""
""

FANATIK: Support your local club (FOTO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.03.14. | 10:02

Ova parola nastala je u Velikoj Britaniji i znači „navijaj za lokalni klub“. Poslednjih godina na snazi je i među navijačima u Srbiji

Dobro zezanje i loš fudbal – tako bi se najkraće mogla opisati poseta nekoj niželigaškoj utakmici. Ne samo u Srbiji, već bilo gde u svetu. Činjenica je da kvalitet u četvrtom ili petom rangu takmičenja, pa bila to i Engleska, ne može da zadovolji kriterijume ozbiljnog fudbalskog navijača. Ipak, ono zbog čega mnogima neće biti problem da vikendom porane i još mamurni od prethodne noći dođu da gledaju utakmicu lokalnih fudbalera, od kojih će im se mnogi potom pridružiti „tu na ćošku“, jeste zabava.

Svako ko je nekada gledao utakmicu srpskoligaškog ili zonaškog ranga takmičenja (treći i četvrti stepen domaćeg fudbala) zna koliko to ume da bude zanimljivo. Tako živopisni likovi teško se mogu sresti na našim najvećim stadionima. Atmosfera je tamo drugačija, dešavanja na samom terenu mnogo su bitnija i napetost je veća, pa to ne ostavlja dovoljno prostora za šaljivu analizu sudijinog privatnog života ili načina kretanja protivničkog centarhalfa, pregleda igre kod veziste, kilaže centarfora...
Naravno, neko će reći da svega toga ima i na stadionima superligaških i prvoligaških klubova, ali... Ovde je nekako sve prisnije, bliži ste terenu, čuje se svaki šut lopte, svaki povik trenera, a i okruženi ste „ekipom iz kraja“ koju poznajete ceo život.
Zanimljivo je i zato postoje mnogi koji pored „velikih klubova“ simpatišu i lokalni tim.
Opšta kaubojština... U Mužlji ne važe zakoni... Pivo se toči na stadionu, gajbe se unose na tribine, golovi se proslavljaju polivanjem igrača pivom... Veselo, veselo! Još jedno zanimljivo gostovanje”, napisao je na jednom forumu navijač Proletera 2006, kluba koji je naslednik nekadašnjeg redovnog prvoligaša u bivšoj Jugoslaviji, a sada člana gradske lige Zrenjanina. Upravo taj opis najbolje pokazuje kakva je atmosfera u nižim ligama.
Proleter je ugašen decembra 2005, ali su ga nekoliko meseci kasnije „oživeli“ bivši igrači Amir Teljigović i Dragan Jović. Zajedno sa klubom, koji je krenuo od najnižeg ranga, na scenu se vratila i navijačka grupa Indijanci koja je redovno na tribinama (ili uz ogradu igrališta).
U niželigaškom srpskom fudbalu ima još organizovanih navijačkih grupa, a posebno se svojom brojnošću i vernom podrškom izdvajaju Zemunovi Taurunum bojsi i Divlja telad, navijači Radničkog iz Valjeva, člana zonske lige (četvrti rang). Taurunumi su već uveliko poznati po tome što su ostali uz klub uprkos mnogim problemima kada je ispao iz elitnog ranga. U velikom broju nastavili su da ga prate i u Prvoj, a potom i Srpskoj ligi. Uz brojnost, ističu se i sjajnim koreografijama.
Pre desetak godina redovno sam išao na Partizan, a Zemun sam gledao povremeno, pošto je u njemu treniralo nekoliko drugara iz škole. S vremenom sam, međutim, počeo sve češće da dolazim na Gradski stadion i evo me i dalje tu. Oooo Zemune, uz tebe sam i kad ide i kad ne ide to znaj... “, pesmom je prekinuo svoje izlaganje Deki, jedan od Taurunum bojsa, a potom nastavio:
Drago mi je i danas kada Partizan pobedi nekoga, ali Zemun je taj koji ima moju podršku i za njega sada navijam. Tako će biti i kada se jednog dana vratimo u Superligu”.
Što se tiče Divlje teladi, oni takođe privlače pažnju ostalih navijača zbog odličnih koreografija i brojnosti „kopa“ koja je sasvim solidna, bez obzira što im je klub daleko od najvišeg ranga.
Momci iz valjevskog naselja Peti puk kažu da su prvi put „navijački organizovano“ otišli na utakmicu maja 2000, a ime grupe pojavilo se godinu dana kasnije.
Sasvim slučajno, pod dejstvom alkohola u kafani, čovek izvan svega toga (navijača, prim. aut.) uporedio je grupu i njeno ponašanje sa divljom teladi, a reakcija i masovno oduševljenje ostaće svima u sećanju. Kao i ime, i prva zastava nastala je spontano. Nekoliko snalažljivih momaka skinulo je narandžastu ciradu sa lokalne prodavnice, a jedina farba koja se našla bila je plava. Tako su nastale boje grupe, boje koje su postale prepoznatljive na navijačkoj sceni Srbije”, navodi se na sajtu ove navijačke grupe.
Mnogo je još onih koji organizovano bodre svoje klubove širom Srbije, sve do najnižih liga, ali ovaj put smo izdvojili pomenute grupe. To ne znači da se i za vas neće čuti ukoliko imate neku zanimljivu priču, tako da nam slobodno pišite na mejl fanatik@mozzartbet.com ili na Fejsbuk profil Fanatik Mozzart Sport.

Izabrane vesti


tagovi

Srbijanavijačifanatik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara