Definitivno: Mutu mora da plati Čelsiju 17.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.10.18. | 15:34

Sve njegove žalbe su odbijene, Rumun u velikom problemu

Sećate li se kada je 2008. godine Fifina Komora za rešavanje sporova naložila Adrijanu Mutuu da Čelsiju isplati 17.000.000 evra zbog kršenja odredbi ugovora posle skandala sa korišćenjem kokaina? E, izgleda da će ovaj, decenijski spor konačno dobiti svoj završni čin.

Uprkos brojnim žalbama kontroverznog rumunskog fudbalera i nade da bi presuda doneta pre ravno deset godina mogla da bude oborena, Evropski sud za ljudska prava naredio je Mutuu da Čelsiju plati novac koji duguje! Radi se o sumi od tačno 17.173.990 evra. U prevodu – Rumun se nalazi u strašnom problemu...

Izabrane vesti

Podsetimo, Mutu je u oktobru 2004. godine bio pozitivan na kokain, tek nešto više od godinu dana pošto ga je Čelsi kupio iz Parme za tada masivnih 19.000.000 evra. Pošto su rezultati testova objavljeni, klub je raskinuo ugovor sa Rumunom, da bi se priča o isplaćivanju kompenzacije pokrenula onog trenutka kada je postao igrač Juventusa. Bilo je to u januaru 2005. godine, kada je Mutu na papiru postao igrač Livorna, a onda potpisao dvojni ugovor sa Juventusom, koji tada nije imao dovoljno slotova za igrače van Evropske unije.

Tada je cela zavrzlama i počela. Prvobitna presuda Komore za rešavanje sporova iz 2008. naložila je igraču da kešira pomenuti novac, da bi 2013. godine isto telo preinačilo presudu i naredilo Livornu i Juventusu da plate kaznu.

Ta odluka je oborena 2015. godine na Sudu za sportsku arbitražu, posle čega je cela krivica prebačena na Mutua. Rumun se tada uhvatio za poslednju slamku spasa i pokrenuo žalbu na Evropskom sudu za ljudska prava, pozivajući se da Sud za sportsku arbitražu nije bio nezavistan i nepristrasan u donošenju odluke. Razlog je taj što je jedan od članova komisije tokom donošenja presude bio partner u firmi koja reprezentuje Romana Abramoviča, i danas prvog čoveka Čelsija.

Mutu se onda obratio švajcarskom Vrhovnom sudu i predočio svoje dokaze, ali je njegova žalba na kraju odbijena. Pomenuti organ je svoju odluku obrazložio kao „jedinstvenom, jer Adrijan Mutu nije argumentovano obrazložio žalbu, niti izneo pravu odbranu u slučaju za koji se tereti“.

Tako na snazi ostaje da je Mutu prekršio odredbe iz ugovora, a da prethodne odluke Komore za rešavanje sporova i Suda za sportsku arbitražu nisu prekršila njegova ljudska prava, niti prava slobode.

Sada, čini se, Mutu više nema izlaznih varijanti i moraće da isplati vrtoglavu sumu novca iz svog džepa. Mutu se fudbalom ne bavi od 2016. godine, kada je odigrao samo četiri ligaške utakmice za Targu Mureš, a po završetku karijere radio je svega dva meseca kao trener Voluntarija. Od aprila do juna ove godine.

Foto: Action images


tagovi

Adrijan Mutu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara