"Zvezdin tim na Malti"
"Zvezdin tim na Malti"

ANALIZZA Zvezdinih stranaca i problema: Kanga od levog smetala do pravog plejmejkera! Mouče će dizati Marakanu na noge

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.07.16. | 12:36

Napadač Ugo Vijeira daleko od željene forme. Hoće li ga Zvezda istrpeti?

 

Zvezdin tim na Malti

Izabrane vesti

Jedan od redovnih čitalaca našeg portala pre nekoliko dana poslao je komentare vrlo zanimljivog sadržaja: "Mnogo pažnje posvećujete Zvezdinim strancima, kao da nema naših igrača o kojima može da se piše". Možda ima istine u ovoj tvrdnji, posebno ako se zna da je na evropskoj premijeri na Malti starosedelac Aleksandar Katai izvukao crveno-bele iz kandži epske bruke. Ali nikada u novijoj istoriji se ovako grozničavo nisu čekali legionari, kao poslednja "tranša" u likovima Gelora Kange, Džona Ruiza i Pabla Moučea. Isto kao i dokon um, tako je i euforija đavolјa rabota.

Posle njihovih prezentacija na Jutjubu, koja je vrlo, vrlo varljiva kategorija, navijačima Crvene zvezde je išla voda na usta. Nekako se očekivalo da Gelor Kanga, pa i Pablo Mouče, izađu na teren u La Valeti i pojedu protivnika, a i usput i progutaju loptu... Laka i jeftina iluzija, mada kada se podvuče crta utisak je dobar. Možda čak i vrlo dobar kada su u pitanju Zvedini stranci, mada je srpski šampion pored kapitala sa Malte, gde je zabeležena prva evropska pobeda još od 2013. godine, doneo i pun kofer problema.

GELOR KANGA - Doveden kao plejmejker rasnog kova iskusni Gabonac ne da je gradio igru Crvene zvezde u prvom poluvremenu nego je bio „štetočina“ jednaka najboljem igraču Valete Falkoneu. Imao je nula posto tačnih dodavanja u prvih pola sata igre, a uspeo je i da raspara uigrani tandem zadnjih veznih Donald - Le Talek. Da se malo našalimo, bio je pravo levo „smetalo“. Zahvaljući dishronizaciji kompletnog veznog reda Crvena zvezda nije imala rupe između linija tima, nego - kratere. Maltežani su posle dva direktna dodavanja izlazili u kontru. Verovatno su se navijači Crvene zvezde u poluvremenu hvatali za glavu, jer je Kanga pokušao da zagrize preveliku jabuku, ali je u nastavku Gabonac pokazao drugačije, mnogo lepše lice. Nije više trčao u prazno, a uspeo je i da majstorski "podvali" loptu Kataiju za izjednečenje. Vidi se da je fizički jako, jako dobro spreman, da se ne boji da preuzme odgovornost i da ne pristaje na alibi lopte unazad. Deluje da bi mogao da bude pojačanje, pitanje je samo hoće li uspeti da se uigra sa Donaldom i Le Talekom do trećeg kola kvalifikacija.

TOMAS FIBEL - Zvezdu je na Malti sačekala istovetna taktika rivala kao i u većini mečeva Superlige. Defanzivno orjentisani protivnik, tražio je od poslednje linije crveno-belih da izađe jako visoko. A u takvoj postavci se vide sve vrline i mane štopera. Za utisak o Tomasu Fibelu je još rano. Evidentno je da je dominantan u skok igri, uspeo je da preseče nekoliko kontri i hladnkrvno odreaguje u situacijama jedan na jedan. Međutim, ekipa kao što je Valeta ne može u kontinuitetu da provocira greške štopera... Uočljivo je da je prošao kompletan pripremni period sa ekipom, mada daleko od toga da je savršeno uigran sa kapitenom Lukovićem.

Mouče

PABLO MOUČE - Može igrač da ima milion mana, da mu sve karakteristike budu ocenjene "jedinicom", ali ako poseduje plemenitu levu nogu kao nekadašnji član Boke Juniorsa onda je on predoređen da u njega ulažete. Opet da se ogradimo: 45 minuta na Malti svakako nisu reper, ali deluje da će Pablo Mouče o ovoj sezoni dizati punu Marakanu na noge. To se videlo prilikom onog lažnjaka kada je bacio na zadnjicu dvojicu defanzivaca Valete. Bio je direktan, razvukao je odbranu rivala, ulascima u sredinu ostavljao prostor Cvetkoviću. Problem je što je tek osetio ekipu, ali što kaže stara fudbalska poslovica - dobrom igraču ne treba period privikavanja. On prosto izađe na teren i pokaže koliko zna. Pored gola mogao je da zabeleži i asistenciju da je Ugo bio brži i za nijansu viši u skoku.

DŽON RUIZ - Malo vremena za konrektanu ocenu. Nedostaje mu kiseonika u plućima. Videlo se to prilikom jednog napada kada je driblinzima napravio višak, a potom nije želeo da šutira sa 17 metara, iako je imao brisan prostor ispred sebe. Projektovan je kao igrač na kome Zvezda može mnogo da dobije u sportskom i finansijskom smislu. Međutim treba prvo da fiziku dovede u red.

Naravno, Zvezdina igra niti se vrti, niti samo zavisi od debitanata iz inostranstva. Pokazao je to majstor fudbala iz Srbobrana, kao što na Malti nije uspeo da se nametne Ugo Vijeira. Forma Portugalca može da bude ozbiljan problem crveno-belih u utakmicama koje sledi. A tada će polušansa morati da se pretvara u gol... Na stranu to što je Vijeira delovao odsutno i što je bespotrebno dobio žuti karton. Promašivao je ono što je pogađao prošle sezone. Takav start u leru Portugalac je imao i prošle godine. Postigao je samo jedan gol na prvih šest utakmica, ali ga je stručni štab istrpeo, mazio i pazio... Možda na tu kartu igraju i dalje u Ljutice Bogdana i veruju da će Vijeira izlečiti ravnodušnost koja je bila prisutna u njegovoj igri na Malti. Koliko ogd pričao o Ligi šampiona spretni Portugalac je opterećen potencijalnim transferom u inostranstvo... Zato će dobro morati da odmere pre nego što u Zvezdi preseku. A kako se može čuti Zvezda je na dobrom putu da se dogovori sa jednim napadačem iz Južne Amerike koji bi predstavljao dodatnu snagu. Čeka se samo još jedno - DA.

(FOTO: crvenazvezdafk.com, Star Sport)


tagovi

Tomas FibelSrbijaPablo MoučeLiga šampionaGelor KangaDžon RuizFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara