""
""

ŠARENI PIŠE: Zrelost i četvrti skalp!

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.04.14. | 12:27

Realno gledano, Zvezda koja se nosila u Evroligi sa timovima kvalitetnijim od ovog protivnika, poput Makabija, Panatinaikosa, Laborala ili Lokomotive, nema razloga da previše repektuje ekipu poput Uniksa

U odličnoj atmosferi, na koju su se košarkaši Crvene zvezde očigledno već privikli, ruski Uniks je izgoreo u pokušaju da ostane hladnokrvan i pokaže šta zna.

Tim iz Kazanja je na početku delovao imun na publiku u Beogradu, ali kada je trebalo istopio se pred naletom novog talasa energije sa tribina, a onda ga je dokusurila Zvezda svojom igrom.

Izabrane vesti

Ovo je bila najzrelija Zvezdina partija u Evrokupu ove sezone, ne najlepša niti najbolja, već rezultatski opravdana.

Dokaz kvaliteta igrača u crveno- belom je da svaki novi meč ima nekog novog junaka.

Realno gledano, Zvezda koja se nosila u Evroligi sa timovima kvalitetnijim od ovog protivnika, poput Makabija, Panatinaikosa, Laborala ili Lokomotive, nema razloga da previše repektuje ekipu poput Uniksa.

Ruski tim je dobar, tu nema spora. Uz pomoć budžeta od 10 miliona evra sastavljen je od veoma iskusnih igrača, ali nije nepobediv, kako rekosmo u najavi ove utakmice.

Četvrti Zvezdin meč za redom po sličnom scenariju i kalupu. Sada je jasno da Zvezda dodaje gas u poslednjoj četvrtini. Da li je u pitanju dobra fizička priprema pa ta spremnost crveno- belih dolazi do izražaja kada protivnik malo izgubi dah, ili je stvar taktike i čekanja pravog momenta za kažnjavanje grešaka protivnika, ili „stezanje“ odbrane i „davljenje“ rivala uzima zamah tek oko30. minuta, ili je pak nešto drugo, teško je dati odgovor.

Ono što je bio zaštitni znak Uniksa, jaka i dobra odbrana, u ovom slučaju bio je na strani Crvene zvezde. Iako je Uniks ekipa koja prima najmanje poena prosečno po duelu u ovom takmičenju (64,4) uspeli su i ovoga puta u tom nameri, ali im je napad potpuno zakazao! Povreda Vujukasa im je prilično poremetila plan.

Bilo je kod srpskog tima i trokiranja u napadu, u organizaciji, pa i „praznih minuta“ u igri, ali sve to je kompenzovano defanzivom.

Zvezdina odbrana svela je goste na samo četiri postignuta poena u poslednjih 10 minuta, a to nikako nije mala stvar!

Previše soliranja beka gostiju Endrjua Gaudloka, koje je donelo nervozu njegovim saigračima koji su ubrzo tonuli još više u seriju nerezonskih pokušaja i neorganizovane igre. Trener Trinkijeri ima skup sastav, ali kao i većina italijanskih stručnjaka (osim Mesine) ima neku falinku u svom radu.

Realno, ko pobedi u ovom polufinalu bliži je trofeju od Valensije i Nižnjeg.

Zvezda je posle prvih 40 minuta poručila ruskom timu da ga se ne boji i da će imati veliki problem da u revanšu dođe do pobede sa većom razlikom.

U dvorani u Kazanju atmosfera nije ni približna ovoj u Areni, ali 13 pobeda Uniksa za redom kod kuće bez ijednog poraza moraju se shvatiti ozbiljno.

Zvezdina zaliha za revanše je plus 11! Malo ili mnogo? Reklo bi se u ovom momentu, pri ovom odnusu snaga- sasvim dovoljno...samo ukoliko se u narednim danima izbegne euforija.

Protiv Žalgirisa Partizan je stigao do četvrte pobede u TOP 16 fazi Evrolige, osvetivši se tako litvanskom sastavu za poraz iz februara ove godine, što je inače ekipi iz Kaunasa jedini trijumf u ovom delu najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja. Bila je ovo ukupno 90. evroligaška pobeda u istoriji Partizana.

U derbiju začelja grupe F, bez pritiska i rezultatskog značaja, Partizan je bio taj koji je imao veću želju, taj koji je uz ozbiljan pristup od samog starta utakmice i uz dobru odbranu došao do puno takozvanih „lakih“ poena.

Ovo je bila najbolja prva četvrtina crno- belih u kompletnoj sezoni Evrolige. Serijom od 21-4 Partizan je za samo par minuta stavio tačku na ovaj duel i rešio pitanje pobednika. Sve ostalo posle toga sveo se na jurnjavu gostiju u želji da smanje razliku, a na drugoj strani na dobre partije pojedinaca domaćeg tima.

Ovom prilikom na delu se dobro video dosadašnji nedostatak prilikom neigranja Davisa Bertansa, koji je potvrdio da je u pauzi u Americi, osim oporavka, dosta radio i na nekim drugim elementima igre, a ne samo na dobro poznatom šutu.

Prilikom izlazaka iz blokova nije besomušno šutirao, kao ranije, već je iznenadio mnoge sa nekoliko dobrih ulaza, a u odbrani njegova pomoć bila je dragocena.

Letonac je uz Milenka Tepića ostavio najbolji utisak na ovom meču. Tepić polako ulazi u željenu formu, kao i Pavlović, kojeg niko nije upozorio da turski sudija Redžep Ankarali dobro razume srpski, pa je bivši NBA košarkaš posle par „čašćenja“ pomenutog arbitra dobio i tehničku, koja je ujedno bila i njegova peta lična greška.

Odahnuo je trener gostiju Štombergas, jer se verovatno setio utakmice pre 12 godina kada je Budućnost posle produžetka pobedila Žalgiris 106-102, a Pavlović tada postavio svoj evroligaški lični rekord sa 22 poena. Štombergas jeste tada zabeležio čak 33 pogotka, ali su bodovi ipak ostali u Podgorici.

Ovga puta Pavlovićev preran izlazak iz igre ostavio je prostora za neke druge igrače, ali se oni nisu specijalno pokazali.

Bogdanović olako upada u krizne periode, ali u ovom slučaju nije insistirao na poenima, već se više koncentrisao na ostale elemente igre, pa je na kraju zabeležio pet skokova i četiri asistencije.

Ponovljeno opuštenje i „crni minutu“ u igri ovoga puta nisu za posledicu imali poraz, jer su se crno- beli u sličnim situacijama ove sezone naplaćali školarine za dobar deo života, pa su sada pametno izbegli pomenuti scenario.

Partizan se ovom pobedom oprostio od domaćih navijača u ovoj sezoni Evrolige. U poslednjem kolu TOP 16 crno- beli gostuju u Istanbulu, gde je ekipi Galatasaraja trijumf sa što većom razlikom neophodan zarad daljeg plasmana.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Srbijaslobodan šarenacšareni pišeEvropaEvroligaEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara