"Promaša do promašaja?"
"Promaša do promašaja?"

Kukaju na Amere, a sami sebe zakopali?

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.01.13. | 11:58

Liverpul na poslednjih devet britanskih fudbalera potrošio preko 140 miliona funti, ali samo je Glen Džonson donekle opravdao poverenje

 

Promaša do promašaja?Kada je oktobra 2010. godine američka kompanija Fenvej Sports grup preuzela većinski paket akcija na Enfildu navijači Liverpula, toliko ponosni na svoje britansko nasleđe, pozelenili su od besa. I zaista, američki vlasnici nisu uspeli da jedan od najtrofejnijih klubova Starog kontinenta vrate na staze uspeha. Ali, da li su baš samo Amerikanci krivi?

Izabrane vesti

Naime, prema poslednjim ’obračunima’ ispostavlja se da bi Crveni razloge za svoje posrtanje morali da potraže pre svega u svom dvorištu, jer su na poslednjih devet domaćih fudbalera ’spiskali’ čak 143.200.000 funti (oko 175 miliona evra)! I namerno kažemo spiskali, jer je samo Glen Džonson opravdao 17,5 miliona koliko su 2009. Crveni platili Portsmutu za tamnoputog desnog beka.

Ostali... Daleko ispod očekivanog, iako za neke od njih još ima vremena da poprave utisak.

Tu svakako ne spada Robi Kin, koji je 2008. godine stigao iz Totenhema za čak 19 miliona funti, ali je na 19 utakmica postigao svega pet golova?

Potom je na Enfild kročio pomenuti Glen Džonson, a zatim iz Čarltona i golobradi Džondžo Šelvi, koji je, istini za volju, koštao ’svega’ 1.700.000 funti. Međutim, za sada nije opravdao ni tu ’skromnu’ investiciju, mada za njega ima vremena s obzirom da će u februaru napuniti tek 21 godinu.

Čarli Adam je od pomenute devetorice druga ’domaćinska’ kupovina, jer je Liverpul na ime obeštećenja Blekpulu platio sedam miliona funti, ali se levonogi vezista nije snašao na Enfildu, pa je posle dva gola na 28 utakmica u debitanskoj sezoni spakovao kofere i otišao u Stouk.

Ipak, gubitak koji je stvorio Adam je praktično ništavan pred minusom od naredna dva ’pojačanja’. Endi Kerol i Stjuart Dauning su klupski budžet olakšali za 35, odnosno 20 miliona funti, a za te pare zajedno su postigli sedam golova?! Tek da primetimo, da je Pari Sen Žermen za nešto manji novac na Park prinčeva doveo Tijaga Silvu i Zlatana Ibrahimovića.

Danijel Staridž u naletuTu nije bio kraj saplitanjima sportskog sektora Crvenih, koji su nastavili sa razbacivanjem novca, pa su za 22-godišnjeg Džordana Hendersona (došao iz Sanderlenda) izdvojili 16 miliona funti, za njegovog vršnjaka Džoa Alena Svonsiju platili 15 miliona, da bi se nešto ekonomičnije poneli prilikom dovođenja Danijela Staridža iz Čelsija – skromnih 12 miliona.

Rezultat – tek osmo mesto na tabeli Premijer lige sa ogromnim 21 bodom zaostatka za vodećim Mančester junajtedom. Istini za volju, Staridž je pogodio već na debiju u Kup duelu sa Mansfildom čime je možda najavio i neke svetlije dane za petostrukog šampiona Starog kontinenta.

Ipak, surova je istina da Liverpul, makar trenutno, nije član evropske elite, iako i po imenu i po uloženom novcu svakako zaslužuje to mesto.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Čarli AdamDanijel StaridžDžerod HendersonDžo AlenDžondžo ŠelviEndi KerolEngleskaEvropaGlen DžonsonLiverpulPremijer ligaRobi KinStjuart Dauning

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara