""
""

Kinesko osvajanje Evrope širi se iz Francuske: Sa 100.000.000 evra ušli su i u Lion

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.12.16. | 13:15

Još jedan veliki klub iz jake lige sada ima vlasnike s Dalekog istoka

Kinezi su se ozbiljno nameračili da igraju bitnu ulogu u evropskom fudbalu. Ulazak kineskog kapitala u najjače klubove i lige na Starom kontinentu dobija sve šire razmere.

Izabrane vesti

Najnoviji klub koji se predao kineskom kapitalu je Lion. Jedan od najtrofejnijih francuskih klubova je danas dobio finansijsku injekciju vrednu 100.000.000 evra. Tačnije, Kinezi su izdvojili tu sumu za kupovinu 20 odsto akcija u vlasničkoj strukturi Liona.

Predsednik kluba Žan Mišel Ola je otputovao u Kinu gde je danas potpisao ugovor o prodaji 20 odsto akcija Liona kineskoj kompaniji IDG Kapital.
„Ovo je ugovor o ekonomskom partnerstvu koji će nam pomoći da se probijemo na kinesko fudbalsko tržište koje će po mojoj proceni u budućnosti biti broj jedan na svetu“, rekao je Lionov predsednik Ola koji sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerima iz kompanije Pate ostaje većinski vlasnik kluba.

Prema potpisanom ugovoru, Kinezi će za 20 odsto vlasništva u klubu uplatiti 30.000.000 evra u naredne dve nedelje, a preostalih 70.000.000 evra do 28. februara naredne godine.

Kompanija IDG Kapital je kineski investicioni fond koji ulaže kapital u sfere zdravstva, turizma, medija, kulture, a jedan je od investitora u internet giganta Baidu (kineska verzija Gugla). Već 16 godina se bavi ulaganjima u sport i posebno je aktivan na polju kupovine i distribucije TV prava za velike sportske događaje. Lion i novi kineski partneri su ranije imali projekat zajedničkog sportskog centra u Pekingu koji se pokazao kao uspešan i saradnja je podignuta na viši novo.

Ulazak kineskog kapitala će biti značajna finansijska injekcija za Lion koji je izgubio trku sa ekonomski moćnijim Pari Sen Žermenom i Monakom poslednjih godina. Francuski mediji najavljuju da će partnerstvo sa Kinezima doneti dodatnu stabilnost klubu i da Ola neće morati da prodaje neke od ključnih igrača poput Tolisoa, Fekira ili Lakazeta. Tačnije, prodaće ih po znatno višoj ceni jer neće biti prinuđen na ponude „uzmi ili ostavi“.

Postignut je i dgovor da Lion narednog leta angažuje jednog kineskog fudbalera, a dvojica kineskih biznismena du dobili mesto u upravnom odboru kluba.

Lion je samo jedan u nizu klubova u čijoj vlasničkoj strukturi se nalazi kineski kapital. Bogataši i kompanije iz najmnogoljudnije zemlje sveta su 100 odsto vlasnici Aston Vile, Sošoa, Granade i Den Haga, 80 odsto vlasnici Nice, 60 odsto Slavije iz Praga, 56 odsto Espanjola, 55 odsto Intera, 20 odsto madridskog Atletika i 13 odsto Mančester Sitija. Uskoro bi trebalo da postanu i vlasnici Milana pošto je danas potvrđeno da su uplatili depozit u visini od 100.000.000 evra.

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaFrancuskaLiga 1Olimpik LionŽan Mišel Ola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara