Murinjo
Murinjo

Kuva u Mančesteru: Tabloidizacija Murinja, uprava kao „imaš podršku“, ljutiti Nevil, Zidan čeka

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.10.18. | 10:04

Smena ili ne?

Jednosmerna ulica na Old Trafordu. Nema povratka Žozea Murinja na staro i više nije pitanje da li će već kad će biti smenjen. Portugalac je pogubio konce vođenja ekipe, rezultati su mu najslabiji otkako je postao trener slavnog kluba, svake sedmice pojavi se, kao višeglava aždaja, novi problem, a najnoviji je informacija od petka malo pre ponoći da će mu otkaz biti uručen ovog vikenda bez obzira na ishod utakmice osmog premijerligaškog kola sa Njukaslom.

Objavio ju je Miror. Tabloid. Samim tim, pitanje je da li je tačna, međutim, kako u Engleskoj i žuta štampa često dobije proverene vesti pre uglednih medija, aber se raširio i na San, Dejli mejl i druge tabolide. Stavili su Murinjovu glavu na giljotinu uveravajući da će sečivo pasti čim sudija Entoni Tejlor označi kraj susreta sa ekipom Rafaela Beniteza. Navijači Crvenih đavola – a oni poslednjih sedmica u velikoj većini stoje kao poslednja brana Murinju, podržavajući ga u konstantnom ratu sa upravom – zabrinuto su komentarisali na društvenim mrežama tabloidizaciju svog trenera. Ušao im je pod kožu i bez obzira što se pokazalo da nije u stanju da drži svlačionicu pod konac osigurao je podršku publike.

Izabrane vesti

I tako celu noć. Ide – ne ide. Da bi jutros, daleko pouzdanji Bi-Bi-Si i Skaj sport smirili pristalice Junajteda da smene neće biti ovog vikenda. U etari su pustili „podršku rukovodstva“, pri čemu nisu naveli poimence ko to veruje Murinju, vodeći mediji u Velikoj Britaniji su potisnuli tabloide u drugi plan i dali priliku Posebnom da – ako je to moguće u novonastalim okolnositma – mirno pripremi i vodi meč u kome će tražiti povratak na trijumfalnu stazu posle četiri susreta bez slavlja.

Da u Mančesteru kuva i da su odnosi na relaciji Žoze MurinjoEd Vudvord „pukli“ postalo je jasno još od prelaznog roka, u kome potpredsednik zadužen za realizaciju transfera nije uslišio želju treneru za novim štoperom (Džerom Boateng, Tobi Aldervajrld, Hari Megvajer). Zbog toga je, između ostalog, nekadašnji defanzivac Junajteda Geri Nevil otvoreno stao u zaštitu trenera kad se pojavila vest o navodnoj smeni i poručio da su problemi u klubu daleko krupnji od onih vezanih za teren.
„Ljut sam! Ovo je sramotno! Ljut sam, zato što su, i kad je smenjivan Dejvid Mojes, informaciju znali novinari pre samog trenera. Čini mi se i da je Luj van Gal smenjen dan pre finala FA kupa, a za to je saznao od drugih ljudi, ne od onih koji vode klub. Ako je ovo od sinoć tačno, onda će se Žoze Murinjo pojaviti večeras na Opld Trafordu kao mrtav čovek koji hoda, ali će navijači biti uz njega i dobiće podršku kakvu u životu nije osetio. Biću i ja na tribinama, da ga podržim“, rekao je Nevil.

Ed Vudvord i ser Bobi Čarlton

Bes nekadašnjeg kapitena Mančestera posledica je utiska da se klub pretvorio u kompaniju koja juri zaradu, a ne sportski kolektiv koji stremi trofejima. Vudvordu je važnije da obrće novac, nego da stvori tim koji će postati konkurentan za titulu i to smeta mnogima, pa i Nevilu, zbog čega je opravdano postaviti pitanje da li su problem treneri (Mojes, Van Gal, Murinjo) ili čelnici?
„To se dešava već pet, šest godina. Žoze Murinjo je jedan od najboljih stručnjaka na svetu, a smatram da bi se bilo koji trener borio da preživi u ovom klubu, zbog načina na koji se dovode pojačanja i vodi Mančester. Što se mene tiče, prevršilo je svaku meru. Volim ovaj klub, voleću ga do smrti, jer mi je dao sve, ali moram da kažem da bi nešto u njemu moralo da se menja, a to nije trener, već ljudi iznad njega. A oni se igraju Menadžera u najvećem klubu na svetu“, direktan je Nevil.

Pitanje je da li će njegov stav uticati na čelnike Junajteda pred kojima su dva izbora. Ili da sačekaju narednih sedam utakmica u kojima su, između ostalog, rivali, Čelsi, Siti i dvaput Juventus, pa da vide da li je Murinjo sposoban da okrene situaciju u svoju korist. Ili da ga menjaju sad, kad je na programu reprezentativna pauza. S tim što će onda morati da mu ispalte obeštećenje nešto veće od 20.000.000 evra, na ime prevremenog raskida saradnje.

Ako se odlulče za drugu varijantu, prelazno rešenje bio bi sadašnji Žozeov pomoćnik i nekadašnji kapiten Majkl Kerik, dok je navodno prvi pik čelnika Zinedin Zidan. Samo, ako je istina sve što Geri Nevil kaže – a gledajući kako se radilo u Teatru snova, tamo je sve samo ne idealno – sačekala bi francuskog stručnjaka planina od posla i verovatno ogromna podrška javnosti da ih reši.

Mada je istu imao i Murinjo kad je dolazio, a dočekao je da ga šutiraju svi. Iako je i sam za dosta toga kriv.

ENGLESKA 1 - 8. KOLO

Petak
Brajton - Vest Hem 1:0 (1:0)
/Mari 25/

Subota
16.00: (2,05) Votford (3,45) Bornmut  (3,60)
16.00: (2,75) Kristal Palas (3,00) Vulverhempton (2,80)
16.00: (1,22) Totenhem (6,50) Kardif (13,0)
16.00: (2,15) Barnli (3,05) Hadersfild (3,90)
16.00: (2,25) Lester (3,30) Everton (3,25)
18.30: (1,50) Mančester Junajted (4,10) Njukasl (7,00)

Nedelja
13.00: (5,10) Fulam (4,00) Arsenal (1,65)
15.15: (6,00) Sautempton (4,00) Čelsi (1,57)
17.30: (2,60) Liverpul (3,30) Mančester Siti (2,70)

* Kvote su podložne promenama

FotoAction Images

FOTO: Action images


tagovi

Žoze MurinjoEd Vudvord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara