ekipa je trenutno na pripremama u Belgiji, Zdjelar je sa njima, sledeće sedmice se svi vraćaju u Atinu i onda će Hasi da preseče, ali na osnovu svega dosad deluje da neće biti u prvom timu. Razlog je u činjenici da na njegovoj poziciji ima dosta kvalitetnijih igrača“.

Olimpijakos je prethodnu sezonu počeo katastrofalno. Mimo svih očekivanja, baš u trećem kolu kvalifikacija, izbacio ga je Hapoel Ber Ševa (0:0, 0:1). Nisu se Grci proslavili u grupnoj fazi Lige Evrope, iako su prošli dalje (u konkurenciji APOEL-a, Astane i Jang Bojsa). U drugoj nokaut rundi eliminisao ih je Bešiktaš (1:1, 1:4). Čak pet trenera sedelo je na klupi tokom sezone. Počeo je Marko Silva, vodili još Viktor Sančez i Paulo Bento, privremeni trener na nekoliko sedmica bio je Vasilis Vuzas (iz mladog tima), da bi sezonu kraju priveo večiti vatrogasac Takis Lemonis.

Besnik HasiNa kraju je, iako su u konkurenciji bili Rami Gard i Kristof Gatije (oba Francuza ih odbila), Vladan Milojević, Miroslav Đukić, Ivica Jovanović, Razvan Lučesku, Tomas Kristijansen i Maurisio Pelegrini, Olimpijakos odlučio da angažuje Besnika Hasija. I to zahvaljujuči menadžeru Faliju Ramadaniju, koji ima sjajne poslovne odnose sa crveno-belima. Sad im je doveo Hasija, koji je bio pomoćni trener Anderlehta 2010. kad je Partizan eliminisao Belgijance i poslednji put učestvovao u Ligi šampiona.
Marinakis je presekao u korist albanskog stručnjaka zato što je pravio uspehe sa Anderlehtom i Legijom. Sa oba kluba je učestvovao u evropskim takmičenjima i još važnije ubedio upravu da ima rutinu prolaska početnih kvalifikacionih rundi. Možda nije veliko ime, ali zna posao. I ne sme da napravi grešku kao prethodnici. Marinakis i navijači su bili frustrirani zbog neuspeha minule sezone i to je razlog za veliku rekonstrukciju na početku ove“, zaključio je Dimitris Vergos, naš kolega iz Atine, sa sajta SDNA.

NAJPAMETNIJE - BEZ NAVIJAČA NA GOSTOVANJIMA?

Navijači OlimpijakosaPrvi meč između Partizana i Olimpijakosa na programu je u Beogradu (25. ili 26. jul), revanš je u Atini (1. ili 2. avgust).
„Nemam potvrdu, ali imam utisak da će se uprave dva kluba dogovoriti da ne vode navijače na gostovanja. Što bi bilo i najnormalnije, imajući u vidu bliske veze Olimpijakosovih ultrasa sa Zvezdinim pristalicama, odnosno Grobara i navijača PAOK-a. Svesni su u čelnici klubova da im nije potreban skandal na tribinama i eventualna eliminacija administrativnim putem“, dodao je naš sagovornik.

(FOTO: Action images)


tagovi

SrbijaSaša ZdjelarOlimpijakosLiga šampionaJagoš VukovićGrčkaEvropaBesnik Hasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara