Olimpijski stadion u Londonu
Olimpijski stadion u Londonu

Lamborgini od 220.000 i uvek isti menadžeri koji govore predsedniku šta mu treba: Šta se to dođavola dešava sa Vest Hemom?

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.09.18. | 14:02

Ovog leta na pojačanja je utrošeno 103.850.000 evra, ali…

Nije to bilo prvo leto ovog tipa. Poslednjih sezona Vest Hem troši na veliko. Četiri sezone već preko 50.000.000 evra na pojačanja. Ovog leta čak 103.850.000 uz zvučne dolaske Felipe Andersona iz Lacija ili Andrija Jarmolenka iz Borusije Dortmund. Ali u prva četiri kola: debakl! Četiri poraza i gol razlika 2:10. Ako su se porazi od Liverpula i Arsenala i mogli očekivati, niko nije verovato da će Čekićari na domaćem terenu pokleknuti i pred Bornmutom i Vulverhemptonom. Izgleda ipak da u Londonu nešto nikako ne štima.

Zna se i šta: transfer politika. Ogromni prihodi od TV prava omogućili su mnogim premijerligašima da se na tržištu ponašaju kao da zaista znaju šta rade što nije baš uvek slučaj. Pa se tako cela Engleska danas smeje Vest Hemu zbog jednog bizarnog detalja. Redovni posetioci klupskog trening kampa u Raš Grinu primetili su da jedan skupoceni automobile danima stoji na parking. Na kraju su saznali: još pre tri meseca ga je tu ostavio Dijafra Sako, koji je u januaru otišao na pozajmicu u Ren.

Izabrane vesti

Momak koji je u prvom delu sezone u Premijer ligi odigrao svega 291 minut za Vest Hem – doduše postigao je dva gola – u Londonu zarađuje toliko da sebi prosto može da priušti da mu lamborgini od 220.000 evra prosto stoji na parking. Nije on naravno jedini preplaćeni igrač u Premijer ligi, ali navijačima Vest Hema je on posle slučaja lamborgini zapao za oko. Tek prosečan napadač, koji nije prošao ni u Renu, pa je sada na pozajmici u Bursi.  Sako je u Vest Hem stigao još u sezoni 2014/2015 – dok su Čekićari još umereno trošili – i plaćen je 5.000.000 evra.

Primer lošeg poslovanja kluba, ali samo jedan od primera. Upućeni u zbivanja u klubu kažu da je sve to posledica nepostojeće transfer politike. Nije da Vest Hem nema gomilu skauta koji traže kvalitetne igrače širom Engleske i Evrope, ali se nekako uvek završi time što gazda Dejvid Saliven odluči. Dejli Mejl piše da u stvari samo sasluša. Navodno, četvoricu ili petoricu istih agenata koji mu govore šta fali njegovom timu. Istina, Manuel Pelegrini je izgurao nešto svoje, dao je trogodišnji ugovor Džeku Vilšeru, dok je Saliven isprva nudio samo sporazum na jedu sezonu. Pelegrini je insistirao na dovođenju Lukaša Fabijanskog, on je iz Tuluza doveo i štopera Isu Diopa, pa i njegovog parnjaka Fabijana Balbuenu iz Korintijansa.

I Pelegrinijev prethodnik Dejvid Mojes je pokušavao da pomeri stvari sa mrtve tačke. Kako i ne bi kad je po dolasku u trening centar shvatio da mora da deli svlačionicu sa 14 ljudi?! Šef struke. U Premijer ligi. Kad je udarila zima morao je da igrače vodi u teretanu, jer na terenima nije bilo podzemnog grejanja što je maltene standard u Engleskoj.

Sa toliko para teško je propasti, ali ni ostrvski klubovi ne mogu sebi da dozvole baš toliko improvizacije. Rezultati sa početka ove sezone najbolje svedoče o tome.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Dijafra Sako

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara