Fernando Alosno u aktuelnom bolidu Aston Martina(©Reuters)
Fernando Alosno u aktuelnom bolidu Aston Martina(©Reuters)

Aston Martin s Hondom juri šampionske ambicije

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.05.23. | 14:23

Tim za koji voze Fernando Alonso i Lens Strol, od 2026. raskida saradnju sa Mercedesom i nastupa s japanskim agregatom. Uz to, od pomenute sezone u trku ulaze i Fordovi i Audijevi motori

Kakva simbioza! Bild potvđuje - Honda uz Britance dobija novu ulogu u Formuli 1... Japanski proizvođač snabdevaće Aston Martin pogonskim jedinicama počev od 2026. godine. Tim će od tog momenta zvanično nastupati pod imenom Aston Martin Armako Honda, što zapravo može da ukaže da se tim sprema za pohod ka tituli.

To zapravo znači da će Honda odmah nakon što iscuri važenje ugovora sa Red Bulom, nastaviti da bude deo Formule 1 ali s Aston Martinom dok će ovaj tim završiti partnerstvo koje ima sa Mercedesom.

Izabrane vesti

“Aston Martin gradi tim za pobedu u Formuli 1. To je još jedan korak napred. Delimo istu odlučnost i želju za pobedom sa Hondom. Siguran sam da ćemo imati pouzdan motor. Da bismo mogli da pobeđujemo svoje rivale, moramo da budemo nezavisniji i da prekinemo saradnju sa Mercedesom. Mercedes ostaje odličan partner, ali želimo i da pobeđujemo, pa smo zato doneli ovu odluku”, izjavio je izvršni direktor Aston Martin Performans Tehnolodžisa Martin Vitmarš.

Japanci objašnjavaju da je jedan od glavnih razloga njihove saradnje sa Aston Martinom taj što se najbrži sport kreće kao potpunoj eliminaciji emisije štetnih izduvnih gasova u atmosferu.

“Ova saradnja će nam omogućiti da olakšamo razvoj naših električnih tehnologija”, stoji u izjavi izvršnog direktora Honde Tošihiro Mibea.

Inače, Honda je zvanično napustila Formulu 1 2021. godine, s tim što je do 2025. godine na snazi ugovor o tehničkoj saradnji na razvoju motora sa Red Bulom i Alfa Taurijem. Red Bul će od 2026. godine sarađivati sa američkim Fordom. Od te sezone motori, koji su hibridni od 2014. godine, biće značajno izmenjeni u smilu povećana upotrebe električne energije, a uz to koristiće i stoprocentno održiva goriva.

Spisku novosti pored Honde i Forda u Formuli 1 od 2026. godine, treba dodati Audi, koji će sarađivati sa ekipom Zaubera, koja u ovom momentu nosi ime Alfa Romea.


tagovi

Formula 1HondaMercedesFernando AlonsoLens Strol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara