"Mladi reprezentativci Srbije"
"Mladi reprezentativci Srbije"

MOZZART SKENER: Orliće čekaju trozubac 3B, češki kolekcionar medalja, savršeni Portugalci, nikad jači Englezi... (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | čet. 06.11.14. | 10:37

Mlada reprezentacija danas dobija protivnike za Evropsko prvenstvo sledeće godine

Mladi reprezentativci SrbijeReprezentacija Španije za igrače do 21 godine je pre poraza od Srbije prošlog meseca imala niz od 35 utakmica bez poraza.

Španci imaju mladu reprezentaciju koja bi verovatno uspela da se kvalifikuje i na seniorsko Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a već su bili viđeni na pobedničkom tronu EP za mlade u Češkoj Republici sledećeg juna. Samo što Isko, Munijain, Hadadi i ostali neće videti Prag, za to su se postarali izabranici Radovana Ćurčića izbacivanjem glavnog favorita u plej-ofu.

Izabrane vesti

Eliminisanje strašne Rohite je veliki uspeh srpskog fudbala, odmah ispod zlata omladinaca prošle godine u Litvaniji. Ali to je bila samo uvertira za pravu stvar, završni, 20. po redu turnir se igra od 17. do 30. juna sledeće godine, a Orlići imaju još pet koraka da Špancima pored skalpa uzmu i titulu koju neće imati priliku da brane.

Srbija će danas od 18 časova na žrebu u Pragu saznati rivale na turniru, a legendarni češki fudbaler Pavel Nedved će izvući osam reprezentacija u dve grupe. Timovi će se sastati po jednom u prvoj fazi, a u polufinale će se kvalifikovati dve najbolje selekcije iz grupe, i te selekcije će automatski izboriti učešće na Olimpijadi u Rio de Žanairu 2016. godine. Osim ako Englezi uđu u četiri najbolja tima, u tom slučaju će u Brazil ići bolji trećeplasirani tim, jer Engleska ne učestvuje na Olimpijskim igrama samostalno, već kao deo Velike Britanije.

Pored Engleske i Srbije na Evropskom prvenstvu će učestovati i domaćin Češka, kao i ostalih pet pobednika plej-ofa – Italija, Nemačka, Portugal, Danska i Švedska. A na turniru mogu da učesvuju igrači rođeni prvog januara 1992. godine i mlađi.

Domaćini i Englezi se nalaze u prvom šeširu, Italijani i Nemci u drugom, a Portugalci, Danci, Šveđani i Srbi u trećem. Već je poznato da će se Česi takmičiti u Grupi A, a momci sa Ostrva u Grupi B, Panceri će otići u jednu grupu, a Azuri u drugu, dok će se po dve selekcije iz poslednjeg šešira naći u istoj grupi.

Posle Španije nema bauka, Ćurčićevi izabranici su verovali u sebe i pre plej-ofa, a sada imaju još razloga za to tako da nema nervoze uoči žreba, a mi smo se pozabavili potencijalnim protivnicima naše selekcije.

ČEŠKA

Čehinja

Jedini tim koji nije izborio svoje mesto među osam najboljih na kontinentu, ali ih zbog toga nikako ne treba otpisati, naravno prvo zbog domaćeg terena, a i zbog igara i rezultata seniorske reprezentacije koja se uglavnom oslanja na ne toliko poznate igrače iz domaće lige. Pritom ih predvodi Jakub Dovalil, čovek koji se specijalizovao za rad sa mladim igračima te je vodio nacionalne timove od kadetske do sada mlade. Osvojio je četiri medalje sa mladim Česima – tri bronze i jedno srebro. Na terenu će se najviše oslanjati na standardnog napadača Votforda Mateja Vidru i njegovog kolegu iz napada Vaclava Kadleca. Česi se nadaju da će uz pomoć domaćeg terena ponoviti uspeh iz 2002. godine kada su Milan Baroš i Petr Čeh vodili tim do prvog mesta.

ENGLESKA

Ekipa koja tradicionalno na turnir dolazi sa najvećim pritiskom i očekivanjem u domovini, samo što Englezi ovog puta imaju sasvim opravdan razlog za optimizam jer je tim Gareta Sautgejta pun ključnih šrafova premijerligaških timova. Bivši igrač i trener Midlzbroa može da računa i na najskupljeg tinejdžera u istoriji fudbala Luka Šoa, a on bi zajedno sa kolegama iz zadnje linije mogao da predstavlja najjače oružje mladih Engleza. Erik Dajer je ove sezone veoma brzo pokazao o kakvom talentu se radi, a Junajtedov Tajler Bleket će do kraja sezone izgleda nakupiti dosta iskustva te će tokom sezone saznati kako je boriti se sa najjačim napadačima sveta. A tu su još i Natanijel Čalobah i Lijam Mur, kao i Džek Robinson.

Za kreaciju igre je zaduženo sledeće veliko čudo Sautemptonove škole fudbala Džejms Vard Prauz, dok  će mu društvo na sredini praviti sin Pola Insa Tom. Sautgejt ne mora da brine ni za napad jer može da raučuna na „poludelog“ Saida Berahina - koji je bio i najbolji strelac kvalifikacija sa 10 golova - i tihog, ali efiksanog Harija Kejna. Englezi su definitivno najjači tim po imenima na turniru, ali Španci su bili još jači.

NEMAČKA

Ter Štegen

Posle uspeha mladog tima Nemačke na Mundijalu bi se moglo doći do zaključka da šampioni sveta imaju najbolje mlade igrače, ali Draksler, Gorecka, Gece i Rojs su članovi A repezentacije. Iako je sam krem nemačkih talenta već uzeo Joakim Lev selektor M21 reprezentacije Nemačke Horst Hrubeš na raspolaganju ima i te kako snažan tim, i što je veoma bitno na ovakvim turnirima – iskusan. Skoro svaki član tima koji je izborio mesto na finalnom turniru standardan u svom klubu.

Panceri će kao i na Mundijalu u Brazilu biti najjači na golu, kako je Manuel Nojer neprikosnoven za A tim Mark Andre Ter Štegen i Bernd Leno se bore za mesto u mladoj reprezentaciji te je Hrubeš na slatkim mukama. U sredini se oslanja na Liverpulovog univerzalca Emrea Džana i Leonarda Bitenkura, kao i na Šalkeovog Maksa Mejera.

Za golove su zaduženi kapiten Kevin Foland – strelac 11 golova u prošloj sezoni Bundeslige – i Jonas Hofman – nada Borusije iz Dortmunda na pozajmici u Majncu. Omladinci i seniori su ove godine osvojili turnire na kojima su učestvovali – sada je red i na mlade Nemce.
„Svi koji me poznaju znaju da ne idem na finalni turnir kako bih samo bio tamo – ovaj tim ima sposobnost da osvoji titulu“, rekao je selektor Horst, a cela Evropa deli njegovo mišljenje.

ITALIJA

Zemlja koja je specijalizovana za ovaj turnir pošto su mladi Azuri rekorderi po broju titula sa Evropskih prvenstava za mlade sa pet trofeja, a i tim koji je bio u istoj kvalifikacionoj grupi sa Srbijom. Obe reprezentacije su pobedile na svom terenu, a Italijani su u baražu izbacili Slovake bez većih problema. U oba meča plej-ofa se u strelce upisao Andrea Beloti, a napadač Palerma sa Domenikom Berardijem i Federikom Bernardešijem čini udarni trio Azura – trozubac 3B. Balans na sredini terena selektoru Luiđiju di Bijađu donose Lorenzo Krizetig i Stefano Sturaro dok je na golu neprikosnoven Frančesko Bardi. Italijani su na prošlom turniru stigli do finala gde su poraženi od Furije sa 4:2, ali će sledeće godine biti zadovoljni i plasmanom među četiri najbolja tima i bukiranjem puta za Rio. Ipak je ovo jedna od najslabijih reprezentacija Italije u poslednjih nekoliko turnira, a Di Bijađo će morati opasno da naoštri Trozubac ako želi da probije odbrane Srbije, Engleske i Nemačke.

PORTUGALIJA

Na Evropskom prvenstvu neće biti zemlje koja važi za najproduktivniju fabriku mladih igrača – Holandije, a krivci za to su Portugalci, neporaženi, savršeni Portugalci koji su pobedili u svih 10 utakmica na putu do finalnog turnira uz 29 datih i 10 primljenih golova. Oni su u baražu pregazili Lale na putu do Češke. Reprezentaciju sa samog zapada kontinenta će predvoditi dete Porta Ruben Neves, igrač koji je za pet dana oborio dva rekorda, jedan Kristijana Ronalda, a drugi star 40 godina. Ipak za uspeh u kvalifikacijma je najzaslužniji bio drugi fudbaler Zmajeva - napadač Rikardo, a samo je još Paulo Oliveira igrao na svakoj utakmici. Selektor Rui Horhe se oslanja i na igrače iz Lige 1 – Markosa Lopesa i Bernarda Silvu. Najveća snaga Portugalaca je duga saradnja selektora sa igračima, pošto je reprezentaciju preuzeo još 2010. godine, nije uspeo da izbori plasman na turnir 2013. godine, ali je ipak zaradio poverenje Saveza, a ove godine ga je opravdao.

DANSKA

Danci su imali najlakši put do Češke, jedini pravi rival u grupi im je bila Rusija, ali su igrači selektora Jesa Torupa definitivno opravdali svoje učešće na turniru jer su bili najefikasniji tim kvalifikacija sa 37 postignutih golova. Nastradali su Estonci (8:0) i Bugari (7:1), ali je Island u baražu poražen zbog gola u gostima. Najpoznatiji igrač reprezentacije je napadač Andreas Kornelijus – poznat i kao Danski tenk, ali su uglavnom drugi igrači obavili veći deo posla u kvalifikacijama. Zadnju liniju drži štoper Hofenhajma Janik Vestergard, ali je duo iz sredine terena Nikolaj TomsenPjer Hojbjerg razbijen pošto je drugi igrač prešao u A reprezentaciju.

ŠVEDSKA

Guideti protiv Francuske

Reprezentacija sa severa Starog kontinenta je već napravila uspeh kakvom se niko nije nadao kada su izbacili favorizovane Francuze u baražu, i to posle 2:0 za Trikolore u prvoj utakmici, Skandinavci su na svom terenu napravili spektakl. Alfa i omega ovog tima je Jon Guideti, napadač Mančester Sitija na pozajmici u Seltiku bi sigurno igrao za A selekciju da u u njoj nema Zlatana Ibrahimovića, ovako, on je vođa ove odlučne ekipe. Zamenik kapitena Švedske je igrač srpskog porekla Aleksander Milošević, tako da je to dodatni razlog da se simpatični i borbeni Šveđani bodre u predstojećim borbama sa favoritima.

Španska kaznena ekspedicija se posle 35 stanica razbila o srpski zid, Ćurčićevi izabranici su već prošli najteže, sada samo drugi mogu da se plaše da li će ih Nedved unesrećiti na žrebu ukrštanjem sa Srbijom.

(FOTO: Action images)


tagovi

ČeškaČeška2015DanskaEngleskaEvropaEvropsko prvenstvo za mlade - U21Italijamlada reprezentacija SrbijeNemackaPortugalreprezentativni fudbalSrbijaŠvedskaŽreb za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara