"De Zeuv dok je igrao na Ostrvu"
"De Zeuv dok je igrao na Ostrvu"

Čudesni put De Zeuva: Od studenta medicine, preko kapitenske trake u Portsmutu i Viganu do značke policijskog inspektora

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.04.15. | 09:15

Sada 45-godišnji Holanđanin imaće šta da priča unucima…

De Zeuv dok je igrao na OstrvuSladak je taj fudbalski hleb. Radiš ono što voliš, lova je dobra, slava u umerenoj meri ume da bude prijatna. Ali godine prolaze jedna za drugom i pre no što se osvestiš karijera je gotova. Mnogi ne umeju da se snađu kada se probude i shvate da nemaju obavezu odlaksa na jutarnji trening. Britanski Gardijan pozabavio se tom temom i posetio nekoliko bivših premijerligaških igrača ne bi li došao do nekih zaključaka o “životu posle fudbala”. Svaka je priča zanimljiva na svoj način, ali nama je za oko zapao čudesan životni put Arjena De Zeuva, sada policijskog inspektora u Alkmaru?

Nije trebalo tako da bude…
"Studirao sam medicinu, ali posle prvih nekoliko semestara, kada mi je bilo 25, dobio sam priliku da igram u Engleskoj. Pomislio sam: ‘Što da ne? Igraću tamo par godina, vratiti se u Holandiju i postaću doktor’.  Ali toliko sam uživao da sam ostao 13 godina i igrao za Barnsli, Vigan, Portsmut i Koventri. Strast za fudbalom je u Engleskoj mnogo privlačnija nego u Holandiji. A i to što sam bio kapiten u nekoliko timova je bilo posebno iskustvo, posebno s obzirom na to da sam bio stranac", prisetio se De Zeuv u intervjuu za Gardijan.

Izabrane vesti

Ipak, o njegovoj igračkoj karijeri, pa i finalu Liga kupa sa Viganom 2006. godine,  možda neki drugi put. Ono što se desilo po njenom isteku posebno je upečatljivo.
"Kad sam se vratio bilo je teško da nastavim studije. Ostalo mi je još sedam ili osam godina, već mi je bilo 39 i to me je plašilo. Bio bih već u kasnim 40-im kad bih konačno mogao da počnem da samostalno radim. Ona sam čuo za brzi kurs za detektiva u holandskoj policija. Dugo sam razmišljao… Ali opet, već sam menjao profesiju. Zašto ne bih to učinio još jednom? Uostalom, uvek sam želeo da svet postane bolje mesto, uvek sam ohrabrivao lude da sarađuju, zato sam valjda i postajao kapiten. Pre fudbalske karijere zvali su me Mirotvorac".U dresu Portsmuta protiv Tijerija Anrija

Poslednjih godina De Zeuv radi na rasvetljavanju provala, pljački, trgovine belim robljem. S obzirom na to da ipak ima više nego osnovno znanje o medicini i da – kako sam kaže – naginje forenzici, uskoro će stići i prvi slučajevi ubistava. U Holandiji ga retko prepoznaju, to što je bio vrhunski sportista pomaže u jurnjavama za izgradnicima. Pre samo deceniju jurio je za loptom.
"Zaradio sam pristojan novac. U Viganu sam u Premijer ligi imao odličnu platu, ali to je trajalo samo dve godine. Nedovoljno da ceo život presedim na zadnjici. Uostalom, nisam takav čovek. Ne želim da po ceo dan sedim na golf terenu. Priznajem, fudbal mi nedostaje. Želeo sam da igram 100 godina. Kad sam se penzionisao svake subote sam ustajao sa pitanjem: ‘Protiv koga danas igramo?’ Trebalo je vremena da shvatim", zaključio je De Zeuv.

Ni primeri ostalih Gardijanovih ispitanika nisu nezanimljivi. Mark Vord, nekada fudbaler Vest Hema, Mančester Sitija i Evertona, otišao je u sasvim drugu krajnost i četiri godine proveo u zatvoru zbog toga što je u njegovoj kući policija pronašla četiri kilograma kokaina, a on zarad bezbednosti porodice nije smeo da otkrije čija je zaista droga.
"Trenutno je 144 bivših fudbalera iza rešetaka, 120 zbog droge", otkriva Vord, koji sada živi kao "bauštelac" ili vozač.

Bivše krilo Midlsbroa Sjuart Ripli zarađuje kao advokat, Arsenalov vezista Dejvid Hilijer iz četvrtog pokušaja uspeo je da se zaposli kao vatrogasac u Bristolu, Džef Vitli, koji je sakupio 20 nastupa za reprezentaciju Severne Irske pre no što je zbog alkohola rano okončao karijeru, prodaje polovne automobile, najbolji strelac u istoriji Blekburna Sajmon Garner je dekorater, 56-godišnji Najdžel Spink, koji je sa Aston Vilom pokorio Evropu 1982. kupio je kombi i otvorio kurirsku službu…

(FOTO: Action Images)


tagovi

Portsmutmeđunarodni fudbalHolandijaEvropaEngleskaArjen De Zeuv

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara