"Tragični trenuci koji su obeležili fudbal"
"Tragični trenuci koji su obeležili fudbal"

Gore na nebu armija prava...

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.05.16. | 23:27

Tragični slučaj u Rumuniji ozbiljno je potresao fudbalski svet, ali nažalost bili smo svedoci dešavanja koji su se i ranije događali na samom terenu, tokom, pa čak i neposredno ili nakon utakmica, a zbog njih su ostali trajni ožiljci... Oni nikada neće biti zaboravljeni

Tragični trenuci koji su obeležili fudbal

Jezive scene u Bukureštu i smrt fudbalera Dinama Patrika Ekenge poslednja je u nizu opomena koliko je život neprocenjiv i da ništa nije važnije od zdravlja. Čak ni ova igra koju svi toliko volimo. 

Izabrane vesti

Kamerunski internacionalac Patrik Ekeng imao je samo 26 godina, a njegovo srce nije moglo da izdrži napor profesionalnog bavljenja sportom, iako su doktori gotovo 45 minuta pokušavali da ga ožive. Posle ovog nemilog i stravičnog događaja ponovo je otvorena knjiga tragedija i podsetila nas na slučajeve koji su obeležili istoriju igre sa bubamarom. Oni će zauvek ostati kao podsetnik da su igrači izloženi enormnim naporima i da bi stvari trebalo drastično da se menjaju. 

Tragični slučaj u Rumuniji ozbiljno je potresao fudbalski svet, ali nažalost bili smo svedoci ranijih dešavanja na samom terenu, tokom, pa čak i neposredno ili nakon utakmica, a zbog njih su ostali trajni ožiljci... Oni nikada neće biti zaboravljeni. 

MARK VIVIJEN FO

Mark Vivijen Fo

Mada je samo jednu godinu proveo u Mančester Sitiju kao pozajmljen igrač, Mark Vivijen Fo je ostavio toliko dubok trag da je klub i da danas ranjen zbog smrti Kamerunca čiji se život završio prerano. Danas bi imao 41 godinu. Fo je preminuo od zastoja srca leta 2003. godine, tokom reprezentativnih obaveza.

Nemila scena dogodila se u polufinalnom meču Kupa Konfederacija u Lionu. Dok je bio potpuno sam Fo je odjednom pao na zemlju, a svi pokušaji lekara da ga vrate u život nisu uspeli, uprkos reanimaciji od gotovo 45 minuta.

Bio je to slučaj čiji je ishod je promenio sve tokove u modernom fudbalu, posebno jer su profesionalni igrači u to vreme bili smatrani za izuzetno zdrave ljude. 

DANI HARKE

Andres Inijesta

Nekadašnji kapiten Espanjola ovaj svet napustio u hotelu u Italiji 2009. godine, tokom klupske turneje pred početak sezone. Tada 26-godišnji defanzivac bukvalno se spremao za izlazak na trening, a razlog je bio identičan – srce je jednostavno stalo. Medicinsko osoblje je sat vremena pokušavalo da Harkea vrati u život, ali ni udari defibrilatorom nisu bili uspešni.

Dani Harke nije bio zaboravljen. I danas se prepričava detalj iz finala Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine, kada je Andres Inijesta pobedonosni gol protiv Holandije proslavio tako što je skinuo dres i pokazao majicu sa natpisom:
„Dani Harke – zauvek sa nama“.

Bili su veliki prijatelji.

Nešto slično učinio je i Sesk Fabregas u vreme kada je bio kapiten Arsenala. Nakon što je postigao gol protiv Evertona otrčao je do klupe i izvukao dres sa brojem 21 i obeležjem – Harke.

Naravno, bili su nerazdvojni drugari...

ANTONIO PUERTA

Antonio Puerta nekoliko trenutaka pre smrti

Harkeova smrt desila se gotovo dve godine nakon što je svet potresla strašna vest o smrti tada 22-godišnjeg igrača Sevilje Antonija Puerte.

Puerta je pao na travu u 35. minutu utakmice protiv Hetafea, u trenutku kada se kretao nazad ka svom golu. Srce mu je zastalo, a kobni događaj na terenu sprečio je Ivica Dragutinović. On mu je izvadio jezik i vratio ga u život. Puerta je tada čak i sam izašao sa terena, ali onda je usledio niz srčanih udara nakon čega više njegovo telo nije moglo da izdrži... Predalo se...
„Ostao sam bez dragog prijatelja s kojim sam provodio vreme, i na terenu i privatno. Tražio je od mene da ga naučim da kaže na srpskom: „Dobro jutro, brate“. Kad sam mu rekao, od tada me je svako jutro tako pozdravljao. Znao sam kako će mi početi radni dan kad uđem u svlačionicu, jer on je uvek bio prvi na treningu“, rekao je svojevremeno Dragutinović.

Ono što nikada nije ostalo razjašnjeno jeste kako je Puerta tri nedelje pre smrti prošao klupske medicinske preglede...

MIKLOŠ FEHER

Trenutak kada je pao Mikloš Feher

Bio je to 25. januar 2004. godine. Benfika samo što je povela sa 1:0 protiv Gimaraeša, a 24-godišnji mađarski reprezentativac Mikloš Feher upisao je asistenciju i njom je trebalo osigura tri boda za lisabonske Orlove.

Dok je sat polako otkucavao, sudija je Feheru pokazao žuti karton zbog nepotrebnog trošenja vremena. U trenutku sve su kamere bile upere ka Feheru, a on se tada nasmejao, okrenuo i zakoračio da se vrati u svoj kazneni prostor. Odjedno, Feher je pao. U trenutku – buduće mađarske zvezde više nije bilo.

Igrači oba tima potrčali su da mu pomognu i izvuku jezik, medicinsko osoblje učinilo je sve što je moglo. Ali, pomoći nije bilo. Ambulantna kola brzo su odvezla Fehera u bolnicu, a smrt je potvrđena tri sata kasnije.

I ceo tragični slučaj ostao je ubeležen samo nekoliko meseci nakon smrti Marka Vivijen Foa

GORAN GOGIĆ

"Bio je lagani trening pred utakmicu. Sve je bilo redovno... Goga je inače bio u formi, proglašen je za najboljeg na meču prethodnog kola. Dok smo ulazili u autobus, pričali smo i nasmejao se. Okrenuo sam se da uzmem telefon i kad sam nekoliko sekundi kasnije pogledao ka njemu, bio je povijen ka podu. Nisam bio u trenutku svestan šta se dešava. Milio sam da traži neđto, bio je u položaju kao da će da dohvati torbu. Dozivao sam ga, a kad sam ga dodirnuo osetio sam besvesno telo. Igrači su počeli da vrište i istrčavali su iz autobusa. Nesvesno sam počeo da mu masiram srce, iako nisam znao da je infarkt. Video sam da nema puls. Doktor je brzo došao, započeli smo reanimaciju. Nijednog trenutku na putu do bolince nije davao znake života", prisećao se Đorđe Rakić kobnog dana kada je Srbiju potresla vest o smrti nekadašnjeg fudbalera Zvezde Gorana Gogića.

U roku od 15 minuta, nesrećni Goran već je bio na aparatima, jer je bolnica blizu stadiona Đingdaoa, ali nije uspeo da pobedi najvažniju, životnu bitku. Preminuo je dok ga je za ruku držala supruga Milena. Gogić je sahranjen u rodnoj Kuli, uz himnu Crvene zvezde. Bio je to izuzetno težak udarac, ali je ujedinio celu sportsku Srbiju...

Fabris Muamba na travi

Takođe, nikada ne treba zaboraviti ni slučaj nekadašnjeg igrača Boltona Fabrisa Muambe, momka čiji se nesrećni slučaj desio sa 24 godine. Te 2012. doživeo je zastoj srca upravo na terenu, baš kao danas Patrik Ekeng. Bilo je to na meču protiv Totenhema. Ali, uz neverovatnu borbu medicinskog osoblja, Muamba je uspeo da se izvuče i napravi najveću pobedu u životu. Danas Muamba ima 28 godina i trenutno se sprema za trenerski poziv. 

(FOTO: Action Images, MN Press)


tagovi

Patrik EkengMikloš Fehermeđunarodni fudbalMark Vivijen FoGoran GogićDani HarkeAntonio Puerta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara