""
""

Dobre vesti iz Kuće košarke - Đilas: Očekujem da će Srbiji biti skinuta Fibina suspenzija!

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.05.16. | 14:08

"Ne vidim nijedan razlog zašto bi suspenzija važila dalje za Srbiju", rekao je prvi čovek KSS

U danu početka prodaje ulaznica za predolimpijski kvalifikacioni turnir na kojem će Orlovi Aleksandra Đorđevića pokušati da se izbore za svoju vizu za Rio, košarkaška reprezentacija Srbije i dalje se zvanično nalazi na Fibinom spisku suspendovanih selekcija. Sudbina same organizacije velikog turnira i dalje je pod znakom pitanja, mada prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas veruje da Evropska kuća košarke u narednim danima povući kaznu izrečenu zbog namera klubova da ne igraju Ligu šampiona. 
"Kao što sam više puta ponovio, uverenja sam da će ovo biti najveće takmičenje koje organizujemo u poslednjih deset godina, odnosno od Evrobasketa 2005. godine, ali u narednih deset godina jer s obzirom na ekonomsku situaciju u našoj zemlji teško je da će Srbija biti u prilici da organizuje neko veliko takmičenje. Mislim da ne bi trebalo da se zadovoljavamo time da budemo domaćini jedne od grupa, tako da ne očekujem da ćemo biti organizatori nekog velikog reprezentativnog takmičenja u bliskoj budućnosti", počeo je Đilas konferenciju za novinare u Kući košarke u Sazonovoj i nastavio:
"Ipak, očekujem da će ovo biti jedno veliko takmičenje, na kojem će Srbija pobediti i obezbediti svoju vizu za Rio i na Olimpijskim igrama osvoji medalju", poručio je predsednik KSS, koji je ponovio da se izuzetno vodilo računa o ekonomskoj situaciji u zemlji i da je zbog toga cena karata i prilagođena uslovima.

Izabrane vesti

Ko su kandidati za dres Srbije? Đorđević ima ozbiljnu mašineriju, ali treba pogoditi dobitnu kombinaciju!

Nije bilo ni potrebe postaviti pitanje o tome da li uvodni govor označava i to da je kvalifikacioni turnir sigurno u Srbiji i Beogradu od 4. do 9. jula Đilas je sam rekao:
"Pošto znam da ćete me pitati da li je to konačno i da li su rešeni svi problemi sa Fibom ja ću odmah reći da problemi nisu rešeni. Ali, s obzirom na sve napore koje je Savez pružio u prethodnom periodu, mislim da smo dovoljno pokazali da sledujemo odluke Fibe i ne vidim nijedan razlog zašto bi suspenzija važila dalje za Srbiju. Očekujem da će u narednom periodu Srbija biti izbrisana sa liste suspendovanih zemalja i da će nam biti omogućeno da učestvujemo na predstojećim takmičenjima".

Cene karata za kvalifikacioni turnir u Beogradu

Đilas je potom govorio i o situaciji sa prodajom karata.
"Razmišljali smo da li da sa prodajom ulaznica čekamo još mesec dana ili da krene sad, s obzirom da je Italija kao domaćin svoje grupe u Torinu već učinila pre mesec dana i više, a nalazi se u istoj situaciji kao i mi. Zato nema razloga da više bilo šta čekamo i zato smo odlučili da nastavimo da radimo ono u šta verujemo".

Usledilo je i pitanje - šta se to promenilo na relaciji odnosa sa Fibom od dana kada je Srbija suspendovana do danas?
"Doneli smo odluku da će svi klubovi koji budu igrali Evrokup biti suspendovani, bez obzira šta mi mislimo. Imali smo nekoliko razgovora, dobijali smo nova pisma u međuvremenu, dobijaćemo ih i u narednim danima. Moraćemo da objasnimo stav nekih naših klubova da igraju Evrokup, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da Srbija ne bude suspendovana. Većina zemalja u Evropi reagovalo je na razne situacije, Italijani su odustali od Evrokupa, četiri turska kluba idu u Evroligu sledeće sezone, dok će peti i šesti igrati Fiba Ligu šampiona, a ne Evrokup. Na toj strani su takođe francuski i nemački klubovi, a ostje pitanje Španije, Litvanije, Grčke i našeg regiona".

Jedna od tema koja je pokrenuta prethodnih dana jeste da li će igrači iz klubova koji bi mogli da budu suspendovani moći da igraju za Srbiju?
"Ne bih sada o tome, ja se iskreno nadam da neće biti suspendovanih. Ja verujem da će se naći rešenje u odnosima Fibe i Evrolige i da je to ispravna stvar koja može da se desi. Bio je taj sastanak u utorak koji je trajao preko pet sati. Koliko sam čuo oko nekih stvari su se dogovorili, ostalo je pitanje koje takmičenje postoji i kako će se igrati, a uz malo razumevanja i kompromisa mislim da će se pronaći rešenje da košarka ostane ujedinjena. Što se tiče pitanja koje je postavljeno ono bi sa sobom moglo da pokrene i niz pitanja - šta će biti sa sudijama, transferima, igračima... Uvodi nas u potpuni haos na košarkaškoj mapi i mislim da je gotovo nemoguće da se tako nešto desi".

Đilas je potom objasnio da Savez ide sa klubovima po pitanju postojanja Jadranske lige, ali da će kalendar takmičenja morati drastično da se izmeni kako bi se izbegla sitaucija da se Superliga igra mesec dana. Takođe, rekao je da KSS ne planira da vrati Superligu pod svoje okrilje. 

Srbija će prvu utakmicu na kvalifikacionom turniru odigrati protiv Portorika 4. jula, a u grupi sa Orlovima još je i Angola. U susednoj grupi nalaze se selekcije Japana, Češke i Letonije, a pobednik takmičenja ide na Olimpijske igre koje traju od 5. do 21. avgusta. 

Kompleti ulaznica će početi sa prodajom 7. maja, a zaključno sa narednim danom moći će da se kupe samo na biletarnici Kombank Arene. Ipak, već od 9. maja narednih sedam dana biće u opticaju onlajn prodaja, kada će karte biti puštene u prodaju na svim mestima Eventima. 


tagovi

Vladislav LučićRanko ŽeravicaNebojša PopovićJadranska ligaEvroligaDejan RadonjićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara