""
""

Partizanova borba za čast: Glavni glumci ili statisti u finalu? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.16. | 11:53

Ono na čemu crno-beli mogu da baziraju kakav-takav optimizam je činjenica da su u dosadašnjem toku sezone pobedili Zvezdu jednom u Jadranskoj ligi i jednom u Kupu Radivoja Koraća, a jedini poraz doživeli su u prvom delu regionalnog takmičenja kada je na klupi bio Petar Božić

Došlo je vreme za završne košarkaške borbe u Srbiji, a za trofej u Superligi tradicionalno će se boriti Partizan i Crvena zvezda. Crno-belima je ova sezona bila puna turbulencija, pretila je da bude jedna od gorih u istoriji, ali su dolaskom Aleksandra Džikića za trenera stvari krenule na bolje. Partizan je plasmanom u finale Superligi obezbedio glavni cilj, nastup u Jadranskoj ligi i sledeće sezone. Ipak, kako su „mudre glave“ koje vode savez i domaću ligu odavno obezvredile srpsku košarku i zveknule još jednu šamarčinu slavnoj tradiciji loptanju pod obručima na ovim prostorima, dve činjenice obeležiće finalnu seriju. Prva je ta da titula ne donosi ama baš ništa pobedniku, osim borbe za čast i tradiciju koja kaže da su crno-beli u poslednjih 14 godina, čak 13 puta zaredom bili šampiona, a Zvezda je dominaciju prekinula u junu prošle godine. Druga bizarna stvar je to što finalna serija počinje samo dva dana po završetku polufinalnog duela Partizana i FMP-a. Ništa to ne bi bilo čudno, osim činjenice kako čelnicima KLS-a nije bio problem da prolongiraju početak domaće lige cela dva meseca, ali zato sada jeste problem dati dovoljno vremena obema ekipa finalista da se spreme za odlučujuću seriju. Ali, tu bi se trebalo zaustaviti, kako bi u prenosu jednog fudbalskog derbija rekao legendarni televizijski komentator Coka Lazović.

Izabrane vesti

POGLEDAJTE KVOTE MOZZART KLADIONICE ZA PRVU UTAKMICU FINALNE SERIJE

Da pređemo na finalnu seriju i ono sa čim u nju ulaze košarkaši Partizana. Ulogu favorita crno-beli su prepustili Crvenoj zvezdi koja je ove sezone prilično lako odbranila titulu u Jadranskoj ligi i pružila odlične partije u Evroligi, u čijem četvrtfinalu je moskovski CSKA ipak bio prevelik zalogaj.

Ono na čemu crno-beli mogu da baziraju kakav-takav optimizam je činjenica da su u dosadašnjem toku sezone pobedili Zvezdu jednom u Jadranskoj ligi i jednom u Kupu Radivoja Koraća, a jedini poraz doživeli su u prvom delu regionalnog takmičenja kada je na klupi bio Petar Božić. Naravno, finalna serija uz sve svoje specifičnosti doneće nove izazove Džikiću i njegovoj ekipi, pogotovo zbog gustog kalendara (utakmice na svaka dva dana) na koji ove sezone crno-beli nisu navikli. Uprkos svemu, košarkaši Partizana ne pomišljaju da u završne okršaje dođu sa belom zastavom.
“Imamo dobru šansu da pobedimo u finalu. Svestan sam da je Zvezda dobra ekipa, ali i mi imamo kvalitetan sastav. Očekujem kvalitetnu i zanimljivu finalnu seriju”, rekao je za krilni centar Partizana Kevin Džouns za MOZZART Sport.

Priče o jakoj Zvezdi i slabom Partizanu padaju u vodu

Upravo je američki košarkaš u prethodna dva derbija zadavao možda i najviše problema crveno-belima.
“U finalu može da presudi to ko bude agresivniji, odnosno ko bude imao veću glad i želju za trijumfom. Moramo da igramo pametno i agresivno, onda ćemo imati šansu da podignemo trofej”, ocenio je on.

Ipak, činjenica je da je Partizan u proseku starija ekipa od Zvezda i da su crveno-beli atletski gledano u prednosti. Takođe, odigrali su znatno više utakmica od gradskog rivala ove sezone i generalno imaju dobar ritam.

Sa druge strane, možda bi iskustvo igrača kao što je Novica Veličković moglo da bude jedna od prednosti Partizana. To, ali baš i činjenica da u duel ulaze kao autsajderi od kojih navijači uglavnom očekuju da se bore i daju maksimum na parketu hale Pionir. Partizan je u polufinalu imao teži posao od Crvene zvezde, jer je igrao tri utakmice sa FMP-om, a druga i treća su imale i predigre van terena. Pitanje koliko je trener Džikić uspeo da osveži ekipu od duela sa Panterima do početka prve utakmice sa Zvezdom.

Kao i svaki put, i sada bi važan faktor u celoj seriji mogli da budu navijači u pozitivnom ili u negativnom kontekstu.
“Atmosfera protiv FMP-a je bila zaista sjajna, ali uvek je tako. Svi su znali koliko je važno. Očekujem još luđu atmosferu u finalu. Ja to volim, jer tačno vidite da kompletna hala učestvuje u utakmici”, istakao je Kevin Džouns.

Svakako bi valjalo da cela serija prođe bez incidenata i da se priča o košarci, kao što je to apelovao i Džikić posle druge pobede nad FMP-om.

Njegova ekipa je posle duela sa Panterima imala nešto malo vremena za odmor, da “opere noge” kako je slikovito opisao i odgleda snimke utakmica Zvezde kako bi još jednom što bolje skenirala mane koje ima svaki tim, pa i crveno-beli.
”Oni su favoriti u seriji, mi više nemamo briga. Ono što je trebalo, mi smo uradili", istakao je Džikić, a ostaje da se vidi da li je kao i u prethodna dva derbija spremio za kolegu Dejana Radonjića neke specijale i taktička iznenađenja.

Ipak, ako uspe i u ovom finalu da iznenadi Zvezdu, s obzirom na sve okolnosti, vrlo lako bi kod navijača mogao da stekne status mađioničara sa čarobnim štapićem. Jer, koliko god zvučalo čudno, u ovom trenutku titula košarkaša Partizana u Superligi predstavlja bi podvig.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SrbijaFK PartizanKevin DžounsFK Crvena zvezdaAleksandar Džikić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara