FOTO: twitter.com/ScuderiaFerrari
FOTO: twitter.com/ScuderiaFerrari

Ferari predstavio potpuno novi bolid (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 20:24

Novi SF-24 prvi put pokrenut na stazi u Fjoranu, blizu Maranela

Italijanski tim bio je u proteklim danima u centru pažnje prvenstveno zbog neočekivanog potpisa sa Luisom Hamiltonom za sledeću godinu, ali je današnjim predstavljanjem automobila za 2024. oduševio ljubitelje Formule 1.

Iako se prošlogodišnji automobil pod nazivom SF-23 pokazao moćnim tokom jednog kruga u kvalifikacijama, tempo u trci i doslednost nisu bili ni blizu dominantnog Red Bula. Ipak, Ferari može da se pohvali da je prošle sezone bio jedini tim koji je u nekoj trci nadmašio Red Bul i izvanrednog Maksa Verstapena, i to u Singapuru, u kom je Holanđanin uvek imao probleme.

Izabrane vesti

Redizajnirani bolid SF-24 za sezonu pred nama umnogome podseća na Red Bul, čime se Ferari pridružio grupi koja prati koncept koji je prvi započeo upravo trenutni šampionski tim. Nove bočne ivice, izmene na prednjem krilu i prednjem oslanjanju neke su od promena koje je Ferari usvojio za novu sezonu. Boje novog SF-24 automobila ostale su skoro nepromenjene, a najprimetnije promene su žute i bele paralelne linije koje se protežu od zadnjeg krila, preko bočnih ivica pa sve do prednjeg kraja.

Sa prilično izmenjenim bolidom, Ferari se nada da će rešiti neke od problema koji su mučili njihove vozače - Šarla Leklera i Karlosa Sainsa. Oba vozača su na današnjem privatnom testu na Ferarijevoj stazi u Fjoranu, blizu Maranela, imali priliku da prvi put osete svoje automobile za 2024. godinu. Međutim, još uvek je rano govoriti o realnim ciljevima za ovu sezonu i ne treba očekivati da je Ferari pronašao rešenje za skidanje Red Bula sa trona, ali su u timu vrlo optimistični. Taj nivo optimizma bi trebalo još više da poraste u narednim nedeljama, kada se navodno očekuje dolazak 20 novih članova osoblja.

Šef Ferarija Frederik Vaser je još u decembru najavio da u fabrici u Maranelu spremaju ‘’potpunu revoluciju’’ i ‘’95% novih komponenti’’ u nadi da će parirati pre svega Mercedesu koji im je na kraju sezone preoteo drugu poziciju u šampionatu konstruktora, a onda i šampionskom timu Red Bula. O novoj sezoni, Vaser je rekao:

"Ove godine, moramo da počnemo tamo gde smo stali na kraju prošle sezone, kada smo konstantno bili u vrhu, a sa pogledom da u svim oblastima stalno napredujemo.’’

Pored Vaserovih reči, u saopštenju Ferarija stoji da grupa za dizajn želi da ‘’Šarlu i Karlosu da automobil kojim se lako upravlja i koji predvidljivo reaguje, sa pozitivnim osećajem koji su vozači imali u kokpitu u poslednjih par trka prošle sezone. Cilj je dozvoliti im da iskoriste sav potencijal pogonske jedinice, u kombinaciji sa njihovom nesumnjivom sposobnošću za volanom.’’

Za predstavljanje ovogodišnjih bolida ostali su još Mercedes i Meklaren (14.02) kao i Red Bul (15.02), dok naredne nedelje tačnije 21. februara počinje prvi od tri dana predsezonskog testiranja u Bahreinu. Nedelju dana kasnije, sve će biti spremno za prvu trku i zvanični početak nove sezone.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara