"Koreografija koja je podelila Belgiju"
"Koreografija koja je podelila Belgiju"

Navijači Standarda: Šarli Ebdo je sloboda govora, a ovo nije?

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.01.15. | 10:43

"Simbolično značenje", opravdanje je pristalica kluba iz Liježa posle "simboličnog" odsecanja glave Stivenu Defuru

Koreografija koja je podelila BelgijuViđali smo to i u drugim krajevima sveta, pa i kod nas kada se ulicama Beograda nosila krstača, a u Zemunu kopale rake na terenu. Ali belgijska javnost nije tako "tolerantna" na radikalne istupe navijača. Prema mišljenju tih istih navijača pomalo je i licemerna kada napada ultras pokrete, a brani slobodu govora poslednjih nedelja oličenu u tragičnom napadu na redakciju francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo.

I zaista i u Šarliju su umeli da "preteraju". Ali njihovi se motivi za takve ekscese uglavnom ne dovode u pitanje. Navijači se pak odmah nazivaju huliganima i kako tvrde u Liježu linčuju po medijima. Sve zbog sada već čuvene šetalice u večitom derbiju sa Anderlehtom i odsečene glave Stivena Defura.
"Za nas je to bila samo simbolika. Punih 20 godina smo na tribinama i javnost je često hvalila naše koreografije. Žao nam je ako smo sada uvredili nekog, ali ne možemo da prihvatimo da nas razapinju na stub srama", ističe se u saopštenju najednom ozloglašene grupe Ultras Inferno 96, koja navodi da je osnovna tema šetalice bio film petak 13, a da je Defurova glava – eto jednog uvređenog – naknadno ubačena.

Izabrane vesti

Filmovi su uostalom česta inspiracija pomenutoj grupi. Kao što su i zbivanja u Šarliju Ebdou mnogima bila inspiracija da se zamisle o slobodi govora. U slučaju Standarda je međutim ta granica pređena, barem prema uvreženom mišljenju u Belgiji. Navijači nisu saglasni.
"Razumemo da naše koreografije mogu da nekog šokiraju, ali to rade i karikature u satiričnim magazinima. Za nas je ovo jasna, ali simbolična poruka (za Defura, prim. aut).: ’Izdao si nas i ovde više nisi dobrodošao’. Ali nismo pozivali na linčovanje Defura. Što se tiče medija, oni su pre samo dve nedelje ustajali u odbranu satire, a sada nas satanizuju".

(FOTO: screenshoot, via Youtube)


tagovi

Standard LiježŽupiler Pro liganavijačifanatikEvropaBelgija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara