ISTORIJAT SP - Južna Afrika 2010: Ono kad su Španci zaključali loptu... (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.06.18. | 12:28

Furija u proseku postizala gol po utakmici i osvojila Boginju

DEVETNAESTO SVETSKO PRVENSTVO održano je u Africi, po prvi put. I još jednom „nasilje“ i dekadencija u svom punom sjaju. Kao rezultat toga dobili smo drugo najneefikasnije Svetsko prvenstvo u istoriji, sa svega 2,27 pogodaka po utakmici. Biće dovoljno za stvaranje prave slike: Španija, novi svetski prvak, na putu do trona postigla je svega osam golova na sedam utakmica?! Furija možda nije igrala bogzna kako atraktivno, ali niko nije dovodio u pitanje njenu ulogu favorita. Osvojen EURO 2008 i samo dva poraza na 54 utakmice do starta Mundijala, počevši od 2006, jasno su stavljali do znanja da fudbalski svet proživljava godine španske dominacije. Oslonjeni na Barsinu tiki taku, Španci su „igrali sami“. Zaključavali su loptu, dodavali se do iznemoglosti i čekali greške rivala. Kada bi se ona dogodila, jurinuli bi ka golu, poveli, pa posle opet „loptu pod ključ“. Dugo godina niko neće imati pravi mehanizam za odbranu... Uz Španiju na visoko su pucali Brazilci s Kakom, te Argentinci s Mesijem i Maradonom na klupi. Prve je izbacila Holandija (1:2), druge ponizila Nemačka (0:4). I jednima i drugima kraj je bio u četvrtfinalu. Finale pre finala predstavljao je okršaj Španije i Nemačke u polufinalu. Furija je dobila sa 1:0. Daleko je otišao Urugvaj, ispao tek u bici za finale sa Holanđanima – 2:3. Labudova pesma Dijega Forlana i nagoveštaj velikih karijera Edinsona Kavanija i Luisa Suareza, tada 23-godišnjaka.

FINALE – tuča. Holanđani, gotovo inferiorni, pokušali su grubostima do lopte. Sve to rezultiralo je s devet žutih kartona momcima u narandžastom i jednim crvenim. Na drugoj strani četiri opomene za Špance. Ukupno, za 120 minuta igre, blizu 50 faulova?! Fudbala je tu najmanje bilo... Sudio je Hauard Veb. Odluka je pala u 116. minutu. Andres Inijesta obezbedio je Španiji za sada jedini svetski tron, a sebi mesto među besmrtnima...

Izabrane vesti

SRBIJA (po prvi put na Mundijalu pod tim imenom, s Radomirom Antićem na klupi) napravila je pravi podvig pobedom nad Nemačkom u grupi (1:0), ali u meču odluke protiv Australije sve je bačeno u vodu. Kenguri nas dobijaju sa 2:1 i šalju kući. Uz Nemce, iz naše grupe dalje je prošla Gana...

AKO NISTE ZNALI...

* Po prvi put se na jednom SP dogodilo da budući šampion izgubi prvu utakmicu, Španija od Švajcarske (0:1).

* Prvi put se dogodilo i da domaćin ne uspe da prođe prvu fazu takmičenja.

* Španija je uz Brazil postala jedina zemlja koja je van svog kontinenta uzela titulu, četiri godine kasnije to će poći za rukom i Nemcima.

* Prvi put od Argentine 1978. u finalu su se našle selekcije koje nikada nisu bile prvaci sveta (Španija i Holandija).

* Holandija je u Južnoj Africi izgubila svoje treće finale Mundijala, koliko i Argentina. Samo Nemačka ima više neuspeha u finalima, četiri.

* Finalisti prethodnog Svetskog kupa, Italija i Francuska, nisu uspele da prođu grupnu fazu takmičenja.

* Još jedan primer konstantnog opadanja kvaliteta na završnim smotrama: Brazil je 1970. u Meksiku postao šampion postigavši 22 gola, dok je Španiji u Južnoj Africi za isti poduhvat bilo potrebno svega osam.

* Prvenstvo u Južnoj Africi obeležile su i trube zvane vuvuzele, prepoznatljive po iritantnom zvuku koji je „ubijao“ bubne opne. Taj rekvizit smetao je i samim akterima, pa je u Brazilu, na sreću, zabranjen.

* Frenk Lampard postigao je čist gol protiv Nemačke u osmini finala, ali sudije nisu videle da je lopta prešla gol-aut liniju. Između ostalog, i taj pogodak doprineo je uvođenju video tehnologije na SP.

* Novi Zeland jedini je neporaženi tim na ovom šampionatu (tri remija u grupi), ali ipak nije uspeo da prođe grupu.

* Samo šest od 13 evropskih reprezentacija uspelo je izađe iz grupe u Južnoj Africi, što je rekordno loš učinak timova sa Starog kontinenta još od Meksika 1986.

* Na meču Nemačka – Gana udario je brat na brata. Kevin Prins Boateng igrao je za Ganu, a Džerom Boateng za Nemačku.

FAKTI

Broj učesnika: 32
Broj utakmica: 64
Postignuto golova: 145
Golova po meču: 2,27
Najbolji strelac: Tomas Miler, Dijego Forlan, Vesli Snajder, David Vilja (po pet golova)
Najbolji igrač: Dijego Forlan, Urugvaj
Ukupna poseta: 3.178.856
Poseta po meču: 49.670


tagovi

Rusija2018Istorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara