"Prepoznajete li Tomazija? "
"Prepoznajete li Tomazija? "

Kao pre 15 godina: Legenda Rome protiv golmana Mančester Junajteda u prvom kolu kvalifikacija za LŠ!

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.06.17. | 23:01

Sve se desilo večeras, a igrali su prvaci Severne Irske i San Marina

Prepoznajete li Tomazija?

Damjano Tomazi šutira na gol, ali Roj Kerol brani!

Izabrane vesti

Ne, nije ovo amarkord nekog duela Lige šampiona sa početka prošlog veka. Ne, ovo se desilo večeras. U „pravoj utakmici“ a ne na nekoj reviji bivših asova. Nekadašnji as Rome i italijanski reprezentativac Damjano Tomazi je udario na nekadašnjeg golmana Mančester Junajteda. Doduše, jednog od slabijih golmana u istoriji velikana sa Old Traforda.

Poprište je bio stadion Vindzor Park u Belfastu. Igralo se prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a sastali su se prvaci Severne Irske i San Marina. Linfild i La Fjorita.

Na terenu amateri, radnici iz fabrike nameštaja, bankari, čak i spasioci sa bazena... A među njima 43-godišnji Damjano Tomazi. Jedan od najvoljenijih igrača Rome, nezamenjivi član one Kapelove šampionske generacije, standardni reprezentativac Italije na Mundijalu 2002. godine. Karijeru je završio 2009. godine u jednom italijanskom niželigašu i posle toga se posvetio ulozi u Sindikatu italijanskih profesionalnih fudbalera. Ali je rešio da pomogne i onima koji vole da igraju fudbal, a ne zarađuju mnogo od njega. Prošlog leta je opet obuo kopačke i da pomogne La Fjoriti protiv Vaduca u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a večeras je odigrao ceo meč u prvom kolu kvalifikacija na gostovanju Linfildu. I bio jedan od najboljih! Imao je dva opasna pokušaja, jedan glavom koji je završio pored gola i jedan koji je odbranio Roj Kerol.

Da,  onaj Roj Kerol koji je nervirao navijače Mančester Junajteda tokom četiri godine na Old Trafordu. I pogotovo u sezoni 2004/05 kada je bio prvi golman. Kasnije je branio za Vest Hem, Glazgov Rendžerse, Odenze, OFI, Olimpijakos... Danas ima 39 godina, i dalje je reprezentativac Severne Irske za koju barni punih 20 godina (bio učesnik prethodnog EP), a ovo mu je druga sezona u Linfildu gde ga trenira Dejvid Hili. Sigurno se sećate i njega...

Na kraju, Linfild je pobedio 1:0 i u San Marino nosi minimalnu prednost. Tomazi i drugovi su bili na pragu velikog iznenađenja na Vindzor Parku, ali su u 89. minutu kapitulirali kada je rezervista Džordan Stjuart doneo pobedu Ircima. 

(FOTO: La Fjorita 1967)


tagovi

San MarinoRoj KerollinfildLiga šampionaDamjano Tomazi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara