"Taurunum bojsi"
"Taurunum bojsi"

FANATIK: Taurunum bojsi i njihov vodič kroz Srpsku ligu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 31.03.14. | 12:01

S navijačima Zemuna razgovarali smo o navijanju u trećem rangu takmičenja i najzanimljivijim gostovanjima, legendama kluba i omiljenim igračima koji su nosili zeleno-plavi dres

Taurunum bojsi

Fudbalski klub Zemun odavno nije među najboljima u državi. Još od 2007. zeleno-plavi sa stadiona u Ugrinovačkoj ulici ne igraju u najvišem rangu srpskog fudbala, ali to njihovim navijačima ne smeta. Taurunum bojsi ostali su uz igrače i kada je bilo teško, pa ih danas u lepom broju ima i na tribinama trećeligaških stadiona.

Izabrane vesti

Njihov slogan glasi "ostajemo verni", a već godinama se trude da ga opravdaju. Malo je klubova u Srbiji koji imaju toliko brojnu i aktivnu podršku kao Zemun. Zato smo kontaktirali Taurunume i pitali ih u čemu je njihova tajna.
"Nije lako animirati ljude jer klub nema rezultate. Ali tu je ljubav prema Zemunu, kao gradu i kao klubu. Trećeligaši smo već šest godina i ne znamo da li ćemo se ikada vratiti u najviši rang. Nadamo se da hoćemo, jer će navijačka scena povratkom Taurunuma biti zanimljivija i bolja, a mi ćemo eksplodirati kao nekada i opet biti gde nam je mesto kao grupi i klubu. Sada na Zemun dolaze generacije koje nikada nisu osetile kako izgleda igrati protiv najvećih domaćih klubova i sigurno jedva čekaju takvu priliku. Nadamo se da će ona uskoro i doći", kažu Zemunci za MOZZART Sport.

Taurunum bojsi

Taurunumi, međutim, ističu da i takmičenje u Srpskoj ligi (Grupa Beograd) ima svoje draži. Posebno ove sezone, kada se bore za vrh tabele (trenutno imaju devet bodova manje od Kolubare, sa kojom se sastaju za dve nedelje).
"U nižim ligama se stvara tvrdo jezgro grupe. Ostaju oni koji zaista vole klub i vole da budu na tribinama. Takođe, konačno možeš nekoga i da pobediš na terenu. Najbolje je, ipak, to što upoznaješ razna sela u okolini Beograda i lokalne kafane. Uz to, skoro svuda možeš da uđeš na foru, bez plaćanja karte", pričaju uz osmeh i sporadično dobacivanje da među njima ima i odgovornih, koji ne izbegavaju tu obavezu.

Iako veliki broj utakmica u nižim ligama počinje u "matine terminu", navijačima Zemuna to ne predstavlja prepreku.
"Ima onih koji dolaze na utakmice direktno iz provoda, ali i onih koji ustanu u šest sati zbog tekme. Oni su posebno zanimljivi, a-ha-ha... Ima naravno i spavača, ali su oni u manjini."

Koje je najbolje gostovanje u Srpskoj ligi Beograd?
"Bili su to odlasci u Mirijevo i Padinjak, dok su Balkan i PKB igrali u ligi, ali su oni ispali u Zonu. Tamo si imao kakvu-takvu navijačku grupu naspram sebe."

U posebnom sećanju Taurunumima će ostati gostovanje u Lisoviću od pre nekoliko godina. Od umalo tragične, ispala je komična situacija.
"Bilo nam je zabranjeno da unesemo parolu s porukom negodovanja zbog nenormalne kazne Grobarima u slučaju Bris Taton. Na kvarno je, ipak, raširena na tribini, a uz nju je upaljeno nekoliko dimova i baklji. Neposredno posle toga legenda kluba Vujke (Nikola Vujošević, prim.aut.) daje gol i dotrčava do nas. Tada polovina od nas 150, sa sve ogradom, pada preko njega! Jeziva slika, mislili smo da je u najmanju ruku u nesvesti. Sva sreća, bilo mu je dobro i nastavio je da igra... Pala je ograda i na Sinđi kada smo dali gol, kao i u Krnjači, ali tu iz nekih drugih razloga i problema na ulazu", prisećaju se Zemunci, ne želeći da otkrivaju baš sve detalje.

Taurunum bojsi

Tokom godina, navijači Zemuna često su imali probleme s Upravom kluba, ali trenutno su odnosi korektni, kao i sa igračima.
"Upravu cenimo i merimo po rezultatima. Ni manje, ni više od toga. Igrači nas poštuju, pa shodno tome i mi njih."

Ko je pozitivno najluđa faca koja je igrala u Zemunu?
"Uffff... Dosta je takvih", bukvalno svi su odgovorili identično na postavljeno pitanje:
"Slavko Radović je bio golman koji je branio nemoguće situacije, a primao golove kroz uši. Voleo je da potegne pre, ali i za vreme utakmice. Zoran Miljković je čovek koji je zbog problema sa vidom često mašio loptu, ali je direktom spucao sudiju koji nas je krao u korist Crvene zvezde. Suspendovali su ga na šest meseci i tu je bio kraj njegove karijere..."

Pored pomenutih igrača, među omiljenima ima i onih iz isključivo sportskih razloga.
"U tu grupu spadaju pokojni Siniša Gajin, kojem smo nedavno uradili grafit, zatim Mare Milošević, Aleksandar Kirovski koji je otišao u Zvezdu, ali mu je Zemun ostao u srcu i sada je opet tu... Legenda kluba i jedan od svima omiljenih sigurno je Nikola Vujošević. Vujke kapiten je pravi Taurunum! Zadužio nas je svojim golovima i time što se ove sezone vratio da pomogne klubu, iako je finansijska situacija loša. Mladi igrači mogu mnogo toga da nauče od njega, on je pravi kapiten i neko ko zna kako treba igrati za Zemun."

Na kraju, pitali smo Taurunum bojse da li planiraju neku akciju sličnu onoj kada su išli brodovima na gostovanje protiv Dorćola. Odgovor je bio zanimljiv:
"Ići ćemo svi goli na prvo gostovanje kada se vratimo u Superligu, a-ha-ha!"

Ko zna, ne bi nas začudilo da ostvare ovaj plan ukoliko Zemun jednog dana ispuni njihove želje i vrati se među najbolje. 

Za kraj, evo i fotografije kojom su Zemunci iskazali svoj stav po pitanju krize u Ukrajini oko otrcepljenja Krima...

Taurunum bojsi

Ako i vi imate neku sličnu, zanimljivu navijačku priču, kontaktirajte nas na fanatik@mozzartbet.com.

(Foto: taurunum1987.net)


tagovi

zemunSuperligaSrbijanavijačifanatik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara