""
""

Preskupo pojačanje Evertona kojeg se niko ne seća: Platili ga 18.000.000 i otpisali posle dva i po sata fudbala

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.08.16. | 13:02

Umar Nijase zaboravljen i pre nego što je stigao na Gudison

Promašaji na fudbalskoj pijaci nisu nikakva novost prethodnih godina, ali retko koji slučaj je tolika misterija kao primer Evertonovog pojačanja iz prošle zime. Među igračima koje je klub sa Gudison parka registrovao za predstojeću sezonu, nigde nema imena Umara Nijasea. Broj 14 ostao je slobodan. Trener Ronald Kuman je pod nejasnim okolnostima otpisao senegalskog napadača, samo šest meseci pošto je Nijase postao treće najskuplje pojačanje u istoriji Karamela. 

Nijase je u Everton stigao poslednjeg dana zimskog prelaznog roka, plaćen je čak 18.000.000 evra, nakon solidno odigrane polusezone u Lokomotivi iz Moskve. Posle osam postignutih golova na 15 mečeva, Karamele su se odvažile i dovele Senegalca koji je potpisao ugovor na četiri i po godine, do juna 2020.

Izabrane vesti

Ali samo najzagriženiji fanovi Premijer lige mogli bi da kažu da se sećaju da su videli Nijasea u tamnoplavom dresu Evertona. Čuli ste sigurno, svaka čast, ali pitanje je koliko navijača uopšte zna kako Nijase izgleda na terenu.

I pre nego što je debitovao, Umar je propuštao mečeve zbog povrede ručnog zgloba. Iako je govorio kako je u stanju da igra uprkos povredi - koju je prošle sezone trpeo i fenomenalni Džejmi Vardi - Senegalca i dalje nije bilo na terenu.

Debi je usledio u pobedi protiv Bornmuta u FA kupu, a navijači su mogli da posmatraju novo pojačanje celih devet minuta, da bi u sledećem meču, protiv Aston Vile, u igru ušao tek u 88. minutu. Protiv Vest Hema nije skupio ni punih četvrt sata i to baš u periodu kada su Čekićari preokrenuli rezultat od 0:2 do 3:2. U porazu od Mančester Junajteda na konto je dopisao još tri minuta, da bi potom sledećih mesec dana presedeo na klupi.

Navijači i dalje nisu znali ko je momak rođen u Dakaru koji je bio tako skupo plaćen niti šta da očekuju od njega. Robertu Martinezu se već uveliko drmala klupa zbog slabih partija njegovog i te kako talentovanog tima, ali niko u klubu nije pominjao zimsko pojačanje. Nijase se tokom zagrevanja uglavnom izdvajao od saigrača, a mediji su počeli da sumnjaju da se Senegalac nije uklopio u novu sredinu. Ni on nije izgledao preterano srećno u Liverpulu.

Do kraja sezone dobio je još dve prilike, po sat vremena na terenu protiv Bornmuta i Lestera nisu donele dobre partije. Posle poraza u finalu FA kupa od Mančester Junajteda, bilo je jasno da će Martinez dobiti otkaz, a da će Nijase ostati u (ne)milosti njegovog naslednika.

U dresu Evertona je odigrao tek 150 minuta i nikada nije bio ni blizu da opravda svotu novca potrošenu na njegovo dovođenje. O razlozima njegovog neuspeha ostaje samo da se nagađa, od neuklapanja na novi stil igre do prostog nedostatka kvaliteta za premijerligaški nivo.

Nakon što mu je Kuman i zvanično stavio do znanja da za njega nema mesta u timu i da može da potraži novi klub, teško da će se u budućnosti na Gudison parku iko sećati ovog Senegalca. Osim eventualno skauting službe...

(FOTO: Action Images)


tagovi

Umar NijasePremijer ligaletnji prelazni rok 2016EvropaEvertonEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara