""
""

Maltretiranje zlatnih Orlića... Posle Vanje, izbrisan i Maksimović

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.17. | 16:16

Talentovani srpski fudbaleri plaćaju cenu zbog predugovora

Od početka 2017. godine, sunce je obasjalo većinu mladih reprezentativaca Srbije širom Evrope. Većina njih je počela standardno da igra u inostranim klubovima, dok neki polako grade status standardnih prvotimaca.

Izabrane vesti

Od 23 igrača koji se nalaze na spisku Nenada Lalatovića za predstojeće okupljanje mlade reprezentacije, njih čak 18 je standardno u svojim klubovima. Standardni nisu jedino Marko Grujić (jaka konkurencija i povreda), Nemanja Mihajlović (loša forma), Darko Lazić (povreda), Vanja Milinković Savić i Nemanja Maksimović.

U oči upada status dvojice jako bitnih članova ekipe Orlića: Vanje Milinković Savića i Nemanje Maksimovića. Prvog golmana reprezentacije i jednog od najbitnijih igrača ove generacije, strelca gola za titulu svetskih prvaka. Obojica su platili ceh potpisima predugovora u zimskom prelaznom roku.

Vanja Milinković Savić je bio standardan na golu Lehije u jesenjem delu sezone i po mnogima najbolji golman poljskog šampionata. Reč je o modernom golmanu za narednu deceniju kojeg su želeli Benfika i Ajaks, ali ga je pre konkurencije ugrabio Torino za 2.500.000 evra. Bikovi su ga potpisali i ostavili ga na pozajmici do kraja sezone u Lehiji. I prevrili se...

Čim su uzeli novac, Poljaci su doveli novog golmana i zakucali srpskog reprezentativaca na klupu. Milinković Savić nije branio nijednom u drugom delu sezone, a neće ga sigurno biti ni u naredne dve utakmice jer odrađuje suspenziju zbog isključnja sa klupe u meču sa Lehom.

U istu situaciju je došao i Nemanja Maksimović. On je zimus potpisao predugovor sa Valensijom kojoj će se priključiti 1. jula. Međutim, u Astani su mu to uzeli za zlo i precrtali ga iz prvog tima na početku sezone u Kazahstanu. Što je odmah odjeknulo i u Španiji, pa se tamošnji mediji, među kojima je i Marka pitaju šta se dešava sa srpskim vezistom.

Od početka sezone u Kazahstanu, Astana je odigrala tri utakmice (dve u prvenstvu i jednu u Superkupu), a Maksimović nije bio ni na klupi. Zdrav je, nema suspenziju, pa se ovakva odluka Astane može samo podvući kao osveta za to što je mladi vezista rešio da nastavi karijeru u Valensiji kada mu narednog leta istekne ugovor sa Kazahstancima.

Neigranje dvojice jako bitnih igrača je svakako i alarmantan signal za novog selektora Nenada Lalatovića jer Orliće narednog leta očekuje EP u Poljskoj na kojem su jedni od favorita za osvajanje titule. Ako se nastavi sa ovakvim tretmanom, Lalatović će biti u problemu zbog forme dvojice članova zlatne generacije sa Novog Zelanda.

Ovakvo ponašanje poljskog i kazastanskog kluba ne može baš da se podvede pod surovi profesionalizam. Pogotovo u Lehiji koja je na Vanji zaradila lep novac i prodala ga u Seriju A o kojoj igrači ovog kluba mogu samo da sanjaju. Ni Astani ne ide na čast što je tek tako precrtala najboljeg igrača koji he ostavljao srce i dušu na terenu, njegov gol je doneo istorijsko učešće u Ligi šampiona, a oni su mu ovako vratili.

Ali to je odlika klubova koji nisu navikli da funkcionišu kao veliki i ne dolaze iz razvijenih fudbalskih sredina. Na kraju, rezultati su im se vratili kao bumerang. Lehija je pala sa prvog mesta u Poljskoj i gubi korak u borbi za titulu otkako je Srbin preseljen na klupu. Astana je očajno započela sezonu, porazom od velikog rivala Kairata u Superkupu, a na početku prvenstva je osvojila samo bod u prva dva kola.

Možda se opamete, pa vrate u tim srpske fudbalere koji svakako odskaču kvalitetom i jedini su uspeli da iz ovih druogarzrednih klubova obezbede transfere u najjače lige Evrope. Što bi bilo od velikog značaja i za mladu reprezentaciju Srbije.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

AstanaEvropaKazahstanLehijameđunarodni fudbalMlada reprezentacijaNemanja MaksimovićPoljskaSrbijaTorinoValensijaVanja Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara