""
""

GAME OVER? Titule kaparisane, kladionice već isplaćuju dobitke

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.02.13. | 14:53

U mnogim evropskim ligama već su poznati šampioni. Barselona nedostižna u Španiji, Bajern u Nemačkoj, Mančester Junajted u Engleskoj... Seltik se poigrava s rivalima u Škotskoj, Olimpijakos u Grčkoj, a Šahtjor u Ukrajini

 

Izabrane vesti

U nekim zemljama poput Srbije, Poljske i Rusije još nije ni startovala prolećna sezona, a u nekim drugima je praktično sve rešeno i već su poznata i imena novih šampiona! U tri od pet najjačih liga na Starom kontinentu, Engleskoj, Španiji i Nemačkoj, skoro da nema dileme barem kada je titula u pitanju, a slična situacija je i u Ukrajini, Škotskoj, Grčkoj, pa i u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji...

Prošle sezone bilo smo svedoci mrtve trke između Real Madrida i Barselone, a ove godine je praktično sve rešeno već posle prvog kruga. Danas, nakon 23 odigrana kola, Katalonci imaju neverovatnih 16 bodova prednosti nad još aktuelnim prvakom, a 12 nad drugoplasiranim Atletikom, kojeg, ruku na srce, niko i ne shvata ozbiljno u borbi za šampionske počasti.

„Ni sanjali nismo da možemo da imamo toliku prednost nad Realom. Međutim, nećemo dozvoliti opuštanje, Real je veliki baš zato što se nikada ne predaje, što nikada nije „mrtav“. Titulu ćemo slaviti tek kada je matematički obezbedimo“, iskren je kapiten Barselone Karles Pujol.

Ipak, istorija je definitivno na strani Mesija i drugova. Real se nikada nije dokopao šampionskog pehara, a da je tokom prvenstva zaostajao više od osam bodova za liderom. Najveći zaostatak nadoknadila je Barselona u sezoni 1998/1999. kada je u 14. kolu imala „minus devet“, da bi na kraju ipak prva prošla kroz cilj.

U poslednjih 15 kola Katalonce očekuju dva gostovanja u Madridu, pride izazovi u Kupu Španije i Ligi šampiona, te je sigurno da će biti još koji kiks poput onog u San Sebastijanu (2:3). Međutim, mogućnost da Barsa ostane bez krune u sferi je naučne fantastike, pošto je skoro izvesno da će momci s Kamp Noua postati tek druga ekipa, uz Realovu iz 1987/1988, koja je titulu osvojila tako što je bila na čelu od prvog pa do poslednjeg kola!

Kao preslikana je i situacija u Bundesligi. Borusija Dortmund se praktično oprostila od „salatare“, pošto na 13 kola do kraja zaostaje čak 15 koraka za neumoljivim Bajernom. Svoju šansu Milioneri će morati da potraže u Ligi šampiona ili Kupu Nemačke, gde ih već 27. februara očekuje okršaj upravo sa – Bavarcima! Mada nije isključeno da se dva nemačka velikana eventualno sretnu i u završnici evropskog elitnog takmičenja, možda čak i u finalu na Vembliju 25. maja.

„Jedan od nedostataka nemačkog fudbala poslednjih decenija bio je izostanak pravog derbija. Srećom, već nekoliko sezona Bajern i Borusija vode mrtvu trku i definitivno su postali najveći rivali“, kaže legendarni nemački as i direktor Bajerna, Karl Hajnc Rumenige.

Kao i prošle godine o tituli na Ostrvu odlučivaće se u Mančesteru. Pre 12 meseci Junajted je na šest kola pre kraja imao osam bodova prednosti nad Sitijem, da bi Građani u 90. minutu završne utakmice stigli do pehara. Međutim, u Engleskoj više niko ne veruje da ponovo može da se dogodi nešto slično. Uostalom, jedna irska kladionica već je počela da isplaćuje dobitke svima onima koji su se kladili da će Junajted biti prvak!

„Mnogo smo propustili. Realno, imamo 10 odsto šansi da se dokopamo titule“, realan je menadžer Građana Roberto Manćini.

Na 12 rundi do kraja Đavoli beže 12 bodova gradskom rivalu, a čak 16 trećeplasiranom Čelsiju i do kraja sezone, od težih mečeva, imaju okršaje protiv Sitija i Plavaca kod kuće na svom Old Trafordu, te gostovanje Arsenalu na Emirejtsu. Suviše malo za radikalne promene.

Slično je i u komšiluku, u Škotskoj. Još kada je Rendžers prebačen u četvrtu ligu, bilo je jasno da će se Seltik prošetati do titule. I nije čudo što Bojsi na osam kola do kraja beže čak 18 bodova Invernesu i Madervelu i pitanje je dana kada će uslediti i zvanično krunisanje. U Grčkoj Olimpijakos devet kola do kraja ima 15 koraka prednosti nad PAOK-om, dok u Ukrajini vodeći Šahtjor beži 13 bodova Dnjepru.

Manje-više sve je rešeno i u Hrvatskoj, gde Dinamo u prolećnu sezonu ulazi sa najjačim timom i „plus osam“, Rumuniji gde Steaua ima 10 bodova više od Astre, a 12 od Vasluja, te Sloveniji u kojoj je Maribor praktično pred promocijom (devet bodova više od Olimpije).

Piše: Veljko Beara

(FOTO: Action images)


tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundDinamo KijevDinamo ZagrebDnjiproEngleskaEvropaGrčkaHrvatskaKarl Hajnc RumenigeKarles PujolLiga 1Lionel MesiMadervelMančester SitiMariborNemackaOlimpijakosPAOKPremijer ligaPrimeraReal MadridRumunijasahtjor logoŠkotskaSlovenijaŠpanijaSteauatiket uz kaficu aca seltikUkrajinaVasluj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara