""
""

Galata stvorila Galaktikose i pokrenula ludilo u Turskoj: Pljušte millioni, stižu zvezde, navijači u transu…

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.01.13. | 14:24

Drogba i Snajder će Galatasaraj koštati ukupno 44 miliona evra, ali klub je već rasprodao lože na stadionu do januara 2017. godine što će im doneti 70 miliona evra. Stiže i Ture. Fener dovodi Belandu, Veba i Barbosu iz Brage. Bešiktaš uzeo Dentinja. Bursa dovela Ferdinanda iz Premijer lige…

 

Izabrane vesti

Turci su “poludeli” i prave dar mar po evropskoj fudbalskoj pijaci. Pljušte milioni, dolaze sjajni igrači, Tursku trese fudbalska groznica! Svakako najzapaženiji je Galatasaraj koji je bacio transfer bombu januara i doveo na godinu i po dana sjajnog napadača Didijea Drogbu. Podsetimo da je ranije stigao i Vesli Snajder. Očekuje se i da Galatasaraj pose Snajdera i  Drogbe, završi i posao oko dolaska Kola Turea iz Mančester Sitija. Podsetimo i na ovo: Snajder je Interu plaćen 10 miliona evra, a za tri i po godine ugovora sa istanbulskim Lavovima će inkasirati 23 miliona evra. Drogba će za godinu i po dana zaraditi oko 11 miliona evra. Dakle, njih dvojica su Galatu ukupno koštali 44 miliona evra.

Pitate se: kako će to Galatasaraj plaćati?

Jednostavno… Turski mediji su danas otkrili da su sve lože na novoj velelepnoj Turk Telekom Areni rasprodate do januara 2017. godine i da će Galatasaraj samo na ime toga zaraditi 70 miliona evra! Kada imate navijaču armiju kao Galata koja je voljna da da da i poslednji dinar za svoj klub i ne pita za cenu, a ne da im vođe navijača tapkaju karte, onda je sve lakše.

Ovako će izgledati Galatini Galktikosi: na golu Muslera, desni bek Ebue, levi Rijera, štoperi Ujfaluši i Kolo Ture. U veznom redu najbolji domaći igrač u Turskoj Selčuk Inan, zatim Felipe Melo, Hamit Altintop i Vesli Snajder. A u napadu Drogba i fenomenalni Burak Jilmaz, prvi strelac Lige šampiona. 

Ni Fenerbahče ne miruje. Postigli su dogovor sa Monpeljeom i za devet miliona evra dovode marokanskog reprezentativnog vezistu Junesa Belandu, momka koji je prošle sezone bio jedan od tri ključna igrača Monpeljea u senzacionalnom pohodu na titulu u Francuskoj i bio je na meti Arsenala i Totenhema. On je sa reprezentacijom Maroka završio učešće na Kupu Afričkih Nacija i u petak će biti predstavljen u Fenerbahčeu gde će potpisati ugovor na četiri i po godine.

Pored njega, očekuje se da Fener potpiše i kamerunskog napadača Pjera Veba iz istanbulskog Bijukšehira. Nekadašanji napadač Majorke i Osasune je blistao u dosadašnjem delu sezone.

Ni to nije sve od Fenera. Najveće pojačanje bi moglo da bude dolazak sjajnog napadača Brage, Eldera Barbose koji je ove sezone bio najbolji igrač portugalskog kluba u Ligi šampiona i privukao pažnju brojnih engleskih klubova. Fener je Bragi ponudio osam miliona evra, a Portugalcu platu od dva i po miliona evra po sezoni.

Pojačao se i Bešiktaš, dovođenjem nekada jednog od najvećih talenata brazilskog fudbala – Dentinja. Momak koga je pre dve godine tražio i Real Madrid je došao među istanbulske Orlove na pozajmicu iz Šahtjora. Ali, otišao im je Kvarežma u Al Ahli.

I ostali klubovi kupuju po Evropi. Nekadašnji šampion Bursa je uspela da u svoje redove dovede Antona Ferdinanda, dosadašnjeg štopera Kvins Park Rendžersa i mlađeg brata mnogo poznatijeg Rija. Ovaj 27-godišnji defanzivac će do kraja sezone igrati za Bursu kao pozajmljen igrač londonskih Policajaca. U Bursi će se pridružiti zemljaku Skotu Karsonu, bivšem golmanu engleske reprezentacije.

I “manji” klubovi se pojačavaju. Tako je i skromni Ahisar doveo iskusnog grčkog napadača Teofanisa Gekasa.

Podsetimo i da su brojni srpski igrači ove zime stigli u Tursku. Marko Simić je za milion evra prešao iz Bate Borisova kod Prosinečkog u Kajzeri. Nemanja Tomić je pojačao Genčlerbirligi, a Čaušić i Mrkela iz rada su prešli u Eskišehir, kao i Mitrović u Mersin.

Da podsetimo i koje sve zvezde već igraju u Turskoj: Meireleš, Krasić, Sou i Kajt (Fenerbahče), Melo, Elmander, Rijera, Ebue, Baroš i Muslera (Galatasaraj), Manuel Fernandeš, Nikola Eskude, Ugo Alemida (Bešiktaš), Zokora (Trabzon)…

Turski fudbal cveta! 

Piše: Aleksandar Gligorić
aleksandar.gligoric@mozzartbet.com


tagovi

Anton FerdinandBesiktasBursaspordentinjoDidije DrogbaElder BarbosaEskišehirsporEvropaFenerbahčeGalatasarajgenčlerbirligiGoran ČaušićJunes BelandaKajzerisporKolo TureNemanja TomićPjer VeboSuper ligTeofanis GekasTrabzonTurskaVesli Snajder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara