""
""

Petorka snova: Ovo je ekipa koja nikada nije igrala Ol-Star utakmicu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.02.14. | 16:23

Ovakav sastav teško da bi bilo ko dobio...

U čast početka NBA Ol-Star vikenda, potrudili smo se da sastavimo petorku majstora igre pod obručima koji nikada nisu pronašli svoje mesto na najvećem košarkaškom spektaklu na svetu. Konkurencija je bila, iznenađujuće, veoma jaka i ogromna, a ovo je naš izbor. 

Plejmejker: Rod Strikland
Statistika kroz karijeru: 13.2 poena, 7.3 asistencije
Najbolja sezona: 1997/98 – 17.8 poena, 10.5 asistencija, 5.3 skoka

Izabrane vesti

Činjenica da Rod Strikland nikada nije zaigrao na meču najvećih NBA zvezda predstavlja možda i najveće iznenađenje. Iako je Kao član Portlanda i Vašingtona, u periodu od 1992. do 1998. godine, Strikland je prosečno beležio po 17.2 poena i devet asistencija. Bio je ujedno i najbolji asistent lige, 1998. godine, kada je imao po 10.5 asistencija po utakmici.

Interesantno, te godine je Peni Hardavej, kao član Orlando Medžika, bio deo Istoka, iako je beležio "samo" 16.4 poena i 3.6 asistencija, u svega 19 utakmica te godine.

Ipak, to što je ponekad više bio u centru pažnje zbog svoje preke naravi i ispada van terene ne menja činjenicu da je svojim pregledom igre, maštovitošću i iznenađujućom snagom napravio impresivnu karijeru, koju su pratile velike brojke, što tokom sezone, što u plej-ofu. Svaka njegova lopta je imala oči, a pritom je bio i veliki strelac.

Bek šuter: Dražen Petrović
Statistika kroz karijeru: 15.4 poena, 2.3 skoka, 2.4 asistencije
Najbolja sezona: 1992/93 – 22.3 poena, 2.7 skokova, 3.5 asistencija, 1.3 ukradene lopte

Šta reći o velikom Draženu, a da pritom nije već rečeno mali milion puta? Sigurno najtužnija priča koja je ispričana u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Nakon što je bio prikucan za klupu tokom vremena provedenog u Portlandu, u konkurenciji legendi kakve su Teri Porter i Klajd Dreksler, otišao je u Nju Džersi gde je postao jedan od najopasnijih strelaca koji je NBA svet video. Igrao je sa tolikom lakoćom, bio perfektan strelac i lider, a uvek je imao... da preuzme odgovornost na sebe u ključnim momentima i pogađa velike šuteve. Nažalost, košarkaška priča možda i najvećeg evropskog košarkaša svih vremena završena je već u 28. godini...

Krilo: Lamar Odom
Statistika kroz karijeru: 13.3 poena, 8.4 skoka, 3.7 asistencija
Najbolja sezona: 2003/04 – 17.1 poen, 9.7 skokova, 4.1 asistencija

Iako, teoretski, još uvek ima šansu da zaigra na Ol-Star utakmici, teško je očekivati da će jedan od najdinamičnijih košarkaša svog vremena ikada uspeti da postigne tako nešto. Lamar Odom je bio svestran igrač, sa pregledom igre i asistencijama koje su karakterisale plejmejkere i leđnom tehnikom centra.

Zbog svoje prilagodljivosti igrao je na različitim pozicijama tokom najboljih dana. To se najbole moglo videti u vreme dok je nastupao za Los Anđeles Lejkerse (2004 – 2011), kada je bio “džoker“ Fila Džeksona. Zbog toga je 2011. godine osvojio nagradu za najboljeg šestog igrača u ligi, a bio je i jedan od najboljih defanzivaca.

Krilni centar: Markus Kembi
Statistika kroz karijeru: 9.5 poena, 9.8 skokova i 2.4 blokade
Najbolja sezona: 2004/05 – 9.1 poen, 13.1 skok i 3.6 blokade

Kao i u slučaju Lamara Odoma, i Kembi još uvek ima teoretsku šansu da zaigra, ali... S obzirom na to da ima 39 godina teško je očekivati da će se tako nešto i desiti.

Markus Kembi je jedan od najboljih skakača i blokera koji je zaigrao u NBA ligi, a gotovo redovno je na utakmicama imao više skokova nego poena. Ipak, nikada nije zaigrao na Ol-Star utakmici...

Bio je vodeći bloker lige sa četiri različita kluba, nalazi se na 13. mestu NBA istorije u blokadama i blokadama po utakmici. Kembi je bio i dominantni skakač. Nalazi se na četvrtom mestu liste igrača sa najviše defanzivnih skokova, a u ukupnom broju uhvaćenih lopti je sedmi.

Uzimajući u obzir značaj igre u odbrani i imati dobrog skakača, interesantno je da Kembi nikada nije odigrao Ol-Star meč u 17 sezona...

Centar: Arvidas Sabonis
Statistika kroz karijeru: 12 poena, 7.3 skoka, 2.1 asistencija
Najbolja sezona: 1997/98 – 16 poena, deset skokova, tri asitencije

S obzirom na činjenicu da je “preko bare“ otišao prilično kasno, u 31. godini, jasno je da to možda i bila najveća prepreka velikog Sabonisa da bude deo spektakla. Veći deo karijere fenomenalni Litvanac proveo je u Evropi, a kada je 1995. godine zakoračio na NBA parkete, počeo je da pravi ršum. U prve dve sezone beležio je prosečno 14 poena, uz osam skokova. Bio je neverovatan igrač, centar kakav se retko viđa – fenomenalni šuter, asistent, uz vrhunsku igru u reketu. A kada na sve to dodamo i čuveni litvanski osećaj pri šutu za tri poena, onda možete da zamislite samo koliko je problema pravio protivničkim odbranama. 

Smatra se jednim od najboljih evropskih centara koji je zaigrao u NBA ligi. 

Da li možda vi imate neki predlog? Kako bi izgledala vaš drim-tim zvezda koje nisu imale priliku da odigraju Ol-Star meč?

Vaše predloge ostavite u komentarima ispod teksta.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Sedrik MaksvelRod StriklandLamar OdomNBA ligaDražen PetrovićArvidas Sabonis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara