Slavlje Maksa Verstapena (Reuters)
Slavlje Maksa Verstapena (Reuters)

Maks do pobede na Suzuki, Red Bulu druga uzastopna titula

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.09.23. | 09:00

Meklaren na drugoj i trećoj poziciji

Maks Verstapen se posle loše trke u Singapuru u velikom stilu vratio u trci u Japanu, a pobedom je svojoj ekipi obezbedio šestu šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora. Lando Noris je trku završio kao drugoplasirani, dok je Oskar Pjastri trećim mestom došao do prvog podijuma u karijeri.

Osvajač pol pozicije Maks Verstapen branio se na ulasku u prvu krivinu od Oskara Pjastrija, dok je priliku da pređe na drugo mesto iskoristio je drugi vozač Meklarena Lando Noris. Međutim, iza vodeće trojice došlo je do ozbiljne drame.

Izabrane vesti

Prvi incident dogodio se između Karlosa Sainsa, Serhia Peresa i Luisa Hamiltona, kada je vozač Ferarija pogurao Peresa, koji je zatim udario u Hamiltona, a na sreću sve trojice nije bilo vidljivih oštećenja. Učesnici u drugom incidentu bili su Valteri Botas i Aleks Albon, nakon čega je drugi vozač Alfa Romea Gvanju Džou pokupio njihove krhotine i oštetio svoj bolid.

Sredinom prvom kruga istaknuto je vozilo bezbednosti zbog ostataka na stazi, a kada se krajem četvrtog kruga povuklo sa staze, Verstapen je imao tu čast da predvodi karavan u restart trke. Fernando Alonso je posle sjajnog starta sa desetog mesta već u prvom krugu došao do šestog, a s obzirom da je jedini od vodećih bio na mekim pneumaticima na početku trke, pokušavao je da se domogne još neke pozicije. Iza Španca, dvojac Mercedesa na kratko je vodio žestok duel iz kog je Hamilton izašao kao pobednik.

Botasa u ovoj trci nije pratila sreća, a u 9. krugu postao je prvi vozač koji se povukao iz trke u Japanu nakon kontakta sa Loganom Sardžentom. Još jedan vozač za koga je trka na Suzuki bila veoma loša je Serhio Peres. Meksikanac je prvo učestvovao u incidentu u prvoj krivini prvog kruga, zaradio vremensku kaznu od pet sekundi posle greške na izlasku iz pit lejna, zatim je u 12. krugu imao kontakt sa Kevinom Magnusenom, a posle još jednog stajanja smetao je Norisu koji je bio ispred njega za ceo krug. Posle svih incidenata, Peres se povukao iz trke zbog oštećenja.

Verstapen je u 17. krugu otišao na promenu pneumatika, a isti potez povukao je i Hamilton pošto je u prethodnom krugu napravio manju grešku, a zatim ponovo bio u duelu sa timskim kolegom.

Nastavila su se odustajanja na Velikoj nagradi Japana, Lens Strol je bio treći vozač koji je to učinio u 21. krugu, dok je u narednom isto učinio i Sardžent. Aleks Albon je posle par krugova takođe bio primoran da parkira drugi bolid Vilijamsa.

U 40. krugu desila se situacija koja se ne viđa često, kada je ekipa Red Bula odlučila da vrati Peresa na stazu kako bi odradio vremensku kaznu koju je zaradio zbog kontakta sa Magnusenom, a posle dva kruga Meksikanac se ponovo povukao iz trke.

Pjastri se u 42. krugu vratio na podijumsko mesto pošto je obišao Rasela za treću poziciju, pa je tako došao do prvog podijuma u karijeri vozača Formule 1. Vozača Mercedesa je zatim obišao i Lekler, koji se ovog vikenda pokazao kao bolji u ekipi Ferarija.

Karlos Sains je pred kraj trke velikom brzinom sustizao oba Mercedesa, koji su zamenili pozicije u pokušaju da se odbrane od Španca. Ipak, Sains je vrlo brzo obišao Rasela i došao do šeste pozicije, dok je Hamilton sačuvao peto mesto.

Poslednje tri pozicije u poenima zauzeli su Fernando Alonso i oba predstavnika Alpina

Prvih deset na Velikoj nagradi Japana:

1.     Maks Verstapen (+najbrži krug)

2.     Lando Noris

3.     Oskar Pjastri

4.     Šarl Lekler

5.     Luis Hamilton

6.     Karlos Sains

7.     Džordž Rasel

8.     Fernando Alonso

9.     Pjer Gasli

10. Esteban Okon

Naredna trka Formule 1 na programu je za dve nedelje u Kataru.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks Ferstapensuzuka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara