"Blater i Platini"
"Blater i Platini"

FIFA na istragu o korupciji potrošila preko 94 miliona evra!

Vreme čitanja: 1min | sub. 01.04.17. | 15:14

Pregledano 2,5 miliona dokumeneta, potrošeno 22 meseca i napisan izveštaj na preko 1.300 strana

Blater i PlatiniZa 22 meseca koliko je trejala istraga povodom koripcijskog skandala u Međunarodmnoj fudbalskoj federaciji potrošeno je čak 80 miliona funti, što je nešto preko 94 miliona evra!

Ovakva cifra se pojavila na kraju računa zbog velikog obima posla, pre svega istražnog materijala. Tako barem tvrde istražitelji koji su radili na ovom procesu, a koji svi (!) dolaze samo iz Švajcarske i SAD. Upravo ovaj sastav istražnog tima dodatno potpiruje teoriju zavere (koja je verovatno bliža istini od informacija koje nam se serviraju) da je ovo sve sporovedeno ne bi li Amerikanci, pre svih velike kompanije preuzeli FIFA-u. Ali i ogromnu lovu koju ova globalna organizacija prihodi, jer nisu smeli više da dozvole preveliku uticaj Evropljana, Rusa i Arapa.  Kako tvrde istažitelji, provereno je čak 2,5 miiona dokumenata, a napisan je završni izveštaj na više od 1.300 stranica. 

Izabrane vesti

Korupcionaški skandal u FIFA-i je počeo maja 2015, kada je nekoliko visikorangiranih činovnika zadržano od strane policije. U centru pažnje ubrzo su se našli tadašnji predsednici FIFA-e i UEFA-a, Jozef Blater i Mišel Platini. Obojica su bili primorani da podnesu ostavku pošto im je zabranjeno da se bave bilo kakvim poslovima pod ovim dvema organizacijama.

Zanimljivo je da se veruje da su učesnici u aferi navodno prihodovali sa oko 150 miliona dolara, što je možda i preterana cifra, ali dobro dođe za opravdavanje onih 94 miliona zelembaća sa početka teksta. Važan je princip.

(foto. Action Images)


tagovi

FIFAkorupcijaMišel PlatiniSep BlaterŠvajcarska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara