"Bez milosti prema protivničkom taboru"
"Bez milosti prema protivničkom taboru"

Gde je granica između provokacije i otvorene pretnje?

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.01.15. | 10:40

Navijači Standarda bi zbog velike šetalice u derbiju sa Anderlehtom mogli da budu kažnjeni sa po 5.000 evra i zabranom prisustvovanja utakmicama u trajanju do pet godina

Bez milosti prema protivničkom taboruU svetu "ultrasa" navijači Standarda verovatno su pobrali i određene simpatije. Ali svet fudbala na mnogim mestima odavno nije njihov, a šetalica koju je tokom velikog derbija Belgije protiv Anderlehta razvilo tvrdo jezgro navijača Standarda sigurno će izazvati reperkusije. U Belgiji su naime revoltirani otvorenom pretnjom Stivenu Defuru, koji je tri godine po odlasku iz Liježa počinio "smrtni greh" i potpisao za prestonički tim.

U Liježu to nisu i verovatno nikada neće zaboraviti bivšem kapitenu. I to je razumljivo, ali se javnost saglasila da je prizor sa Defurovom odsečnom glavom jednostavno previše. Sama šetalica je inače pravljena celih šest nedelja, a nadležni organi su prevareni jer im je pre utakmice prikazana skica sasvim drugačijeg transparenta. Predstavnici Standarda i policije su naseli, pa je na tribinama osvanulo nešto što ih je zateklo.

Izabrane vesti

Spornu koreografiju platila je navijačka grupa Ultras Inferno 96, koja važi za najžešću međ navijačima Standarda. Samim tim će verovatno podneti i najveći deo krivice. A to bi skupo moglo da je košta. Prema saopštenju policije svaki navijač koji je učestvovao u incidentu mogao bi da bude kažnjen novčano u visini od 250 pa sve do 5.000 evra. Takođe bi svakome mogao da bude zabranjen ulaz na fudbalske utakmice u trajanju od tri meseca do čak pet godina.

Belgijska javnost je inače momentalno osudila postupak navijača Standarda. To su čak učinili i umerenije pristalice kluba iz Liježa. Političari su osuli drvlje i kamenje po huliganima.

Navijačima Standarda se inače ovakvi ispadi ne dešavaju prvi put. Decembra 2013. su istakli šetalicu sa likom iz kultnog filma Skarfejs. U rukama automat i ljubičasta krv ispred čime se aludiralo na boje Anderlehta. Sada već davne 2002. Hrvata Ivicu Mornara, još jednog igrača koji u očima pristalica Standarda nije pokazao lojanost, poručili su: "Mi se prema izdajicama ophodimo kao i u tvojoj zemlji". Jasna aluzija na ratove na prostoru bivšeg Jugoslavije.

"Odvratno! Nadamo se da više nikada nećemo videti ovako nešto", kaže portparol Fudbalskog saveza Belgije Tibo de Gent posle najnovijeg istupa.

Pravila Saveza međutim nisu prekršena, ali policija ima moć da reaguje na već opisane načine. A možda bi i Savez trebalo da razmotri o uvođenju nekih novih propisa?

(FOTO: screenshoot, via Youtube)


tagovi

Stiven DefurStandard LiježŽupiler Pro liganavijačifanatikEvropaBelgijaAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara