Epski preokret u Majamiju: Kanzas osvojio 54. Superboul, Mahomsova magija uništila Fortinajnerse (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 03.02.20. | 08:15

Mladi kvoterbek u tek drugoj sezoni kao starter odveo Čifse do krune posle pola veka posta. San Francisko imao +10 i napad u poslednjoj četvrtini, ali je onda usledio cunami izabranika Endija Rida

Da li smo prisustvovali početku stvaranja nove imperije u NFL-u, slične Nju Ingland Patriotama sa Tomom Brejdijem i Bilom Beličikom?

Možda je rano za takve smele prognoze, ali Kanzas i Patrik Mahoms na dobrom su putu da narednih godina vladaju u omiljenom sportu Amerikanaca. U epskom spektaklu u Majamiju, Čifsi su u 54. Superboulu pobedili San Francisko sa 31:20 (7:3 3:7, 0:10, 21:0) i doneli krunu timu sa Erouheda posle pola veka posta. Bila je to druga titula u trećem velikom finalu za Kanzas, dok je San Francisko uzgubio drugi uzastopni Superboul i ostao je na pet kruna, dok jednu više imaju Nju Ingland i Pitsburg.

Izabrane vesti

Još jednom je ovaj sport pokazao svu draž, dinamiku, nijanse su odlučile, iako rezultat od +11 za Kanzas govori da nije bilo drame. Bilo je, i to kakve. Tim iz Kalifornije je tri četvrtine bio bolji rival, držao je konce u svojim rukama. Za 50 minuta igre (više od tri četvrtine) do tada pakleni napad Kanzasa sa Mahomsom je bo zaustavljen na mizernih 10 poena. U mečevima ovogodišnjeg plej-ofa protiv Hjustona i Tenesija u proseku četa Endija Rida je postizala 43 poena. Nik Bosa, defanzivni ruki godine, dominirao je do tada, vršio stalan pritisak na mladog vođu napada Čifsa.

Imali su Fortinajnersi pobedu u džepu, ali onda je krenula magija Mahomsa, najboljeg kvoterbeka današnjice, momka koji pravi čuda u tek trećoj sezoni u NFL-u, a druge kao startera (prve bio rezerva Aleksu Smitu). Svaka čast legendama ovog sporta Tomu Brejdiju i Eronu Rodžersu, ali sadašnjost i budućnost pripadaa Mahomsu. Vodio je San Francisko sa 20:10 na početku poslednje četvrtine. Kanzas je imao napad, dobro je tekao, činilo se da će rezultirati sa tačdaunom ili makar fild golom, ali...

Usledio je neprecizan pas Mahomsa ka Tajriku Hilu. Brzonogoi risiver nije dobro procenio let lopte, samo je odbio, a ona je završila u rukama defanzivaca San Franciska. Vođstvo od + 10 i napad činilo se, meč je rešen. Na klupi Kanzasa muk. Hil je u suzama, pobednik se već zna? Ne, to je američki fudbal, nikada nije gotovo.

Kreće cunami Patrika Mahomsa, čudesnog kvoterbeka, koga nisu demoralisale dve presečene lopte. Pre toga, odbrana Kanzasa je uspela za manje od dva minuta da skine napad San Franciska sa terena. I tu dolazimo do jedne lopte, jednog pasa, koji je bio ključ preokreta.

Pre toga, Mahoms braca loptu ka Hilu, sudije kažu da je kompletiran pas, ali trener Fortinajnersa Kajl Šenehan ubacuje crvenu zastavicu, traži čelendž i dobija, odluka je promenjena. Kanzas ima treći daun za čak 15 jardi sa svoje polovine. Za mnoge nemoguće misija, ali ne za Mahomsa. Iz očaja uspeva da pronađe risivera Hila, koji hvata loptu na ulazu u crvenu zonu rivala.

Sledi prvi bačeni tačdaun pas Mahomsa, a poentrao je tajt end Trevis Kelse, za smanjenje rezultata na 17:20. Budi se onda i odbrana Čifsa, koja drugi put uzastopno zaustavlja Džimija Garopola. Lopta je u rukama Čifsa, a na dva minuta i 44 sekunde pre kraja tačdaun postiže raning bek Demijen Vilijams za preokret – 24:20. Pre toga je dug pas uhvatio Semi Votkins, koji je pobedio čuvenog korneberka Ričarda Šermana.

Međutim, imao je Džimi Dži dovoljno vremena da donese pobedu svom timu, ali nije uspeo. Umalo je bacio tačdaun pas na trećem pokušaju ka Emanuelu Sandersu, ali je za malo prebacio. U narednom napadu, Vilijams postiže i drugi tačdaun i tu je bio kraj nadanja San Franciska. Garopolo je onda iz očaja pokušao da unese dramu u poslednjem minutu, ali baca i drugu presečenu loptu u Superboulu. Pokazao je kvoterbek Fortinajnersa da je samo dobar Brejdijev učenik, ali da mora još da uči da bi odveo svoj tim do Superboul titule. On ima dva šampionska prstena sa Nju Inglandom, ali kao rezervni kvoterbek legendi ovog sporta.

Kanzas je tek drugi tim u istoriji lige koji je u poslednjoj četvrtini u Superboulu nadoknadio zaostatak od 10+ poena. Pre toga je dva puta uspelo Nju Inglandu u borbi za pehar protiv Sijetla 2015. i Altante 2017. godine.

Očekivano, kvoterbek Kanzas Patrik Mahoms dobio je priznanje MVP Superboula i ušao u istoriju NFL-a. Prošle godine dobio je priznanje MVP sezone, a sada i ovo i na taj način je postao najmlađi igrač sa objedinjenim titulama. On je drugi najmlađi šampionski kvoterbek u istoriji. Mlađi je bio samo Ben Rotlisberger 2006. godine.

Statistički, Mahoms je meč završio sa 286 jardi i dva pasa za tačdaun, a imao je i istrčanih 29 jardi uz tačdaun, prvi ne meču. Imao je i dve presečene lopte, prvi put u ovom plej-ofu. Demijen Vilijams je bio fantastičan, junak iz senke sa 104 istrčana jarda i 29 uhvaćenih, a imao je i dva tačdauna, po jedan istrčan i uhvaćen. Garopolo je prebacio 219 jardi uz tačdaun i dva „intersepšna“, dok je prvi trkač Rahim Mostert imao skromnih 58 jardi uz tačdaun. Pre dve nedelje u finalu NFC-a protiv Grin Beja imao je četiri tačdauna i neverovatnih 220 istrčanih jardi.

Kod novog šampiona istakli su se odlični risveri Tajrik Hil i Semi Votkins, dok je tačdaun imao tajt end Trevis Kelse. U odbrani su sjajni bili Bešad Briland i Kris Džons. Najbolji napadač kod San Franciska bio je iskusni risiver Emanuel Sanders, koji nije uspeo i sa drugim timom da dođe do prstena. Premijerni je osvojio 2016. godine sa Denverom.

Iskusni trenerski vuk Endi Rid je u sedmoj sezoni kao glavni trener Kanzasa je stigao do prve Superboul titule. Ovo mu je drugo veliko finala, posle izgubljenog 2005. godine kada je predvodio Filadelfiju protiv Nju Inglanda (21:24). S druge strane, Kajlu Šenehanu je ovo drugi poraz u isto toliko mečeva za trofej Vinsa Lombardija, ali prvi kao glavnog trenera. Prvi neuspeh je doživeo pre tri godine kao ofanzivni koordinator Atlante Falkonsa.

Osim sportskog spektakla, bio je i muzički. Na poluvremenu su polučasovni šou imale Šakira i Dženifer Lopez. Ovim mečom spuštena je zavesa na jubilarnu 100. sezonu, ali uskoro kreće potpisivanje slobodnih agenata, trejdovi, draft, a nova sezone u NFL-u počinje početkom septembra.

ŠAMPIONI U OVOM MILENIJUMU

2001 Baltimor Rejvens
2002 Nju Ingland Petriots
2003 Tampa Bej Bakanirs
2004 Nju Ingland Petriots
2005 Nju Ingland Petriots
2006 Pitsburg Stilers
2007 Indijanapolis Kolts
2008 Njujork Džajants
2009 Pitsburg Stilers
2010 Nju Orleans Sejnts
2011 Grin Bej Pekers
2012 Njujok Džajants
2013 Baltimor Rejvens
2014 Sijetl Sihoks
2015 Nju Ingland Petriots
2016 Denver Bronkos
2017 Nju Ingland Petriots
2018 Filadelfija Igls
2019 Nju Ingland Petriots
2020 Kanzas Siti Čifs

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara