Foto: AFP
Foto: AFP

Nova dominacija Red Bula, Serhio Peres pobeđuje, Maks drugi, Rasel treći

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.03.23. | 19:42

Ponovljen veliki uspeh iz 2009. godine

Drugi put u istoriji Red Bula su njihovi vozači na prvom i drugom mestu na dve uzastopne trke nakon što su taj uspeh imali 2009. godine, dok je Fernando Alonso išao do svog 100. podijuma u karijeri, ali nakon drame koja je usledila posle dodeljivanja pehara, Alonso je kažnjen sa deset sekundi zbog nepravilnog služenja prve kazne.

Trka je otpočela tako što je u prvoj krivini Alonso prestigao Peresa i tako poveo ceo karavan, ali već nakon par krivina direkcija trke javlja da je Španac pogrešno stao na svoju poziciju na startu i zbog toga dobija 5 sekundi kazne koju je odslužio na prvoj zameni pneumatika u 19. krugu. Međutim, Peres je u 4. krugu ponovo preuzeo vodeću poziciju od Alonsa i sve do kraja trke je ostao na toj poziciji.

Izabrane vesti

Maks Verstapen je u 8. krugu došao na 10. mesto kada je obišao Gvanju Džoa i time se prvi put u toku trke našao među osvajačima poena, a nakon što je redom nastavio da obilazi vozače ispred sebe, u 24. krugu je došao i na drugu poziciju u trci. U 39. krugu Verstapen je krenuo da se žali na probleme sa pogonskim vratilom zbog kojeg je u kvalifikacijama bio primoran da odustane, što je možda bio razlog zbog kog nije mogao da sustigne svog timskog kolegu, ali je na samom kraju uzeo dodatni poen za najbrži krug trke.

Prvo vozilo bezbednosti u ovoj sezoni bilo je u 18. krugu kada je Lens Strol morao da zaustavi svoje vozilo u krivini broj 13 usled mehaničkog problema, a priliku za menjanje guma tokom vozila bezbednosti iskoristila su oba vozača Red Bula kao i oba vozača Mercedesa, ali i Fernando Alonso koji je tada odslužio i kaznu od pet sekundi sa početka trke. Osim Strola, drugo odustajanje je bilo usled otkazivanja kočnica kod Aleksa Albona kada je vidno usporavao na stazi da bi u 28. krugu ušao u garažu i odustao.

Posle Albonovog odustajanja, pa sve do samog kraja trke, usledio je miran period u kom nije došlo do značajnih promena u poretku. Ozbiljna drama je tek usledila nakon dodele pehara, kada je direkcija trke odlučila da kazni tada trećeplasiranog Fernanda Alonsa zbog toga što je pogrešno odradio kaznu od pet sekundi tokom odlaska u boks, što ga šalje na četvrto mesto u trci, dok je poslednji stepenik podijumskog postolja nasledio Džordž Rasel u Mercedesu.

Naredna trka Formule 1 je za dve nedelje u Australiji.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Red BulFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara