""
""

Priča o penalu: Kad se budemo najmanje nadali sviraće nam opet! Neka pucaju Đurđević ili Leo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.03.17. | 16:13

„Hajde da govorimo više o lepim potezima i akcijama, a manje o sudijama“, apeluje Damir Čakar, strelac poslednjeg gola za Partizan sa 11 metara u večitim derbijima

Fenomen. O jednom penalu - nikad dosuđenom  - pričaju svi. Godinama.

Partizanovci, uvereni da je u pitanju teorija zavere, kao dokaz prilažu činjenici da u korist njihovog kluba 22 leta nije sviran kazneni udarac u večitim derbijima. Zvezdaši spočitavaju isti detalj, ocenjujući da je u pitanju pritisak na sudije iz suprotnog tabora pred najveću utakmicu ovdašnjeg fudbala.

Izabrane vesti

I tako, od derbija do derbija, pominje se Damir Čakar, čuveni bombarder Parnog valjka, strelac sa 11 metara, u 65. minutu 99. okršaja topčiderskih giganata. Beše to davnog 18. marta 1995.
Da mi niste rekli, ne bih znao koja je godina bila u pitanju, znam samo da je bio 99. derbi. Imao sam tad 21 godinu. Sad su mi 43. Tad bejah mlad. Sad imam dvoje dece, rođene posle tog derbija“, rezimira visoki Pljevljak, koji je u dva mandata u Humskoj skupio oko 300 utakmica za prvi tim.

Tu, naravno, ne zaboravlja.
„Datume ne pamtim, događaje i te kako. Sećam se kao danas da se igralo: vrhunski timovi, sa imenima koja su značila i tad i kasnijih godina u ovdašnjem fudbalu, vrhunska atmosfera, 55.000 ljudi na stadionu, tad još nisu bile stolice. Što je najvažnije: spektakularan fudbal. To je onaj derbi kad je Krupniković pogodio makazicama, pa Adžić za 2:0 isto lep gol, onda smo ja iz penala i Niša Saveljić doneli izjednačenje u drugom poluvremenu. Čak je i Nenad Bjeković junior imao sjajnu šansu za totalni preokret, ali je Zvonko Milojević „izvadio“ loptu ispod prečke“.

Bio je to Čakarov prvi derbi po dolasku iz čačanskog Borca.
Nisam se uplašio odgovornosti.Tumba (tadašnji trener Ljubiša Tumbaković, op. au) me je pozvao s klupe i rekao: „Damac, ti šutiraš“. Znao sam da ne smem i da neću da promašim. Pre i posle toga dešavalo mi se da ne iskoristim penal u manje važnoj utakmici, ali u derbiju, u mečevima kakvi su bili u Njukaslu ili slični - nema šanse. Pucao sam tako jako da ni dva golmana ne bi dohvatila loptu. Jeste da te tad „puca“ adrenalin, ali i koncentracija mora da bude na vrhuncu“.

Takav recept preporčuje nasledicima u crno-belom dresu. Naravno, ako bude penala.
Ne bih da ispadne kako kukam, ali 22 godine je stvarno mnogo. Ljudi, tad smo živeli u drugoj državi, svašta se desilo, sve mi se čini da je bilo materijala za bar jedan penal u Partizanovu korist za prethodna 53 derbija. Kad se budemo najmanje nadali sviraće nam opet. Možda bude sutra. U tom slučaju, vidim samo dva igrača koja mogu da ga izvedu. To su Đurđević i Leonardo. Izdvojili su se kao lideri ekipe, naši najbolji strelci, krasi ih samopouzdanje. Ne vidim trećeg kome bih poverio ulčogu izvođača“.

Sa pozicije čoveka koji je svojevremeno bio miljenik Grobara, a u poslednje vreme angažovan kao skaut za pronalaženje potencijalnih novajlija, Damir Čakar staloženo i obazrivo poziva na fer-plej.
Razumem potrebu medija i navijača, ali možda bi bilo bolje da se više ne priča o tom penalu, iako je dobio obrise istorijskog. Voleo bih da se pažnja obrati na druge detalje, prave fudbalske, a ne na sudije. Da ne stvaramo čoveku pritisak, nego da govorimo o igri, lepim akcijama, potezima, da publika uživa u golovima. A navijači da se postaraju da sve protekne bez problema. Da sačuvamo svetkovinu derbija. To je najvrednije što imamo“, rekao je Čakar koji se trenutno nalazi u Crnoj Gori, pa će derbi gledati preko TV-a.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Damir ČakarFK PartizanpenalSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara