Žoze Murinjo
Žoze Murinjo

Murinjo sad po Skolsu i Nevilu: Sjajni pred kamerama, ali kad počnu da rade – zbogom posle dva meseca

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.05.19. | 10:20

Neke stvari ne možeš da naučiš

Opleo je prvo po Jirgenu Klopu i Pepu Gvardioli ocenivši da su uprave Liverpula i Mančester Sitija mnogo više verovale u njih no što je Mančester junajter verovao u njega. A onda je Žoze Murinjo udario i po legendama Junajteda Geriju Nevilu i Polu Skolsu, njegovim najžešćim kritičarima iz dana na Old Trafordu.

Mada da budemo potpuno iskreni: sve ovo što je rekao mogli bismo da potpišemo od prve do poslednje reči. Ali u tome i jeste lepota fudbala. Jer svako misli da ga zna bolje od drugih, čak i kad je svestan da stvari nisu tako jednostavne. A od trenerskog posla u svetu fudbala teško da postoje komplikovanije.

Izabrane vesti

I baš o tome je Murinjo govorio u drugom delu intervjuu za ruski RT dikretno potkačivši Nevila i Skolsa. Jer iako njih dvojica nisu bili nimalo milostivi prema Posebnom nisu se baš ni proslavili kao treneri. Nevil je probao u Valensiji 2016, ali je vrlo brzo pokupio prnje. Skols je početkom ove sezone potrajao jedva meseca dana u Oldamu.
To je iskustvo… Imamo primere čak i u Engleskoj. Nekada vrhunski igrači, neverovatni pred kamerama. Ali kad odu u fudbalske klubove da rade, eto ih posle dva meseca. Zbogom, idemo kući, nije ovo za nas”, počinje Murinjo sa otrovnim strelicama.

Nevil i Skols

Ali nije da nema poentu.
Neke stvari ili imaš ili nemaš. Taj deo trenerskog posla mnogi često zaboravljaju. Sa tim se rađaš. Neko prirodno, usađeno razumevanje igre, znanje o igri. Takođe, liderske sposobnosti, komunikacijske veštine, emotivna inteligencija. To su stvari koje tehnologija ne može da reši. Niti može da te navikne na pritisak koji ćeš tršeti kao trener”, nastavlja Murinjo i priča u dahu.
Jedno je da sediš pred kamerama, analiziraš utakmicu, kažeš: ‘Sad ćemo da izvučemo ovog, a ubacimo onog’. Takva odluka kad si kraj aut linije, da vidim baš da li ćeš kraj aut linije da budeš u istom stanju svesti, tako miran dok analiziraš utakmicu? Tako hrabar da primiš sav pritisak na sebe?”, pita se Murinjo.

Istina, on sam je svojevremeno govorio o tome kako je pritisak precenjena kategorija u svetu fudbala i da igrači ne treba da u njemu traže izgovor, jer je pod mnogo većim pritiskom običan radnik koji svakog dana ide na posao jedva krpeći kraj sa krajem. Sada ga on sam koristi kao izgovor što će reći da se pritisak ipak oseća. I baš zato će Murinjo dobro razmisliti pre no što izabere sledeći posao.

Sledeći trenerski posao pardon. Do tada će, ironije radi, nastaviti da radi kao TV komentator. On bar ima CV iza sebe. Mada je Skols pre no što je seo na Oldamovu klupu prilično lepo primetio.
Pretpostavljam da će Murinjo pažljivo pratiti naše rezulate. Bio sam prilično oštar kao komentator… Mada nikada nisam zaista razumeo zašto igrači ili trener pridaju toliku pažnju komentatorima. Oni su plaćeni za to da iznesu svoje mišljenje i to je to”.

Da ponovimo: ne bi fudbal bio to što jeste da nije fanatika koji misle da sve najbolje znaju. A takvi smo valjda svi mi zaljubljeni u bubamaru.


tagovi

Žoze MurinjoPol SkolsGeri Nevil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara