"Spektakl u režiji navijača Borusije je zagarantovan"
"Spektakl u režiji navijača Borusije je zagarantovan"

Kleknite pred Žutim zidom! Kakav ispraćaj navijača Šalkea, Dortmund u ozbiljnim problemima pred derbi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.10.16. | 11:30

Bez obzira na povređene fubalere Borusija je favorit protiv najvećeg rivala koji retko pobeđuje na Vestfalenu, s tim da bi golova moralo da bude na obe strane

Spektakl u režiji navijača Borusije je zagarantovanBundesligaška sezona krenula je različitim tokovima za Borusiju iz Dortmunda i Šalke, koji se večeras (18.30, Eurosport 2) subotu odigrati najveći derbi u nemačkom fudbalu.

Milioneri su u prvih pet kola sakupili 12, a njihov najveći rival ni jedan jedini bod, što mu je bio najgori start od osnivanja elitnog klupskog takmičenja u državi. Novi trener Plavaca Markus Vajncirl trpeo je veliki pritisak, ali su ga pobede nad Nicom i Salcburgom u Ligi Evrope zadržale na klupi. A onda je u Gelzenkirhen došao Menhengladbah i proveo se kao „bos po trnju” jer mu je Šalke, predvođen nadahnutim letošnjim pojačanjem iz Bazela Brilom Embolom „spakovao” četiri gola u drugom poluvremenu, skinuvši ogroman teret s ekipe i njenog šefa.

Izabrane vesti

Matijas Ginter šutira na gol FarmanaUsledili su remi u Augzburgu, protiv Vajncirlovog doskorašnjeg tima, te još jedan ubedljiv trijumf nad Majncom (3:0), za koje najveće zasluge pripadaju Nabilu Bentalebu (1+2 pogotka). Od momka koji je na pozajmici iz Totenhema najviše se očekuje i u okršaju za koji živi armija Šalkeovih navijača, ali na njihovu žalost Embolo neće moći da pomogne Alžircu. Švajcarski tinejdžer, plaćen 22.500.000 evra polomio je članak na meču sa Augzburgom i zbog operacije će biti van terena oko šest meseci.

3007 --->>> Borusija Dortmund - Šalke 1 (1,63), X (4,00), 2 (5,30)

Ozbiljan hendikep za goste, ali pred odlazak na noge ljutom neprijatelju stigla je i podrška iz oko 4.000 grla navijača Šalkea, koji su na završnom treningu pred derbi udahnuli samopouzdanje kraljevsko-plavioma. Danas će na tribinama Vestfalčena biti oko 7.000 fanova iz Gelzenkirhena.
„Svi u ekipi znaju šta podrazumeva rivalitet sa Borusijom. Poput naših navijača, i mi smo naloženi na ovaj meč. Posle serije od pet pobeda u poslednjih šest utakmica idemo u Dortmund raširenih grudi. Dobro smo raspoloženi i želimo taj ambijent u ekipi da zadržimo i posle ovog gostovanja“, optimista je trener Šalkea, Markus Vajncirl.

Za razliku od Vajncirla, njegov kolega iz Dortmunda Tomas Tuhel najviše vremena provodi u komunikaciji s klupskim lekarima. Marko Rojs, Sven Bender, Andre Širle, Rafael Gereiro, Marcel Šmelcer, Neven Subotić, Erik Durm će propustiti okršaj u kojem će Milioneri nastojati da prekinu niz od tri prvenstvene utakmice bez pobede, što zbog operacija, što zbog povreda, što zbog nedovoljne fizičke spreme.
„Prošle sezone rekao sam da je ovaj derbi kao polufinale Kupa, jer ako izgubiš - ispadaš. Sad mi se čini kao da je borba za pehar kupa. Ovo je par ekselaks derbi Nemačke. Sad je šansa da dobijemo Šalke. Sledeću ćemo imati tek naredne godine. Zato, moramo da damo sve od sebe, niko ne želi da pogreši na ovakvoj utakmici“, rekao je Tomas Tuhel.

Dodaćemo da su Usmane Dembele i Kristijan Pulišić prethodnih dana bili bolesni, dok je najbolji strelac Pjer Emerik Obamejan propustio nekoliko treninga zbog oticanja lista (Tuhel je rekao da je pod znakom pitanja, ali da postoje šanse da počne), te da je supertalentovani polušpic Emre Mor pod suspenzijom, pa je jasno da je domaćin primoran da izvede gotovo rezervni sastav, sa nekolicinom neiskusnih fudbalera.

Papastatopulos i Huntelar na jednom od prethodnih derbijaNo, nemački vicešampion ima i adute, kako na terenu u vidu Marija Gecea, Šinđija Kagave i Adrijana Ramosa, i te kako sposobnih da profitiraju na sporosti Šalkeove zadnje linije, pre svega Benedikta Hevedesa i Nalda, tako i u čuvenom Žutom zidu, južnoj tribini Vestfalena, a kad sa nje zagrmi iz skoro 25.000 grla, nema tog protivnika koji može da zadrži apsolutnu hladnokrvnost.

Rezime je ovakav: da je 121. Revirderbi (89. u Bundesligi) bio na programu pre mesec dana, bez oklevanja bismo vam preporučili da se kladite na ubedljivu pobedu domaćih. Doduše, kec i sada ima prevagu nad ostalim ishodima, jer je Šalke slavio na samo jednom od poslednjih šest gostovanja u 32 kilometra udaljenom Dortmundu, ali GG3+ i KMB 1X&GG čine nam se sigurnijim, a i bolje plaćaju.

DORTMUND – ŠALKE, 18.30 (TV Eurosport 2)

Subota, 18.30
Sudija: Feliks Brih

Dortmund: Burki - Pišček, Papastatopulos, Ginter, Paslak - Vajgl, Kastro, Pulišić - Dembele, Gece, Obamejan (Ramos).

Šalke: Farman - Hevedes, Naldo, Nastasić - Kaisara, Bentaleb, Gorecka, Konopljanka, Baba-  Čupo Moting, Di Santo (Huntelar).

PREDLOZZI ZA KLAĐENJE

KI         1          1,63
KMB    1X&GG            1,73
TGG     GG3+   1,85

(FOTO: Action images)


tagovi

Borusija DortmundEvropaMarkus VajncerlNemackaTomas TuhelŽuti zid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara