""
""

ANALIZZA: Ne igra Suarez? Igrajte na Liverpul!

Vreme čitanja: 7min | pet. 08.11.13. | 14:58

Ako se kod klađenja često rukovodite time ko ne igra i ko je suspendovan, ne bi bilo loše da imate ove podatke u vidu...

Među kladiocima vlada mišljenje da je pri sastavljanju tiketa veoma važno biti dobro informisan o povredama igrača i disciplinskim kaznama. U pitanju je čista logika, jer svakako da Bajern ne bi trebalo da odigra na očekivanom nivou ako u sastavu nema Robena i(li) Riberija, kao što Barsa nije ona prava bez Mesija ili “Ćavijeste”, dok Real, posebno ove sezone, neverovatno zavisi od Kristijana Ronalda.

Izabrane vesti

Ipak, mnogi se možda i previše rukovode ovim principom, a statističke analize čak govore da je on uglavnom potpuno pogrešan!

Novi milenijum doneo je veliki bum na polju kompjuterskog softvera, baza podataka i napredne statistike, što nam omogućava da mnoge sportske i kladioničarske „mitove“ stavimo na test validnosti. Zahvaljujući dobroj volji ljudi iz Form Laba, kompanije koja pravi i održava ogromne statističke baze za timove i igrače najjačih evropskih liga, proverili smo koliko zaista timovi zavise od najboljih igrača.

Zanimljivo, u većini slučajeva ispostavilo se da su prvotimci koji su uglavnom u drugom planu daleko važniji za tim od bolje plaćenih i slavnijih saigrača.

Važna napomena – u ovoj analizi bavili smo se sa četiri najjače lige u Evropi (Premijeršip, Bundesliga 1, Serija A i Primera).  Obradili smo 50 poslednjih mečeva samo u ligi, bez evropskih i domaćih kupova, a za svakog igrača smo računali da nije odigrao utakmicu ukoliko uopšte nije ulazio na teren ili ukoliko je odigrao 20 ili manje minuta.    

Idemo redom...

PREMIJER LIGA

Mit o Suarezu?

Pre nekoliko dana legenda Liverpula Stiven Džerard izjavio je za jedan engleski dnevni list da je Luis Suarez najbolji igrač sa kojim je delio svlačionicu na „Enfildu“, a kapiten Redsa je u klubu tačno 15 godina. Ostao je pri ovom stavu i kada mu je novinar postavio potpitanje: „A Ćabi Alonso? Možda Tores? Majkl Oven ili Robi Fauler?”

Nema sumnje da je Urugvajac igrač svetske klase, to potvrđuje iz kola u kolo, ali to ne znači da Liverpul igra slabije kada prgavi napadač nije u timu (ili da igra bolje kada jeste, kako hoćete). Naprotiv, upravo je suprotno!

Od poslednjih 50 ligaških utakmica Liverpula Luis Suarez je propustio 10, najviše zbog suspenzije posle sramnog ugriza za ruku našeg Branislava Ivanovića. Možda vam deluje neverovatno, ali na 40 utakmica kada je Suarez bio u timu Redsi su osvajali 1,52 boda po meču, a bez njega čak 2,3!

Statističkim podatkom o prosečnom broju bodova po meču bavićemo se često u ovom tekstu, a imajte u vidu da timovi koji pretenduju na titulu u najjačim ligama Evrope moraju da budu na oko 2,1 do 2,4 boda po utakmici.

Liverpulov skor sa Suarezom u timu na poslednjih 50 mečeva je 16-13-11, a bez njega sjajnih 7-2-1. Ipak, budimo fer i recimo da je osnovni razlog što je tako lošija igra odbrane u prvom slučaju (1,23 primljena gola po meču, naspram 0,6 bez Urugvajca), a Suarez sa tim naravno nema nikakve veze. S druge strane, tim Brendana Rodžersa je podjednako efikasan sa i bez svog prvog napadača.

Zanimljivo, analiza Liverpula kroz bazu Form Laba pokazala je da su za igru Redsa najvažniji engleski reprezentativci Danijel Staridž i Džordan Henderson. Crveni igraju upadljivo lošije kada neko od njih dvojice nije u timu, mada imajte u vidu da za Staridža nemamo kompletan uzorak, jer je za Liverpul odigrao manje od 50 ligaških mečeva, tačnije 27.

Dakle, statistika kaže da je pametno kladiti se na Liverpul kada ne igra Suarez, koliko god to nelogično zvučalo. Evo nekoliko igrača Premijer lige za koje brojke tvrde da su izuzetno važni za igru i rezultate svoje ekipe, pa imajte na oku kada se povrede, „požute“ ili „pocrvene“.

DAVID SILVA - Mančester Siti
ALEKS OKSLEJD-ČEMBERLEN – Arsenal
DIMITAR BERBATOV* - Fulam
DŽORDAN HENDERSON – Liverpul
DANIJEL STARIDŽ – Liverpul
JOAN KABAJ – Njukasl
MAJKL DOSON – Totenhem
MARK NOBL - Vest Hem
MOMO DIJAME - Vest Hem 

* Bugarin je neverovatan primer – Fulam sa njim osvaja 1,23 boda po meču, bez njega ništavnih 0,17. Na Krejven Kotidžu bi morali svaki dan da se mole za zdravlje Dimitra Berbatova!

ITALIJA

Ni Hamšik, ni Iguain – Britos!

Sa izuzetkom Lacija i Udinezea, u italijanskom kalču naišli smo na najmanje odstupanja u učinku timova u zavisnosti od toga da li je igrač u timu ili ne. Naravno da Serija A po kvalitetu više nije ono što je nekad bila, ali očigledno se na „čizmi“ i dalje igra taktički „najpismeniji“ fudbal, pa timovi ne gube na fizionomiji i kvalitetu kada ostanu bez standarnih prvotimaca.

Kod šampiona Juventusa jedino se delimično oseća kada izostane stub odbrane Đorđo Kjelini (Juve slabiji za oko 0,50 bodova po meču). Inter je jači sa Kambijasom nego bez njega, a ekipe koje najviše zavise od pojedinaca su Kjevo (Daineli) i Torino (Ćerći).

Možda najzanimljiviji je primer Napolija. Južnjaci su sa novim trenerom Benitezom i zvučnim pojačanjima postali ozbiljan pretendent na titulu, ali uprkos tome što u timu imaju Hamšika, Pandeva, Inlera, Kaljehona i Iguaina, statistika kaže da im je najvažniji igrač Urugvajac Migel Britos! Razlika je itekako upadljiva – sa snažnim defanzivcem Napolitanci osvajaju čak 2,56 bodova po meču, bez njega 1,8 što, kao što smo već rekli, nije ni izbliza dovoljno za šampionske ambicije.   

VIKTOR IBARBO – Kaljari
DARIO DAINELI – Kjevo
ESTEBAN KAMBIJASO – Inter
ĐORĐO KJELINI – Juventus
ERNANES – Lacio
MIROSLAV KLOSE – Lacio
STEFANO MAURI – Lacio
MIGUEL BRITOS – Napoli
ANDREA KOSTA – Sampdorija
ALESIO ĆERĆI – Torino
ALAN – Udineze
ROBERTO PEREIRA – Udineze
ANTONIO DI NATALE - Udineze

NEMAČKA

Teško Dortmundu bez Gundogana…

Milioneri posle 11 kola zaostaju samo bod za strašnim Bajernom. Ono što može da ih ohrabri pred nastavak šampionske trke je što će, barem po statistici, biti još jači kada se u tim vrati sjajni vezista Ilkaj Gundogan. Momak rođen u poznatoj i brojnoj koloniji turskih iseljenika u Gelzenkirhenu (poput braće Altintop) po našim podacima je najvažniji igrač tima Jirgena Klopa koji sa njim osvaja 2,34, a bez njega 1,9 bodova.

Bez obzira što su glavne zvezde Dortmunda Levandovski, Rojs, Šahin i Humels, Gundogan poseduje izuzetan kvalitet i radijus kretanja. Ipak, sklon je povredama, pa je od poslednjih 50 mečeva u Bundesligi odigrao samo polovinu. Bez obzira na to, baš u petak 7. novembra pojavila se informacija da će nemački reprezentativac sledećeg leta napustiti Dortmund i za 25 miliona evra preći ili u Arsenal ili u Real.

U Nemačkoj ekipe itekako zavise od pojedinaca. Recimo, Hofenhajm je „topovska hrana“ kada je povređen Roberto Firmino (1,16 - 0,33), još izrazitiji primer su Šalke i njegov as Roman Nojšteter (1,78 - 0,75). Zanimljivo, Leverkuzen beleži najveći pad u igri kada nema Sidnija Sema, a paradoksalno osvaja više bodova kada iz prvog tima izostaju nemački reprezentativci  - kapiten Simon Rolfes i njegov zamenik Lars Bender

SAŠA MOLDERS – Augzburg
JAN-INGVER KALSEN-BREKER – Augzburg
ILKAJ GUNDOGAN – Dortmund
TAKAŠI INUI - Ajntraht Frankfurt
NIKOLAJ MILER – Majnc
MARSEL JANSEN – Hamburger
ROBERTO FIRMINO – Hofenhajm
SIDNI SEM – Leverkuzen
HAVIJER PINOLA – Nirnberg
ROMAN NOJŠTETER – Šalke

ŠPANIJA

Aleks Lopez – čovek tim!

Da uprostimo priču o Primeri – ako imate pouzdanu informaciju da za Seltu neće igrati odlični vezista Aleks Lopez, kladite se protiv tima iz Viga, bez obzira ko je protivnik i gde se igra! U celom istraživanju nismo naišli na ovako očigledan primer da jedna ekipa bukvalno zavisi samo od jednog čoveka.

Selta se prošle sezone vratila u Primeru, uspela je da sačuva prvoligaški status, a da li će ostati u eliti zavisiće od broja odigranih mečeva momka iz Ferola koji je sklon povredama. Na 12 utakmica bez Aleksa Lopeza Selta je zabeležila užasan skor 0-2-12, a na šest utakmica u tom intervalu nije postigla gol. Da sumiramo – sa Lopezom 1,31 bod po meču, bez njega 0,14.

Slična je situacija sa Betisom koji će se po svemu sudeći boriti za opstanak. Verovatno tako ne bi bilo da nije povređen iskusni napadač Ruben Kastro (1,59 – 0,78), alfa i omega kluba iz Sevilje kada je u timu. Ove sezone je zbog povrede odigrao samo 21 minut, a i to mu je bilo dovoljno da postigne gol!

Atletiko Madrid igra fenomenalan fudbal ove sezone, većina zasluga za to pripisuju se s punim pravom treneru Čolu Simeoneu, sjajnom Dijegu Kosti i Davidu Vilji. Ipak, malo više pohvala, barem po našim brojkama, trebalo bi da idu na adresu Brazilca Filipea Luisa (2,29 - 1,62).

Real Madrid i Barselona su timovi puni igrača vrhunske klase, tako da kod njih praktično nema odstupanja u zavisnosti od toga ko je povređen ili suspendovan. Samo da dodamo podatak na temu oko koje su se mnogo lomila koplja poslednjih meseci – Real je u poslednjih 50 mečeva sakupio više bodova u utakmicama u kojima NIJE branio ljubimac navijača Iker Kasiljas – 2,38 naspram 2,06.

GURPEGI – Bilbao
FILIPE LUIS - Atletiko Madrid
ALEKS LOPEZ – Selta
HEKTOR MORENO – Espanjol
JUSEF EL-ARABI – Granada
EMILIJANO ARMENTEROS – Osasuna
RUBEN KASTRO – Betis
KARLOS MARTINEZ – Sosijedad
FEDERIKO FACIO – Sevilja
ŽONAS - Valensija

(FOTO: Action images/Guliver/Getty images)


tagovi

Aleks LopezAlesio ĆerčiAntonio di NataleAtletiko MadridBajer LeverkuzenBorusija DortmundDanijel StaridžDžordan HendersonĐorđo KjeliniEngleskaEsteban KambijasoEvropaFilipe LuisIker KasiljasIlkaj GundoganInterItalijaJuventusLiverpulLuis SuarezMigel Anhel BritosNapoliNemackaPremijer ligaPrimeraReal MadridRoberto FirminoRoman NojštaderSeltaSerija ASidni SamŠpanijaTorinoUdineze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara