"Almami Moreira"
"Almami Moreira"

Moreira za MOZZART: Kakav remi? Kao svaki Grobar, ne priznajem ništa osim pobede u derbiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.04.15. | 09:02

“Igrajte ovaj meč kao da je finale, kao da smo poravnati na tabeli, a ako je moja generacija mogla nekoliko puta da slavi na Zvezdinom stadionu, ne vidim razlog zašto ne bi i ova“, hrabri Portugalac naslednike u crno-belom

Almami MoreiraTabelu gleda - prednost ne vidi. Pred očima Almamija Moreire samo je pobeda Partizana isledstveno njoj zajedničko slavlje njegovih crno-belih i Grobara na jugu Marakane. Tako omaleni Portugalac zamišlja savršen kraj 148. večitog derbija, navodeći da ga ne interesuje ni činjenica da je ekipa iz Humske 1 bolje pozicionirana na tabeli, ni podatak da je Crvena zvezda domaćin.

Zato, pred odlazak tima Zorana Milinkovića u komšiluk šalje poruku ohrabrenja bivšim saigračima, od kojih crno-beli dres i dalje nose Saša Ilić, Stefan Babović, Darko Brašanac i golman Živko Živković.
"Momci, prvo i osnovno, za ovu utakmicu trener vam nije potreban, jer je motiv sam po sebi veliki. Drugo, nema šta da se priča, niti kalkuliše. Kakav remi, kakva zatvorena igra... Recite Saši Iliću da im kaže da obaveznu idu na pobedu! Samo to priznajem. Kako ja, tako i svaki Grobar. Neću da igramo derbi, a da ne napadnemo tri boda. U subotu veče jedino priznajem da se odlepimo na plus osam. U tom slučaju biće zadovoljni i igrači i navijači. Neka im ta misao stalno bude u glavi, nikakve rezervne opcije ne dolaze u obzir. Igrajte ovaj meč kao da je finale, kao da smo poravnati na tabeli, kao da sutra ne postoji", u dahu u telefonskom razgovoru iz Lisabona poručuje Almami Moreira (37), dugogodišnji miljenik Partizanovog juga i vezista koji je tokom trogodišnjeg boravka u Beogradu imao značajnu ulogu u svetkovini srpskog sporta.

Izabrane vesti

Od Moreirinog odlaska prošle su skoro četiri i po godine, otuda je donekle razumljivo što nije detaljno upućen u prilike u ovdašnjem fudbalu, međutim, barata osnovnim informacijama.
"Znam da se igra u subotu u 18, da su oni domaćini i da imamo pet bodova više. A znam da Partizan ima dobar tim, koji je počeo da pobeđuje u seriji. Isto tako, znam da nas čeka neprijateljska atmosfera, međutim, ako je moja generacija mogla nekoliko puta da slavi na Zvezdinom stadionu, stvarno ne vidim razlog zašto ne bi i ova. Uostalom, tu je Saša Ilić, a on zna kako se pobeđuju velike utakmice".Na jednom od derbija

Uspevao je u tome i Portugalac poreklom iz Gvineje Bisao. Odigrao ih je devet, uz učinak od pet pobeda, tri remija i samo jednog poraza. I čak tri gola, od kojih onaj u Humskoj 1 28. februara 2009. pamti kao da ga je dao juče.
"Sećam se, gde to da zaboravim... Bilo je to prvo kolo nastavka prvenstva, Zvezda je vodila i – priznajem – mučila nas. Opet, dobro smo igrali, nismo gubili nadu i bukvalno u poslednjim sekundama pogodio sam za izjednačenje. Taj gol i bod osvojen na toj utakmici značajno su nas približili šampionskom trofeju, jer smo odbili napad Crvene  zvezde i  shvatili da ne smemo da se opuštamo. Onog jednog derbija što sam izgubio skoro da se i ne sećam, iako znam da je padala jaka kiša i da je završilo 1:4".

JOKANOVIĆ I TOMIĆ NAM STALNO PRIČALI: BOLJI STE, POBEDITE ZVEZDU

Zajedno sa još dvojicom stranaca koje je u leto 2007. angažovao tadašnji sportski direktor Ivan Tomić (Laminom Dijarom i Antonelom Žukom), Almami Moreira se smatra jednim od igrača koji je promenio tok istorije Partizana. Senegalac, Brazilac i Portugalac su bez kompleksa ušli u trku sa tada dvostrukim uzastopnim osvajačem duple krune, te na krilima istog leta dovedenih Zorana Tošića i malo ranije Đorđa Lazića, uz Stevana Jovetića u napadu, vratili trofeje u Humsku ulicu. I skinuli prokletstvo derbija...
"Postoje ljudi čiji su rad i ponašanje tih godina u klubu presudno uticali da shvatimo da možemo da pobedimo Zvezdu praktično kad god hoćemo. Ivan Tomić, Gordan Petrić, Bata Mirković i Slaviša Jokanović su nam doslovce pred svaki derbi pričali: ‘Vi ste bolji tim, izađite na teren i pobedite’. Tako su nas pumpali samopouzdanjem da nismo mogli da izgubimo. Naravno, igrao sam derbije i u Belgiji sa Standardom i u Nemačkoj u dresu Hamburga, ali oni sa Partizanom su neponovljivi. Stalno govorim mojim prijateljima u Portugalu kako je srpski derbi među pet najboljih na svetu, jer malo gde još ima da bukvalno deset dana pre utakmkice svi pričaju samo ‘derbi, derbi, derbi...’. I da nećeš da čuješ, ne vredi - moraš".

Popularni Doktor Mo, kako su ga Grobari zvali zbog atraktivnih poteza, kaže da će pokušati da “uhvati“ sliku iz Beograda i isprati duel na Marakani.
"Neću biti fizički na stadionu, ali moje misli su uz Partizan. Igračima želim da se bore i napadaju, a navijačima poručujem da navijaju za te momke kao što su nekad za nas. Proputovao sam celu planetu, igrao i za druge klubove i odgovorno tvrdim: od Grobara nema bolje, a kamoli glasnije publike. Neka nose ekipu do trijumfa, pa da svi slavimo u subotu", dodao je Almami Moreira.

SAD MENADŽER, JEDNOG DANA TRENERU duelu sa Kastiljom i Bastom

Osim za Partizan, Almami Moreira je u Srbiji igrao još za Vojvodinu, a posle epizode u Novom Sadu otisnuo se u špansku Kompostelu, zatim u nižezaredni portugalski Atletiko, gde je prošle godine završio karijeru. Doduše, ostao je u fudbalu.
"Trenutno radim u agenciji za zastupništvo igrača. Angažovan sam i u mojoj otadžbini Gvineji Bisao, pokušavam, zajedno sa saradnicima, da podignem fudbal na viši nivo".

A osim toga, iz džepa Moreire viri trenerska diploma.
"U Beogradu sam završio jedan kurs i planiram da se ozbiljno bavim trenerskim poslom, jer me to privlači. Neću da žurim, želim prvo da završim poslove koje sam započeo, ali ću se jednog dana trenerskom pozivu ozbiljno posvetiti".

Na kraju, otkrio je da uskoro planira dolazak u Beograd.
"U Srbiji imam dosta prijatelja, volim vašu zemlju i kulturu i najkasnije za tri sedmice bi trebalo da vas posetim. Nadam se da će Partizan do tad obezbediti šampionsku titulu, a kako planiram da ostanem sedam dana biće vremena da je proslavim", nasmejao se Almami Moreira, koji je u Partizanovom dresu osvojio tri pehara namenjena prvaku Srbije i dva trofeja kupa.

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

SuperligaSrbijaFK PartizanAlmami Moreira148. večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara